Artizán Blues Rádió

Loading ...
Winamp, iTunes Windows Media Player Real Player QuickTime Stream Proxy
A fenti kis ikonok egyikére kattintva lejátszó lista tölthető le. A blog további böngészéséhez új ablak nyitását ajánlom, hogy a rádió zavartalanul tovább működhessen. Köszönöm.

Lejárt határidejű megváltás


Egyre több helyről hallom, hogy az emberiség egy új megváltásra szorul, ideje lenne egy új Messiásnak eljönni. Honnan, honnan nem jön ez az igény, pontosan nem érzem át, de sejtem.
A New Age egy színes ajánlat csomaggal jön, ami úgy néz ki, hogy sok választ ígér. Megtalálja magát benne nagyjából mindenki.
Nem akarom ezt elemezni, vagy kurzussá alakítani, csupán írva gondolkodom, és abban reménykedem, hogy más kiigazít, vagy felvilágosít, mit nem látok jól?
A New Age a régi “programok” felégetésével kezdi, olyan ez, mint az alap akkord egy dalban. A következő akkord a “tudatosság” és a harmadik, az akkordképlet kört bezáró hangzása az “egoizmus”. Ez a posztmodern kor új slágere.
A régi programok az emberiség eddigi hitrendszerét foglalja magában, a tudatosság köntösét felvenni, annyit jelent, mint levedleni az eddigi hitrendszert, hogy megvalósuljon az “ÉN” függetlenül mindenkitől és mindentől.
Én ezt röviden így látom.
Az Isten hívőség lényege is ez: “Meghal bennem az óember, és újjászületik bennem a Jézus. Leszek többé nem Én, hanem lesz bennem az Isten”. Ezt úgy magyarázzák, hogy fanatizmus egy befolyásos lélekben. Istenben (Teremtő) hinni, Jézusra tenni az életünket, egy olyan program, mely tulajdonképpen rabbá tesz, egy szekta tagjaként lemondunk az énünkről, azaz boldogtalanokká leszünk.
A New Age sem jön más szervezkedéssel, mint a szektaság, csupán annyi, hogy nem Isten lép be agyagedény mivoltunkba, hanem konkrét emberi szélhámos, kinek a szakmai neve: guru.
Levetkőzvén az Isten Lelkét, a New Age (új korszak) azt mondja, az ember megüresedik és némi gyakorlattal el tud érni egy olyan tudatos állapotba, melyben az Univerzum energiáit a maga hasznára tudja fordítani, nem kell ide Isten.
Gyakorlatilag, egy három hónapos fizetett kiképzésben szerzett fitness tréner engedéllyel bárki megalapíthatja az utcasarki New Age templomát, szabad a pálya egy új fajta szektásodásra.
Erről nekem csak az jut eszembe, hogy amennyire képtelenné lett a kereszténység, ennek a képtelen ellensúlyaként jött létre a New Age. Amint a kereszténységnek sincs semmi köze Istenhez, úgy a New Agenek sincs semmi köze Budhához vagy bárkihez. Mondhatni, ez a cseberből vederbe dolog életszerű és majdnem jogos.

Ami számomra furcsa és első hallásra érthetetlen, hogy miképpen gondolja a keresztény, -mert keresztény berkekből árad az igény- hogy ideje lenne egy új megváltásnak? Jó lenne a témát frissíteni? Vagy mi?
Lassan már gondolkodhatunk, hogy az a vicc, miszerint a cigány és cigányné azt latolják, hogy semmint megfürösszék a gyereket, inkább csináljanak egy másikat, már nem is annyira elképzelhetetlen. Semmint megérteni Istent és jobban odafigyelni miről is beszél Jézus, inkább létrehozunk egy új vallást, egy tetszetőbbet, egy alakíthatót, amelyben nincsen Isten, aki jöjjön itt nekünk egy morális csomaggal.

Az életben sok mindent próbáltam megérteni, valószínű van bennem naivság, éhes vagyok Istenre, szomjúhozom Jézust, ha nincs, megalkotom szükségből. Miért van az, hogy nem hiszek a Mikulásban, vagy abban, hogy az angyal jön karácsonykor, és miért hiszek Jézusban, pedig mindeniket a gyermek korban felszedett “hamis program” csomagban tálalták? Szóval, nem vagyok teljesen hülye, csak kicsit?
Nem. Nem vagyok hülye. Csak érdekel a dolog. Kutakodom, hagyom, hogy belém költözzön, amint a jó zenét hallgatja az ember és érzi, ahogy lelke megtelik vele. Nem olyan bonyolult ez. Aztán, hogy az önszuggesztió, vagy a Való Isten van a hitem mögött, tegyen róla bizonyságot az életem. Én úgy hiszem, hogy a Való Isten. Mert néha töltekeznék mással, de semmi sem olyan, mint Ő. Mindig visszatérek Hozzá. Mert mindig meggyőződöm, hogy nincs Isten rajta kívül.
Persze mondhatni, én is megalkottam a magam diploma nélküli “program” istenemet. De ebben is követem Jézust, aki azt mondta: Csak általam. Én ezt úgy is értelmezem, hogy elég általa. Nem kell szekta tagja legyek, hogy Istent megismerjem. Van a Bibliában elég “anyag” az Istenségről, az is megérti, aki csak felületesen olvasgatja, nem kell hozzá teológia. A kisbetűs részek nem átverések. Nem muszáj azokon szenvedve átvergődni.

Új megváltásra, új Megváltóra nincs szükség. Elég rendesen meg voltunk váltva. Egy elég rendes Pacáktól. Ezek az új filozófiai, vallásos irányzatok ugyanaz az emberi tévelygés, amely azt hiszi, hogy minden az emberért teremtetett, Isten arra van, hogy segítsen. Nem teszi fel az ember azt a kérdést, hogy esetleg mivégre teremtetett, mi a célja vele Istennek, mit akar tőle Isten?... Ez természetesen abban az esetben, ha elhisszük, hogy van Teremtő.
Ha nem hiszünk Istenben, tessék beállni abba a sorba, ahol állítólag az új Messiásokat várják...