Artizán Blues Rádió

Loading ...
Winamp, iTunes Windows Media Player Real Player QuickTime Stream Proxy
A fenti kis ikonok egyikére kattintva lejátszó lista tölthető le. A blog további böngészéséhez új ablak nyitását ajánlom, hogy a rádió zavartalanul tovább működhessen. Köszönöm.

A dombokon túl

Amiért nálunk a nyugati vállalkozói szellem nem fog tért hódítani az azért van, mert az istentől való félelemből fakadó fatalista nézet miszerint minden úgy jó, ahogy van és minden isten büntetése határoz meg mindent.
A múlt évhez képest a lakosság aranykészlet felvásárlása megduplázódott. Emlékszem, amikor beállt a krízis, minden pénzes román vállalkozó hirtelen bezárta a vállalkozását és végig ordítozták az országban, hogy nem szabad vállalkozni. Valójában elég volt egy hivatalos ál rémhír, hogy összedőljön például Románia gazdasága, hisz a lakosság azonnal lereagálva a hírt, lezárta a pénzforgalmát, ezennel lebénítva a gazdaságot. Hogy mennyire van igazam vagy sincs, jobban semmi sem igazolhatná, mint az arany rudak felvásárlási láza. Mert az is érdekes, hogy nem az ékszer arany kelendő, hanem a bankok által kiadott arany termékek.
Most nem vitatom a nagyhatalmak terveit az emberiséggel, engem pontosan a túlélés érdekében aggaszt a gazdasági jelenünk és jövőnk. Nem olyan szempontból aggaszt, hogy netán Isten elhagyott minket. Nem, az Isten nem hagy el minket, de emberek lévén hozhatunk rémesen balfasz döntéseket. És lévén ez a mély ortodox közeg, melyből mese nincs, szivárgott át a többi együttélésre kényszerített nemzetekhez is, van ez a fatalista nézet, hangulat, hogyha az isten nem épít, minek építeni, azaz jó kifogás semmit se csinálni.
Beállt ez a konzerválódás, illetve szentségben mumifikálódás folyamat, de ennek az eredménye nem a spórlás, mint gondolná a bárgyú ember, hanem a hanyatlás, a leépülés. És ami ebből eredendően aggaszt az az, hogy addig süllyed minden, amíg eléri azt a nincstelenségi fokot, ahol nem segít épkézláb gazdasági projekt, hanem újra felfedeznek ilyen rabláson alapuló kommunizmus féléket.
Hiába volt apám Istenben bizakodó, egy éjszaka kirámolták az egész családot a házból egy szál ruhában és elvitték őket egy lerobbant szoba konyhába, elvették mindenüket. Jó, ezt nem maga az ortodoxia követte el, de a buta vallásban gyökerezik a buta hozzáállás, egy reagálásra képtelen ember tömeget termel. És ez az Isten felé is kihat, mert Istennel is pont olyan fatalista, negatívista: ott ver, ahol ér.
Az mind igaz, hogy ha Isten nem épít, az ember hiába törekedik, de mi van, ha Isten munkára elhív és az ember ehelyett pimaszul csak imádkozik?
Ha a lakosság úgy védekezik, hogy aranyba fektet, olyan előjel ez, mint mikor a hangyák, legyek a szokásosnál agitáltabbak: nagy idő jön.
Amikor olyan esztelen állapotok uralkodnak, hogy mindenki tudja, az intenzíven tartott csirke tojása nem egészséges, mégis az ára miatt az olcsót veszi, holott kisebb ráfordítással a házit is megveheti, a védekezés helyett még nagyobb bajt szabadít magára, mert a profitéhes, viszont embertelen pénzhatalmakat tessékeli be a házába.
Ezen az áron a házi tojás nem térül meg, nem érdemes tartani, meghal a vállalkozás, a tudás, az értékesítési infrastruktúra, jön a profitember és kaszálja a sok hülyét, ki spórol a tojáson, hogy aranyba fektesse a megspórolt javát.
Azt hiszem ez a balkáni balfaszság. És talán az sem véletlen, hogy ez a sok balkáni balfasz elkezdett kelet felé nézelődni, versengve ájuldozni a sárgák semmittevéses álboldogságán, ahol a vallásos fatalizmus és csőd otthon van magánál. És ez a sok marha elhiszi azt, hogy ha én művelek egy szép kertet, sok virággal, és dolgozom reggeltől estig, azzal ártok a sok balfasz afrikainak, kik harmincasával purcantják a gyerekeiket, hogy aztán a kutyáknál rosszabb sorsuk legyen.
Elgondolkoztató filmet ajánlok, tökéletesen tükrözi a térség lelki állapotát. Egy nagyon jó román film...