Artizán Blues Rádió

Loading ...
Winamp, iTunes Windows Media Player Real Player QuickTime Stream Proxy
A fenti kis ikonok egyikére kattintva lejátszó lista tölthető le. A blog további böngészéséhez új ablak nyitását ajánlom, hogy a rádió zavartalanul tovább működhessen. Köszönöm.

A postás


Láttátok a postás című filmet? Többször láttam. Meg is vettem a filmet. Az ilyeneket vadászom. Számomra ezek azok a dávincsi kódos filmek. Egyébként az a dávincsi kódos filmsorozat marhaság. Elalszom ha nézem őket. Mert ezekben a filmekben végül mégis mindig a hatalmak a faszák és a good guys-ok. Ezek azok a félrevezető filmek, amik aztán azt sugallják a ma jó emberébe, hogy tulajdonképpen pontosan ő a tékozló fiú, nem a korrupt papsereg. Ááá, nem. Az ilyen dávincsis filmekben az van, hogy semmi sem az aminek látszik, itt né, volt egyetlen egy korrupt pap és azért volt minden baj, sőt, az a korrupt pap tulajdonképpen a gonosz Sátán volt, aki próbára tette a Templomot, de lám lám az üssten most is résen volt...bla, bla, bla...hülyeség az egész. Mint ahogy hülyeség az az egész teória, hogy Jézus a Földön maradt és Mária Magdolnával családot alapított. Jézus küldetéstudata messzebb nézett semmint egy pina mellett elsumákolja a dicsőségét. Belehalt volna frusztráltságába, hogy nem mehet velágot váltani és neki ott pecázni kelljen a gyermekeivel, meg a feleségének a házsártjait hallgassa, hogy megint máshol jár az esze és nézzen az asztalra míg eszik, mert né, úgy eszik mint a disznók, a morzsákból egy tyúkfarm is megélne. Ennél szebb halál a keresztrefeszítés. Meg aztán a megváltás művéből sem lenne semmi, ha egy hegy arany tetején kellett volna eltengesse öreg napjait. Kizárt ez a kelyhes teória.
Viszont az ilyen „postás” szcifiségben több fantáziát látok. Ebben a filmben is egy csirke ember, egy szánalmas túlélő, egy szélhámos magára veszi egy hulla postás egyenruháját és beadja magát postásnak a szerencsétlen, háborúkat túlélő közösségeknél és kezdi híresztelni, hogy visszaáll a rend, Amerikának újra van elnöke, meg ilyenek. Nem lévén áram, meg semmiféle kommunikációs eszköz, az autók csak úgy hegyekben állnak, csirkéket tartanak bennük, el is hitték a postást. Etették itatták a csórót. Aztán bármennyire menekült volna, mégis nagy hős lett belőle, ezrek követték. Hittek neki. Pedig smafu volt az egész. Semmi sem volt igaz. De elég volt ahhoz, hogy a nép belelkesedjen és mozgásba lendüljön és elkezdjen leszámolni a zsarnokoskodó diktátorral.
De kéne nekünk is egy ilyen postás fickó. Egy hiteles szélhámos, túlélő. Csak hát még nem jutottunk el arra az állapotra, hogy kelljen bujkáljunk, meg mogyorófából nyílvesszőket s miegymásokat bütyköljünk. Hogy csak úgy hegyekben álljon a technika, mi meg rongyosan, piszkosan, éhesen éljünk hordákba verődve. Mert úgy látszik reményt csak az ilyen állapot tud kigenerálni. Úgy látszik az elkeseredésnek kell egy kifejlett, végzetesen fatalista állapot, hogy elkezdjünk gondolkodni, szerveződni. Habár a film szerinti állapotok, melyek talán csak a nézőnek tűnnek borzasztóknak, a benne élők úgy látszik megkapták a lelki egyensúlyukat, mert ugye nem mindenhol fogadták szívesen a postás híreit.
Mi ma pont úgy élünk, amint Descartes megírta: az ember nem érzi, hogy a sokat viselt inge büdös...(apropó „dékárt”, csak ennyit olvastam tőle...és csak tőle...if you know what I want to say...), azaz nem vesszük észre, hogy az élet omlik ránk nap mint nap, a terhek egyre nagyobbak, nehezebbek, az ingünk már rohad rajtunk, mégsem akarunk tudomást szerezni róla. Legyintünk rá, hogy ugyan már, ne legyünk annyira finnyásak. Félreértés az egész. Csak a véletlenek sorozata az egész és gátá (kész). Minden fasza lesz. Majd az új kormány. Majd az új párt. Mi csak menjünk szépen szavazni.
Az az érdekes ezekben a „postás” -féle filmekben, hogy noha tisztára apokaliptikus időket élnek az emberek, mégis önerőből, saját lelki és szellemi készletüket felhasználva teremtik újra a nagyonis földi, testi életüket, amíg az ilyen kasszasiker dávincsi kódos szuperprodukciók mindig az isten megmentésére igyekszenek. Megmentik az isten istenségét. Egyébként a Földön a jólét, a teljes béke és harmónia uralkodik, csak az ördög nem fér a börébe. De aztán minden jó lesz. Kinyírják az örült ördögöt. Az ördögöt lehet, de a korrupt istenes embereket nem. Köszönik jól vannak, a gyertya bizniszük is virágzik.
Ezért szeretem az ilyen postás filmeket.