Artizán Blues Rádió

Loading ...
Winamp, iTunes Windows Media Player Real Player QuickTime Stream Proxy
A fenti kis ikonok egyikére kattintva lejátszó lista tölthető le. A blog további böngészéséhez új ablak nyitását ajánlom, hogy a rádió zavartalanul tovább működhessen. Köszönöm.

A mi mindennapi kenyerünk

 

Amikor kiderült, hogy kettes cukros vagyok, a kor úgy”nevezett” szégyenbetegsége gyötör, mármint a degeszre zabálás, egészségtelen életmód hatására, akkor elkezdtem kenyér perspektívákban gondolkodni, és összejárván és megkóstolván a környék összes létező úgynevezett diétás kenyereit, melyek egyik rosszabb volt a másiknál, az elkeseredés pillanatában egy ismerősöm, azaz a feleségem barátnője, adott nekünk egy kenyér sütő gépet, amely kis bénázás után elhozta a megváltást kenyérileg.

Rengetegféle kenyeret próbáltam süttetni a géppel, sokat olvastam utána, de okosabb csak azután lettem, amiután énmagam jutottam el a Zenre a kenyérsütéshez szükséges adagolások betartásával.

Igaz az a mondás, miszerint a szemléletnek is meg kell váltódnia. Mert amíg nem hittem, hogy jó kenyeret tudok csinálni, nem sikerültek a kenyereim. Amiután elkezdtem hinni, hogy jó kenyereket tudok csinálni, azóta a kenyereim is jól jönnek ki. Én minden hozzávalót úgy teszek be a kenyérsütő táljába, hogy hiszem, hogy jó kenyér lesz belőle. Amikor kinyitom a gép fedelét és látom, hogy hitem szerint volt, lelkem ujjong és azt mondja vala: lőn este és lőn reggel és látám, hogy a kenyér igen jó vala.

Hogy ez a hit bennetek is megerősödjön, csináltam ezt a videót, a titkos receptről és procedúráról, ami a géppel való kenyérsütést jelenti.

Ez a kenyérgép szememben olyan becses, mint a feleségemnek az otomata mosógép. Feleségem szerint aki kitalálta a mosógépet az megérdemel minden díjat: Nobelt, szürke oroszlánt, Pruliccert, meg mindent.

Ezt a videót már rég ígértem pár ismerősömnek, mindig azt mondtam, hogy na majd egyszer lefilmezem.


Meg kell próbáljam kikapcsolni a telefonon a hálózati összeköttetéseket, mert felvétel közben, főleg miután a hangsávot feldolgozom a virtuális keverőmben és kis limiterrel próbálok a dinamikán emelni, hogy a halkabb beszédeim is valamennyire normalizálodjanak (a koppanásokat, csörömpöléseket kézzel fogom vissza egyenként, ha a beszédet a -12dB köré rendezem, a csörrenések meg egyéb zajokat a -15dB köré fogom vissza a néha -2dB magasságból), elég csúnyán kiemelkedik az interferencia zaja. Ez mondjuk azt jelenti, hogy végül is mindent előhozok, ami csak használható, dehát engem zavar az a buzzantás néha.

Azon is agyalok, hogy ilyen rádiós, csiptetős mikrofont vegyek, hogy a hangom egyenletesebb legyen, ezzel is egyszerűsítve a stúdiós utómunkán.

Rájöttem, hogy a filmet mp4 SD 16:9 formátumban kell renderizáljam, hogy a jutub ne görcsöljön feltöltéskor.

Ezekben a filmezésekben is egy picit haladtam, és remélem idővel megtanulok úgy filmezni, hogy minél kevesebbet dolgozzak utána. Nem azért mert dög vagyok utómunkát végezni, imádok a stúdióban szöszmötölni, de rengeteg egyéb projektem van, amin inkább szöszmötölnék.

Például, szeretnék sorozatokat csinálni a szintetizátorokról, pontosabban a virtuális szintetizátorokról szeretnék teljes hangmintákat bemutatni, mert ez egy hatalmas hiányosság a jutubon. Hihetetlen szegényesen és általánosan csinálnak bemutatókat, amikből semmire sem lehet menni. Általában olyan ez mint az istenek csarnoka, az istenek nyelvén karattyolnak félórákat és mikor lenyomnak egy akkordot, hogy végre halljuk hogyan szól, olyan tónust mutatnak meg, ami teljesen fos és irreleváns a szintetizátorra nézve, csupán egy elvont, sajátosan szubjektív megszólaltatásának vagyunk a csalódott tanúi.

Ugyanez a visszásság van, amikor egy csorgyella (csóró) a bundle Cubase Elementshez keres tanítást, és a nagy ászok meg olyan tanításokat tolnak, ami köszönő viszonyban sincsenek a kezdőkkel, olyan pluginokkal dolgoznak, amik száz euró darabja, meg eleve a Pro verziókkal dolgoznak, a szerencsétlen kezdő flótás meg csak annyit szeretne, hogy az Elementsben hogy kell ezt vagy azt csinálni, és erre a negyvennyolc perces videó végére eret vág, mert minden bátorsága kiszállt inából, hogy bármit megértsen.

Munka lenne, úgyhogy van értelme a géppark tunningolásnak.

A fiamból most visszaköszön a tanításom, és lázas terveimre azt mondja: „De apa, csak mindent rendben, ne egyszerre mindent. Ne csinálj hosszú videókat egyelőre, -mondja a fiam- hanem rövidebbeket és lényegre törőket.”

Igazat adtam bölcs meglátására és igyekszem megfogadni tanítását.


Igaz, hogy a kenyérgép műveletet rövidebbre is foghattam volna, de fontosnak találtam pár dolgot elmondani benne, ami kapcsolatos a mi mindennapi kenyerünkhöz.

A videóban nem térek ki a kenyér egészséges mivoltára a cukorbetegekre nézve, mert a cukorbetegeknek a legjobb kenyér a meg nem evett kenyér. Nincs az a titkos recept, amitől egy kenyér jó a cukor betegeknek! Egyetlen titok, mint a fogyás esetében: az éhezés.

Viszont, a házi kenyérből a kevesebb is elég, és nincs benne annyi ipari gezemüze, ami szerintem ártalmasabb, mint a rettegtetett szénhidrát tartalom.

A cukros táplálkozás szektába önkergetése előtt szeretném, ha tisztáznánk, a test mellett a szellem és a lélek sokkal többet nyom a latban, hogy mennyire betegszik le az ember, vagy sem. Hiába koplalsz, ha boldogtalan, frusztrált vagy. Amint keresed azt ami boldogít és kielégít szellemileg lelkileg, rájössz, hogy a szénhidrát a cukor betegségednek csak a 10%-a! Jó lenne, ha az ember már gyermekkorától felesleges stressztől mentesen nőne fel, ami megér egy külön kurzust, de a társadalmi berendezkedésünk a stresszeltetésre épül.