Artizán Blues Rádió

Loading ...
Winamp, iTunes Windows Media Player Real Player QuickTime Stream Proxy
A fenti kis ikonok egyikére kattintva lejátszó lista tölthető le. A blog további böngészéséhez új ablak nyitását ajánlom, hogy a rádió zavartalanul tovább működhessen. Köszönöm.

Bórban az igazság

Bórban, mert másban nincs. Nem tudom, kiknek érdeke, hogy lejárassák a román tengerpartot, az úgynevezett demokratikus magán tévék egyet feketítik a Fekete Tenger partját. Hogy tele van algával az egész tengerpart, hogy tele van szeméttel minden és rémesen drágaság van. Hogy az emberek már nem bírják az alga bűzét s akkor bejátszanak egy pár elégedetlenkedő figurát, akik ugyan a parton napozva, siránkoznak, hogy ezt már nem lehet kibírni. Főképpen Mamaia van ebben a szituban. Én nem tudom, a tegnap egy kicsit esőre állt és nem fürödtünk a tenger vizében, végig sétáltunk az egész Mamaia parton és sehol nem találtuk azokat a tonnaszámra kihordott, bűzlő algákat. Semmi jele nem volt sehol az algáknak. Néhol a partot nyaldosó vízben látszott valami kis alga, de hát az messze nem az a mennyiség, amiről a média háborog. Egy pár méterre már olyan tiszta a tenger, hogy mellmagasságig behatolva a vízbe, látni lehet a kis rákokat, halacskákat. Azzal a felháborodással szórták a híreket, hogy lám az országunkban még ez sem jó semmire és bezzeg a kormány nem tesz semmit érte és nagyon lecsökkent a turisták száma. Nem tudom. Annyit látok itt Mamaian, hogy a part tele van gyerekes családokkal, estefele meg a vendéglők sem éppen üresek, ahogy mondják, az meglehet, hogy egy pár nagyon drágás vendéglő üresebb a szokásosnál, de egyébként szerintem normális szinten van minden. Hogy a part tele van üres üvegekkel, szivar csikkekkel, az szerintem nem a kormány dolga, az pontosan a háborgó lakosságnak a neveletlensége és bunkósága, hogy ne mondjam rossz indulata, mert minden tisztességes távolságban levő szemetes üres, nem mondhatja senki, hogy folynak a szeméttől és nincs hova eldobni.
Ha a média képes a saját országát befeketíteni, néha olyan riporterek személyében, akik beszélni sem tudnak, hogyan hinnék nekik, ha mondjuk a politikáról, gazdasági életünkről vitáztatnak, szerintem teljesen alkalmatlan embereket? Sehogy. Nem hiszek nekik. Annyira kilátszik a manipuláció, a szándékos félrevezetés, hogy egyenesen undorító. Hogy az rmdsz vezetők nyilatkozatait szándékosan félreértelmezik, megmásítják, felháborító ugyan, de eleve jó tudni, hogy benne vannak ők is a játékban, a perverz játékban, amit bevállaltak akkor, amikor az erdélyi magyar nép címén elkezdték ropni a táncot. Csak azt sajnálom, hogy ebben a félreveztősdiben a csóró nép szívja a javát a szarnak. Mert a csóró nép még gondolati szinten sem akar beavatkozni a saját életének a kormányzásába, mondván, hogy fent minden el van döntve és minden játszma ki van osztva. Igen, mert hagyjuk, hogy helyettünk mindenki döntsön és ropja mások táncát.
Valahogy ebből a szidásos menetből ki kellene evickéljünk és valamilyen formában, valamilyen konkrét tervekkel, javaslatokkal kellene kirukkoljunk, hogy ellensúlyozzuk a sok hazugságot, félrevezetést, félrebeszélést.
Valamivel többre gondolok, mint a saját házunk táját kiseperni és valamivel kevesebbre, mint a románokkal szembeszállni és területi autonómiát követelni.
Például összeírni az erdélyi magyar egyéni és kis vállalkozásait, ki mivel foglalkozik reálisan, nem egy iparkamarai kivonatot lobogtatni, amiről tudjuk, hogy nem ad reális képet a jelen gazdasági életünkről. Például összeírni tehetségeinket, terveinket, álmainkat. Ezek mind olyan munkák, amik nem lehetetlenek, nem gátolja semmi, senki, nem kell hozzá európénz, sem puccos székhelyek, sem drága terepjárók, ha nincs az ingyenes excell, egy pár füzet is megteszi.
Az egyik értelmét ennek abban látom, hogy lenne végre egy lista az erdélyi magyar vállalkozókról, a másik, hogy címek birtokában egy komolyabb fórumot, egységre törekedő lapot lehetne működtetni, ami nem párt érdekeket szolgálna, hanem csakis a vállalkozó réteget, és harmadik értelme az lenne, hogy külföldnek be tudnánk mutatni mire vagyunk képesek. Ennél több lehetőség rejlik ebben a dologban, de ezt hadd fedezzük fel munka közben. Ha valakit érdekel, elbeszélgethetünk róla.
Szóval, aki lubickolni akar, nyugodtan jöhet Mamaia-ra, jó a víz, szép az idő, és vannak olcsóbb étkezdék is.