Nem a lélek

Nem a lélek a bajom. A testem a bajom.
Ép testben ép lélek.
Mens sana in corpore sano”, ez volt valahova felírva az iskolámban, valamilyen falra. Minden nap elolvastam, ahányszor szembe mentem vele, ismételgettem magamban: “mens sana in corpore sano”. Fogalmam sem volt mit jelent. Szerettem a hangzását.
Senki nem beszélt róla, mit jelent, amikor a latint tanultuk (tanították), akkor találkoztam először a magyar fordítással.
Most visszaemlékezem rá, és nyugodtan mondhatom, ott volt a prófécia előttem.
De sem az a világ, sem ez a világ nem foglalkozik ilyen lényeges dolgokkal.
Beteg testben beteg lélek.

Öt hat éve nem érzem jól magam.
Mondták, le kéne fogyni. Igen, jó lenne. De hogy? Dolgozni is mint az állat, nem is enni, nem igazán értettem hogyan lehetséges? Próbáltam éhezni, nem volt erőm.
Bevezettem a napi egy energiaitalt jól felhígítva, na az évekig adott erőt.
De az idén már nem adott erőt. Csak fáradtam, bármennyit pihentem, bármennyit ittam, vagy ettem.
Egy hónapja már nagyon elgyengültem. A morálom a földön hevert, azt se tudtam, miféle depresszió hatalmasodik el rajtam, hogy nincs kedvem, nem tudok dolgozni, gondoltam a lelkemmel baj van.
Lám megtagadtam az ember istenét, kiröhögtem a csillagjósokat, megérett a lelkem a romlásra, gondoltam.

Elmentem egy vérvizsgálatra. Megnéztek mindent a lecsapolt vérből és a vizeletből.
Kiderült, nekem illene minimum kómában lenni. Négyszeres cukorszinttel a megengedettnél, hatszoros zsírral, a sokat látott dokiné is felszisszent.
Tiszta szerencse, mondta, hogy nem cigiztem, nem piáltam életemben, mert mostanra rég, ahogy Deák Bill mondja: “megnézem közelebbről milyen messze az ég” lennék.

Olyan a cukor a vérben, mint egy örült autós, ki bemegy egy parkolóba és össze vissza tolat előre hátra és minden kocsiban jelentős kárt tesz. Hogy az én szervezetemben a cukor miféle károkat végzett eddig és miket fog még csinálni, azok csak ezentúl fognak kiderülni.

Volt a szegénység kora, amikor álmodoztam, aztán a felemelkedés a nyomorból próbálkozás, az álmok további kergetése, oszt asztán jött a megvilágosodás by “honey”.
Negyedik napja semmi édes, (de semmi), semmi kenyér, totál diéta.
Három hónapig semmi megerőltetés, kezelés, hátha megúszom az inzulint.
Aszondják jó lenne.

Azt mondta a dokiné, hogy akár még tizenöt évet is el lehet húzni még ezzel, ha minden kezelést, diétát betartok. Az asszisztens csaj meg egyre duruzsolta, hogy nem érti meg senki, hogy ezzel az ipari táplálkozással nemsokára mindenki cukros lesz, mert ez is a cél, hogy irtsanak ki minket európaiakat.
Mondtam a feleségemnek, hogy már nem vagyok abban a pozicióban, hogy bármiféle ellenajánlattal élhessek, alávetem magam az orvosi tudománynak. A sámándobot verem majd rendesen. És talán illatos gyertyát is fogok gyújtani.

Viszont három nap teljes édesség felhagyás után újra látom a betüket a képernyőn, nem iszom a vizet mint a tehén, nem vagyok annyira levert, és a lelkem is valamennyire megnyugodott, hogy nem a lelkem a beteg.

Nem egy feng shui bejegyzés ez, de mérföldkő jellegű. Biztos az.

