Artizán Blues Rádió

Loading ...
Winamp, iTunes Windows Media Player Real Player QuickTime Stream Proxy
A fenti kis ikonok egyikére kattintva lejátszó lista tölthető le. A blog további böngészéséhez új ablak nyitását ajánlom, hogy a rádió zavartalanul tovább működhessen. Köszönöm.

Muzsibácsi vigya S01-E01


 Gondoltam, hogy nem lesz egyszerű egy hosszabb videót összevágni, nem hiába ódzkodtam kissé elkezdeni. Évek óta mind szeretném, meg tervezem, mindig eltoltam, hát ha majd egy ilyen meg egy olyan kamerám lesz, meg minden, de lassan szembe kellett nézzek a ténnyel, hogy maholnap már se erőm, se semmiféle energiám nem lesz, és megvilágosodtam, hogy na most, vagy soha kell elkezdjem.

A filmezés a telefonommal készült, ugyanúgy a hangfelvétel is.  Első látásra, hallásra, elfogadható volt, de aztán keverés közben rájöttem, hogy nagyon a minimál szélén lavírozik. A kép hagyján, de a hang az egyenesen szar. Igaz, nem arra volt tervezve, hogy stúdiós minőséget lehessen csinálni vele. Tulajdonképpen nem is a mikrofonnal meg a minőséggel van a bajom, hanem az automatikákkal. A hangfelvételt valami kompresszor regulázza, ezért oda kell majd figyeljek a továbbiakban.

A hangot a videó vágás után lementettem külön, és minden porcikáját átszitáltam a Cubase keverőn, ott láthattam a hullámformákat, hallhattam a hangszín és nívó különbségeket, rájöttem, hogy első lépésként egy mikrofon fog kelleni, amit magamra csiptetek, mert számít a távolság a hangom és a telefon közt, más és más intenzitással veszi fel 20, 30, 40 vagy 100 centire, a kompresszor igyekszik behúzni a távoli hangomat, de behúzza a mindenféle háttér zajt is. Néhol a zene irtó hangos, de esküszöm, hogy alíg volt hallható élőben, nem hittem volna, hogy annyira képbe hozza. Aztán ha kalapáccsal ütöttem, a sűrítő "elengedés" funkciója visszatartotta még a lecsengést, azzal elnyelve a szót is.

Majd két napot dolgoztam a több mint egy órás hangsávon, és irtó nehezen tudtam visszavágni a szerszám hangokból, és végkimerülésig igyekeztem a hangot minden klipben normalizálni, úgy, hogy minden klip hangját külön sávba helyeztem, külön kevertem, de úgy is érezhető a hang különbség.

Mindegy, a lényeg, hogy megtörtént az áttörés, a semmi és a minden közt létrejött a valami, amiről már tudom is, hogy a jövő videóban mit csinálhatok jobban.

Az egyik csalódásom a jutub hozzáállása volt, nem egészen jöttem rá, hogy most a gépem szarozik, vagy a jutub csinálja ezt velem, de tény, hogy 16 órát töltötte fel a több mint 2Gb-os filmanyagot. Sőt az első próbálkozásomat törölte, mert azt mondta, hogy nem csináltam meg a telefonos kód ellenőrzést, emiatt a 15 percnél hosszabb videót nem engedélyezi. Az előbbi anyagot 24 óra alatt töltötte fel. Eléggé bosszantott. Pedig emlékszem, hogy valamikor ezt a kódhistóriát leműveltem a jutubbal. Mindegy. Végre sikerült feltölteni és publikálni. Ezzel is előrébb vagyok.

Tehát olyan lett amilyen. Igen, hosszú, tudom, unalmas. Ez van. Én alapból úgy készítem ezeket a videókat, mint egy fajta használati utasítás a Muzsisághoz, a műhelyhez és mindenhez, amit létrehoztam.

Okossággal tele van a jutub, én azt az oldalát tudom bemutatni, ahol a sajátos készletemmel élve túlélem ezeket a késő őszi, minnyá itt a tél időket. Gondolom értitek miről beszélek.

A csavarok a helyükön vannak, a léceken van még mit rendezni, már csak a használati utasítás kell mindenhez.

Folyt.köv.