Artizán Blues Rádió

Loading ...
Winamp, iTunes Windows Media Player Real Player QuickTime Stream Proxy
A fenti kis ikonok egyikére kattintva lejátszó lista tölthető le. A blog további böngészéséhez új ablak nyitását ajánlom, hogy a rádió zavartalanul tovább működhessen. Köszönöm.

Barakk rádió




Hajnali háromkor kinyílik a szemem és nézem a sötétben a plafont és azon töprengek, hogy mennyire ferde ficam részemről ez a rádiózás? Mennyire van nekem jogom saját ízlésemre formálni egy lejátszó listát?
Gondoltam, nem forgolódok önmarcangolva a matracomon, inkább szépen szembe nézek az úgynevezett rádiós múltammal.Kikevertem egy jó kávét tejjel és elmerengtem a múltamba. Mondják, hogy nem érdemes sokat merengeni a múltba, de szerintem van, amikor a miérteket a múltban lehet megtalálni.
A rádió nálunk egész nap szólt. Emlékszem, egy hatalmas zöld varázsszeme volt lámpás rádiónknak. Amikor nem a Kossuth rádió szólt akkor a szabad Európa rádió. Borzalmas sistergések közepette. Bármilyen nyugati zene szólt, bármilyen zúgással, én kiszűrtem a lényeget. A zaj nem is zavart egy idő után, mintha fejemben egy szűrő lett volna, amely levágta a zavaró jelet és csupán a lényegre koncentráltam. Egyetlen bajom az volt, hogy nem tudtam semmire felvenni.
Már gyermekként összeraktam minden található zsebrádiót. Egész nap hallgattam, mindegy mi szólt benne. Éjjel nappal szólt. Nem számított, hogy román nyelvű rádiószínház, zene, vagy más szólt.
Amikor katona voltam, sokat voltam egyedül a mezőn az árokásó gépen. A gépben is aludtam. Volt ott egy kis rádió, alig nyöszörgött, de nekem az volt a megváltás. Nem éreztem magam egyedül. Pedig amíg a szem ellátott csak megmunkált földek s földek s földek, mintha szárazföldi tenger lett volna.
A forradalom hozott néhány szabad rádiót. A kilencvenes évek kedvenc rádiója számomra a kolozsvári CD rádió volt. Akkor kezdtem el én is vállalkozni. Bárhova mentem dolgozni, vittem magammal egy rádiót és végig szólt mellettem. Emlékszem, amikor nem volt sokáig autóm, szatyrokban hurcoltam a szerszámokat, de akkor is vittem a táskarádiót, a hozzá készített adapterrel, mert az elemek drágák voltak. S ha kedvenc műsorom szólt, mint a muszlim, letekertem a képzeleti szőnyegemet és áhítattal hallgattam.
Aztán jött a piacgazdaság és megölte a rádiók tartalmát. Kizárólag kereskedelmi adókká váltak, és megjelent a réjting fogalma, a sok légy tudja mitől jó a szar filozófia.
Az internet aztán meghozta a házi rádiózás lehetőségét is. Csupán pár éve, hogy folyamatosan böngészem a netrádiókat. Több ezer mindenféle stílusú zenét lemásoltam a több száz általam meghallgatott rádióból. Úgy őrzöm őket, mintha bármikor visszajöhetnének azok az idők, amikor nem volt mit hallgatni.
Úgyhogy nincs amiért marcangolnom magam, hogy ki tudja milyen lúzer dologba vertem magam ezzel a rádiómmal. Szerintem éppen ideje megalkotnom azt a rádiót, amit szívesen hallgatnék egész nap.


A facebookon létrehozott oldal a rádióval kapcsolatban:


Sziasztok!
A mai naptól mondhatni élesítettem a Barakk rádiót. Tehát sugároz.
Rövidesen elkészítem a rádió működési elképzelését, célját és tervét. Egyelőre ízlelgetem a gondolatot és próbálom fogalmazni.
Technikai részén még sok tanulnivalóm van, elkerülhetetlen a bénázás. De rendre mindent a helyére teszek.
Mivel az a szándékom, hogy direkt szerzőktől, alkotóktól, kérjek úgy zenei, mint kulturális tartalmat, időbe kerül, amíg élvezhető, fogyasztható és megfelelő nagyságú lejátszó listát tegyek az asztalra.
Egyelőre 20 zene szám kering nonstop véletlenszerűen. Négy időzített "műsort" is beszerkesztettem, egyelőre teszt szerűen:
Este 19 órakor a Stonecrops albumot mutatom be,
20 órai kezdettel Oli Steel olvas fel nektek írásaiból,
21 órakor Gabricsevics István Fatornyos kis falum verse saját előadásban fog megszólalni,
22 órakor pedig Grafix néven Borbás Feri barátom zenei alkotásaiból összeállított albumot szólaltatok meg.
Én ezúton is megköszönöm a barátaimnak és ismerőseimnek, akik hozzájárultak a Barakk rádió kezdeti tartalom tőkéhez.
A következő napokban folyamatosan fogok tartalmakat keresni és amint a szerzők áldásait megkapom, fel is teszem a lejátszó listákra.
A mai termésem például: Tar Szabolcs "Maradj otthon" száma, amit valószínű elnéztem, utólag vettem észre, hogy Tavaszi panasz az eredeti címe. Cirkusz esetén megváltoztatom majd. Valami egyedi alkotás ez a szám, én komolyan nem értem, hogy nem buknak rá a komoly rádiók.
Ugyanúgy átvettem Baba István "Csend percei" gyönyörű gitáros számát (titkon remélem, hogy idővel egy teljes albumra valót kapok tőle), és még nem egyeztettem Hatvaniné Erzsébettel, meleg hangú könnyű zene énekesnővel, tesztelési célból "Édesem" című dalát közzétettem, hogy halljam, hogy alkalmazkodnak egymáshoz a különféle stílusok. Nagyravágyó terveimben egy teljes albumot szeretnék Erzsébettől... meglátjuk.
Egyelőre ennyit tudtam összehozni.
Szombaton reggel még azt sem tudtam mivel eszik a rádiószerkesztést, ma már élesben tolom. Azé' ez nem semmi.
Nem utolsó sorban szeretném megköszönni Tar Richárdnak, hogy beavatott a rádiózás alapjaiba és tippeket adott az elinduláshoz.
Erről beszélek. Van még az emberekben segítőkészség, empátia. Nem lehet mindent pénzben mérni. Ezért éppen ideje azzal a kulturális közeggel is foglalkozni, amely nem a sztárságról a profizmusról szól, hanem a művelés élvezetéről.
Hallgassátok szeretettel a Barakk rádiót!