Artizán Blues Rádió

Loading ...
Winamp, iTunes Windows Media Player Real Player QuickTime Stream Proxy
A fenti kis ikonok egyikére kattintva lejátszó lista tölthető le. A blog további böngészéséhez új ablak nyitását ajánlom, hogy a rádió zavartalanul tovább működhessen. Köszönöm.

Jobban odafigyelve

Azt mondtam magamban Andorrába készülve, hogy most nyitva tartom a szemem, nem mint a múltkor. Hogy lássam, mi mozog itt? Mik a lehetőségek?
Most értem meg, hogy alábecsülöm mindig magam, talán a szakmám emberi rangsorolása miatt, miszerint az asztalosság az valamiféle alja munka lenne, például a banki tisztviselőjével szemben. Mert most jobban odafigyelve, csodálkozva látom, hogy noha a múltkor nem figyeltem oda jobban, ugyanazt látom. Nem néztem, mégis láttam, vagyis tudat alatt jobban odafigyeltem, de nem érdekelt, mit látok.
A dolog nagyon egyszerű itt Andorrában, itt nincsenek lepukkant csarnokok csak úgy ezrével, mint otthon. Ha van egy pár arasznyi sziklája az embernek, mert itt araszban mérik a földet, nem négyzetméterben, elkezd abban pikámerrel vájni, hogy utat faragjon a nyaktörő magasságba. Nem a ház drága, hanem a hely.
Azért jár kel itt Miguel agyonrágott fogpiszkálóval a szájában, mert van hol járjon keljen ez a Miguel. Száz éves perek folynak itt minden négyzetméter szikláért. Hogy van ennek a Miguelnek itt kétezer négyzetméter füves része, az ország minden szálloda tulajdonosa körmeit eszi miközben fogát feni erre a telekre. Ha eladná Miguel ezt a földet, Déván például megvehetne ezerszer ennyi füves földet. De lehet, hogy alábecsülöm a helyzetet megint.
Négy éve jártam itt először, azóta befejeztek ezek két alagutat, ami több kilométer szerpentint spórol meg, ilyen szédületes magasságokban vezető szerpentineket. Percek alatt Spanyolországban, vagy Franciaországban van az ember, ha akar. Amikor itt voltam, ezelőtt négy évvel, akkor fogtak neki. Csak abba belegondolni is nehéz, hogy mit csináltak azzal a kőtörmelékkel, amiket a vájatból eszkaváltak ki? Emlékszem, kézi pikámerekkel vájták a sziklákat. Nem volt lehetőség ilyen nagyméretű autókkal megközelíteni az alagút helyét. Például Andorrában nem lehet autóval az utcán megfordulni. Hogy három mozdulatból az ember Déván megfordul az autójával. Itt Andorrában ez lehetetlen. Ha az ember nem figyel oda, a szemből jövő autó leszedi a tükrét. Egy nagy áruház van itt, mint egy nagyobb Metro -féle, de nem terjeszkedik több ezer négyzetméteren a parkolók miatt, mint Déván például, hanem legalább négy emeletes a parkolóháza.
Jobban odafigyelve, ide ha jön az ember, elveszi másnak a helyét. Szó szerint. Azért van nekik egy külön kis országuk, hogy ide ne jöhessenek csak úgy ki és be kalandorok. Csak turisták, kik leteszik a lóvét és mehetnek is tovább.
Például ez az Americo, ez darus mióta a világ és hét nap. Az egész Andorra ismeri. A villanyszerelő is egy megbecsült ember. A festő is az. De nem is gyíkolják az idejüket, mint a dévai emberek, akiknek nincsenek ilyen sziklába vájt múltjuk. Itt megbecsüli az ember a szakmáját. Lö séf, azt mondják itt rám, hogy az asztalos főnök vagyok. Otthon a büdös asztalos vagyok.
Rémesen fösvény itt mindenki. Ez a Miguel is cafatokra rágja a fogpiszkálónak mindkét végét. Spórol a fogpiszkálóval.
Mondja ez a Zsülien, hogy itt 1989 ben, mikor mi játszottuk a forradalmat Romániában, ezek szamárral hordták a követ a sziklák oldalán. És nézd meg hova jutottak huszonöt év alatt.
Most az is érdekes, hogy a miniszterelnök helyettes naponta bejár ide hozzánk, nézi, hogy halad a munka. Mondja ez a Zsülien, hogy ezek az országvezetők itt naponta megnézik a munkák haladását. Nem minisztereken keresztül hajtanak végeláthatatlan gépezeteket és értelmetlen aktákon keresztül, hanem úton vannak örökké. A parlament egy üzletház mellett van. Egy egyszerű épület, nincsenek rajta márványok, nincsenek lenéző oroszlánfejek vagy római oszlopok, Gyakorlatilag parkolója sincs. De állítólag ritkán gyűléseznek, menet közben, telefonon lebeszélnek mindent.
Azért van az, hogy a valamirevaló szálloda tulajdonosok földeket és létesítményeket vásárolnak a világ minden táján, mert értékelni tudnak minden arasz földet.
Amit nagyon érdekesnek találok, hogy a helyi munka nincs megadózva, csak az import van megvámolva, 5-10% vámot számolnak minden termékre, ezen felül nincs több semmiféle adó. Nincs áfa sem! Ezért van az, hogy amíg otthon közel 1,4 euró a benzin, itt legtöbb 1,1 euró. Az az élelem, ami otthon 1,5 euró, itt 0,87 euró. Necc szinten ez úgy néz ki, hogy ha otthon egy necc kaja 20 euró, itt 11-12 euró. Nem a nagy áruházas árakat számoltam itt Andorrában, hanem a kis üzletes árakat, az otthoni nagyáruházassal szemben. A legkisebb fizetés, ilyen nigger szinten itt, azt mondta ez a Zsülien, olyan 800 euró körül van.
De mint mondom, itt nem lehet csak úgy besétálni, ide letelepedni.
Ide múlt kell.
És ha az ember azt nézi, hogy minden négyzetméterért, pardon: araszért, itt vért ontanak, az ember elszégyelli magát, és eszébe jut, hogy otthon az ember egy lepukkant csarnokkal, két és fél (dözsé médium) ezer négyzetméter telekkel akár országalapítónak is számíthatna.
Úgyhogy most jobban odafigyeltem.