Artizán Blues Rádió

Loading ...
Winamp, iTunes Windows Media Player Real Player QuickTime Stream Proxy
A fenti kis ikonok egyikére kattintva lejátszó lista tölthető le. A blog további böngészéséhez új ablak nyitását ajánlom, hogy a rádió zavartalanul tovább működhessen. Köszönöm.

Motutás

Azaz matatás.
Az alábbiakban naplómból idézek (előre szólok: unalmas rész következik), majd pár szóban összegzem a Motutásról a dolgot.

Egy éve Pc-n, Win 7-en firewire kártyával használok egy Motu 828 mk2 es hangkártyát. Tökéletesen működött eddig.
Egy hete elkezdett pattogni és pár pillanatra eltűnik a hang. Pár másodperc után pattog még egyet és újra működik.
Megnéztem nagyjából mindent amit angol nyelvű fórumokon olvastam az esetleges hibákról, de ott nem találkoztam az enyémhez hasonlóval. Onnan azt szűrtem le, hogy a Motu sucks... de nekem eddig jól ment.
Nem értek hozzá, de nekem az az érzésem, mintha lenne valami elektromos védelem féle a Motuban és valamiért az időnként (egyre sűrűbben) kikapcsol valamit. Viszont a gép és a Daw (Cubase) jelen látja elnémulás közben is a kártyát.

Közben a firewire dugaszt egyel arrébb dugtam a kártyában és egy óra használat ideje alatt nem jelentkezett a pattogás, minden tökéletesen ment. Mellékesen leírom, hogy egy ismerősömet egy hétig ette az ideg egy Scarlett hangkártya miatt, valami errort adott be neki, számtalanszor formatált mindent, újratöltötte a Cubase (genyó egy munka, mert ilyenkor úszik minden beállítás meg plugin s istennnyila) progit, amíg rájött, hogy nem elég kikapcsolni a hangkártyát ilyenkor, hanem ki kell húzni belőle a táp kábelt is. Azóta minden rendben megy nála. Nagyon reménykedem, hogy megúszom én is ennyivel... ahhahha...

Na, egy kicsit el vagyok szontyolódva. Vettem új firewire kábelt, lecseréltem, tovább csinálja. Néha pattog, eltűnik a hang pár másodpercre, megint előjön, és nincs összefüggésben semmivel, sokáig azt hittem egy erősebb szinti tónus vágja le, vagy valami túlvezérlés a mixben, de nem. Kipróbáltam a Scarlett (Focusrite) kártyámmal a rendszert és azzal tökéletesen működik minden, se pattogás, se kihagyás, ezek szerint nem a PC-ből jön a baj.
A Motu kártyából kihúztam mindent, a legsimább audio keveréssel próbálkoztam, akkor is szarozik. Ezek szerint valami elektronikai hibája van. Ez új kihívás elé kényszerít. Még a firewire kártyát is kicserélhetném, de a kábelért is kiröhögtek üzletben, hogy az még a lámpás cuccok idejéből valók, neten rendeltem azt is. Mégis az az érzésem, hogy a Motuban van valami....

Kaptam még egy reményt, akitől vettem volt vagy két éve a hangkarit mondta, hogy cserélgessem a drivert, mert szerinte onnan jöhet a baj. Egyúttal a firewire driverét is újra telepítettem, meg letöröltem a Motu programját is, meg driverét is, majd mindent újra töltöttem, persze a Motunak más drivert tettem fel. Egyelőre az első órában szépen ment, pár akadozással igaz, de nem hagyott ki a hang. Meglátom még holnap is, dolgozok vele még pár órát. Hátha megúszom ennyivel.
Az akadozás lehet mástól is, valószínű a több midi csatorna egyszerre megszólalása meg egy sima dual core-s gépemmel is, a lényeg, hogy ne hagyjon ki többet pár másodpercre. 

Most már szerintem egyértelmű, hogy valami elektronikai hibája van a Motu hangkártyámnak. Mindenféle újratelepítés, driver csere megvolt, és ugyanúgy viselkedik: pattog, ugrik meg kattanások közepette kihagy pár másodpercre, a Motu kis képernyőjén látszik, hogy újra szetálja magát, mintha újra lett volna kapcsolva, minden beállítás elállítódik. Akkor is kikapcsol, amikor a számítógépen nem történik semmi, volt hogy félórát olvastam valamit egy könyvből és hallom pattog meg kikapcsol, újraindul. Az utóbbi napokban többször használtam és ha nem is mindjárt az első félórában, de utána aztán egyre többet csinálja, hogy már nem lehet dolgozni vele. Valószínű felmelegszik valami, noha néztem csupán üzemien langyos a fedele.
Kerestem a guglin valami javítót, de talán csak Budapesten vagy Bukarestben volna ilyen javító, de az is kérdéses. Ha bonyolult, valószínű veszek valami új kártyát. Ott van a Scarlettem, de az csak két bemenetes, az jól szól, igaz fele hangerőn szól mint a Motu, de legalább nem kattog. Nekem viszont kell 8 bemenet a dobok felvétele miatt. Igaz, hogy így is keverő miki előfokain keresztül hozom be a mikrofonokat a Motuba, mert annak sincs csak két mikielőfoka. 
Szóval van min agyaljak. De legalább tudom, hogy nem a számítógépemből vagy szoftverből jön a hiba.


