Artizán Blues Rádió

Loading ...
Winamp, iTunes Windows Media Player Real Player QuickTime Stream Proxy
A fenti kis ikonok egyikére kattintva lejátszó lista tölthető le. A blog további böngészéséhez új ablak nyitását ajánlom, hogy a rádió zavartalanul tovább működhessen. Köszönöm.

Önmegtartóztatás

Mindig ilyen drámai színben jelenteti meg az ember ezt az önmegtartóztatást. És rögtön két lépésből már Jézusnál köt ki, hogy bezzeg az aztán volt a példa az önmegtartóztatásról. S akkor ecsetelik a siratós példákat arról, hogy akié a Fiú, az visz mindent. Mit visz mindent? Jó egy ígéret ez, ilyen formában hasznos dolog ez az önmegtartóztatás. Mert majd mind azok, akik életünkben önmegtartóztattuk magunkat, egy nagy asztalnál fogunk végnélkül vacsorázni és birtokolni a mindent.
Megkért egy ismerős, adjak már egy tölcsért neki, hogy öntsön át valami pálinkát két üvegbe. Maradt egy fél liter az alján a nagy bidonnak, azt mondta, nekem adja. Nem kérem, mondtam az ismerősnek. Hogyhogy nem kérem? Igazi szilvapálinka. Akkor sem. Nem iszom. Hogy semmit? Semmit. Sosem? Sosem. Hogy ez igen ember, maga arany a háznál, mondta az ismerős. Hogy ilyen önmegtartóztatást, még nem látott. Aztán nem volt időm elmondani neki, hogy ez nem önmegtartóztatás, hanem utálat. Utálom a mindenféle italok ízét, mellékhatását. Viszont a gyümölcs leveket innám egyfolytában. És néha azok drágábbak, mint a pálinka. Maga hívő? Kérdezte egyszer tőlem valaki, ugyancsak pálinka ügyben. Hívő vagyok igen, de …és nem tudtam elmagyarázni, hogy nem a hívőségem miatt nem iszom, egyszerűen utálom a pálinkák, borok ízét, szagát. Ez az örökös meg nem hallgatás. Rögtön elkönyvelnek, ide oda, annak látnak, akinek akarnak.
Elgondolkodtam ezen a mesebeli többnapos lakodalmon, amiért hat megyét kocsikáztunk át öt nap alatt és főképpen Lajos bácsin. Lajos bácsi szerintem egy hatalmas példát adott az önmegtartóztatásról. Lajos bácsi katolikus, az apatársa meg baptista. Megkérték szépen Lajos bácsit, hogy amíg a baptista apatárs el nem megy, ne igyon pálinkát. Egész nap Lajos bácsi nem ivott pálinkát. A lánya esküvőjén, Lajos bácsi egész nap nem ivott pálinkát. Alázatosan, félrehúzódva, gyakorolta ki nem plakátolt önmegtartóztatását. Aztán este, miután elmentek a baptista apatársék, ivott pálinkát. De addig egy cseppet sem. Megígérte. És betartotta szavát.
Ezt nevezem én önmegtartóztatásnak.