Megint kitárul a világ előttem, a vallás, az iskola, az adórendszer kritizálása mellé hozzátehetem a ránk erőltetett étkezési módot is....Mennyi munka elé nézek...ahhahhahhh...:-)

6 megjegyzés:

 1. Nem sok időt töltött a lelked a testedben. Állandóan a múltban vagy a jövőben kalandozol. Ezután fontosabb lesz, hogy a testedre is figyelj (mit és mennyit eszel, mennyit mozogsz és mennyit pihensz, stb).
  Nyugodtan törölheted ezt a megjegyzést, csak jelezni akartam, hogy szurkolok neked, hogy egyensúlyba kerülj. Koncsag E.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi Előd! Dehogy törlöm.
   Abban igazad van, hogy gondolatban a múltban és a jövőben kalandozok. De minden nap megteszem amit meg kell tennem és meg tudok tenni. :-)

   Törlés
 2. Jobbulást kívánok, mindenféle tekintetben.

  VálaszTörlés
 3. Szia Attila!
  Anyukám párja, Laci bácsi rendesen elpiálta az inzulintermelő sejtjeit úgy 20-25 éve. Azóta tolja magába az inzulint, és marokszám eszi a gyógyszereket. Megvan. Pedig volt olyan kómában... kijöttek a mentők, felemelték az ágyról, de szó szerint az ágybetéten keresztül az ágyneműtartón keresztül csepegett a víz, amit kiizzadt Szóval úgy vitték el a mentősök, hogy kiszáradt, és ne is vigyen anyu neki már be pizsamát se a kórházba. Harmadnap már itthon volt. Folytatta, mintha mi sem történt volna.
  A lényeg, hogy élni akart.
  A diéta, hogy a cukrot és a szénhidrátot elhagyod, a legfontosabb.
  Amit még tapasztalatből mondok, hogy a mozgást ne hagyd abba! Minimum séta, és minden izületed minden nap mozduljon, mert a mozgás nélküli élet hozza a depressziót, és a halált.
  Az is ellenőrzött, mert méri minden inzulinbeadás előtt a vércukor szintjét, hogyha otthon van, magasabb az értéke, és több inzulinra van szüksége.
  Ha kijön Komjátiba, és tevékenykedig a szőlő körül, vagy a málnában, kisebb értéket mér, és kevesebb inzulint kell lőnie.
  Ő persze nem tart diétát, és eszik mindent, amit nem ajánlanék. Állítom, sok évet elvesz az életéből, de jövőre nyolcvan éves lesz, és az életkedve töretlen.
  Ne számold az éveket, mennyi van még hátra, hanem ijedj meg kellőképpen, és figyeld meg, mit kell elhagynod a jobb közérzetért, és mit tarthatsz meg az élvezeteidből. A szervezeted vissza fog jelezni.
  Én is faltam Szendi Gábor könyveit és átálltam a paleo táplálkozásra,amennyire lehetett, de ő pl. a kávét nem tette tiltó listára.
  Nekem meg az pont a mumusom.
  Ha iszom a kávét, nincs akaraterőm, bár a fizikai és szellemi teljesítményem megnő...... ideig óráig.
  Viszont a mozgás és a nagy energiatartalmú ételek csökkentése, lecserélése másra megóv az éhezés érzésétől.
  Ja, és pl. megírhatnád, mikor mit hagysz el, s mi a hatása, hogy később, amikor azt hiszed, már újra fogyasztathatod, ott legyen a gyógyuáshoz vezető út jelző köve, hová kell visszatérni, vagy mi az amit mégis megengedhetsz magadnak.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Egy hét diéta és gyógyszer után felére esett a cukker, de még sok a munka...dolgozom is pár órát, és a közérzetem is sokkal jobb. Öt hat éve kínozhat ez a dolog, hibás voltam, hogy nem mentem vizsgálatra. De rendre, észrevétlenül dagadt bennem a cuki, míg összeomlás elé nem kerültem.
   Feleségemnek köszönhetem, hogy cirkuszolt. Most is a diétája segít pucolódni...
   Aminek főképpen örvendek, hogy dolgozhatok...:-)

   Törlés