Már csak a magamfajta majomért írom be, hogy hamarabb rájöhettem volna hogy a pattogás és újrakapcsolás se nem szoftver, se nem driver, se nem firewire kártya probléma, meg se nem kábel probléma. Simán rákötöttem a telefonomat a Motura s egy végfokot hajtottam meg vele, kihúzva a számítógépből, egy óráig megint tökéletesen szólt, aztán elkezdődtek a kihagyások. Szerintem valóban valahol a táp környékén lehet a baj. Fiatalságomban rengeteget foglalkoztam analog elektronikával, de amikor leszedem a Motu fedelét elmegy mindentől a kedvem. Örvendek, ha meglátom a repülő madarat, nemhogy kotorásszak ott azok a a miniatűr ékszer áramkörökben.
Igaz már régi lehet ez a Motu verzió, de az áramkör annyira újszerű benne, hogy csoda nézni. És bitang jól szólt még úgy is hogy egy valami Eurorack kis keverő miki előfokait használtam felvételre. Most hogy a Scarlettel idétlenkedem Motu hiányában, elkeserítő a felvétel minősége.
De most legalább megtanultam becsülni a jó cuccokat... A cucc és a gagyi közt tényleg nagy a különbség. Az ár nem is annyira, mint a minőség.


Ha már feldobtam a témát, azt hiszem le is zárhatom egy számomra (remélem) jó hírrel. Mivel közelemben senki nem találtatott, aki tudná mi is ez a Motu -vintázsnak számító- hangkártya, arra gondoltam nincs mit veszítsek, ha egy munkaundoros hétfő reggel belenézek én az elektronikába, hisz minden egyéb: firewire, driver, kábel, szoftver ellenőrzése, cseréje nem vitt sehova.
Első körben voltmérő műszerrel néztem mi történik amikor fellép a reszetálás menet közben. Gondoltam a táp vacakolhat. Kétféle tápot fedeztem fel, egyik sima, másik ilyen dupla, nem tudom hogy mondják ezeket szakszerűleg. Mindkettőn stabilan állt az áram amikor az úgynevezett reszetáló jelenségek megjelentek. Felfigyeltem arra, hogy a kártya bekapcsolása után kb félóra után elkezdi a műsort és utána már kétpercenként reszetál. Mindeközben mindenféle egyenáram stabil.
Ahogy ott bánatosan néztem az elektronikát és vártam meg néztem a történéseket, arra lettem figyelmes, hogy egy kis félcentis kocka körül barnább a nyák, mintha ott már régről melegedne valami. Megnéztem a praclimmal és biza forró volt az a négyszög dolog. Közben telefonomon kikerestem, az egy egyenáram szabályzó féle ic. Rájöttem, hogy az melegszik, és kell az a félóra, amíg körülötte elkezd minden más melegedni, azok a százlábúak is. Szerintem a forróságtól a Motu szoftos részei megbolondulnak és az okozza a reszetálást.
Egy régi tévéből kibányásztam egy tranzisztor hűtőt, átalakítottam és szépen beoperáltam arra a szabályzó icére és legközelebbi százlábúra, melyek igen felforrósodtak. Legnagyobb meglepetésemre ezután nem csinálta az eszét a hangkártya. A rácsos hűtő megtette hatását, csupán langyos volt másfél óra használat után is.
Azóta már fel is vettem egy dobolást, közel két órát használtam a hangkártyát és egy pissz nem sok, de annyit sem csinált többet.
Meglehet egy gyártási gebasz lenne? Egy alulértékelt szitu? Mert amint felfedeztem, a szabályzó ic körül nem most alakult ki az a barnaság, olyan mint mikor egy fakerítést a nap évekig éget, befeketedik idővel, olyan volt az ic körül a nyák.
Emlékszem a Motu használat közben fel szokott forrósodni, szoktam nézni a kezemmel, most meg egyáltalán nem forrósodik.”

Így utólag próbálom megérteni és rekonstruálni a Motu hangkártyámban történteket.
Az első félórában azért ment jól a kártya, mert még nem forrósodott fel a stabilizátoros kis Ic. Valószínű azért nem tettek rá hűtőt, mert a bejárt élettartamára tervezhették, ami ha jól tudom olyan tíz évre vannak kigondolva, noha az én kártyám már ki tudja hány kézen ment át, gyakorlatilag a digitális studiók megjelenésével egyidős ez a model, lehet akár húsz éves is, ha angol nyelvű fórumokon 2004ben már veterán hangkártyákként emlékeztek róla. Benne minden gyári volt, egyedül az optikai kimenetelen látszott némi házi forrasztás, de amikor a srác eladta, mondta is, hogy az optikai része nem működik.
De telt az idő, elöregedett a cucc is, persze a táp mindig az első, amely szenvedi a gyűrődést. Elkezdett melegedni, aztán egyre erősebben, valószínű leégett volna, vagy lehet le is fog égni valamikor. Forrósodása lassan átterjedt a közelben levő processzoros részekre is, majd az egész gép felettébb melegedett. Ha jól meggondolom, hogy is bírta?
Mióta rátettem a hűtőcskét, langyosan üzemel, sőt nem terjed tovább a meleg. A kártya idézte hangján is mintha vidámabb a tér, eltűntek a vélt torzítások, sokkal mélyebben lehet belehallani a hangzást.
Feldobott azért ez a sikeres véletlen műtétem, mert lelkileg már lemondtam róla. Kerestem a neten az új hangkártyákat, borzasztó drágák, most nem lenne rá keret, és ahányszor a Scarlettel dolgoztam, majdnem szó szerint sírtam. Olyan mint a Mobra motorról írt vers: “Mobra motor drága kincs, jó ha van, de jobb ha nincs.”

Teljesen kizártnak tartottam, hogy én megjavíthassam. Nincs azon mit javítani. De hogy mégis olyan szerencsém volt, hogy ki tudtam Colombosan nyomozni a hibát, önértékelésem visszanyert valamennyit a sok mínuszból. Olyan fíling volt ez mint Don Quijote Dulcineája, vagy 13-ik Pác Tivaldé.