Artizán Blues Rádió

Loading ...
Winamp, iTunes Windows Media Player Real Player QuickTime Stream Proxy
A fenti kis ikonok egyikére kattintva lejátszó lista tölthető le. A blog további böngészéséhez új ablak nyitását ajánlom, hogy a rádió zavartalanul tovább működhessen. Köszönöm.

Lenni vagy nem lenni?


Lenni, vagy nem lenni? Ez itt a kérdés!

Jött az az ötlet, hogy angolra fordítani az első Muskóczi történetei füzetét, melyben 15 cuki történet van. Fábián Andor barátom le is fordította nekem angolra őket, és érdekes volt egy idegen nyelven megszólaló Muskóczival találkozni. Olyan mint egy visszhang, de a visszajövő hang más, amitől a magyar is meggazdagodik. Mert az angol fordítás hozott megvilágosítást, frissítést, amit a magyarba ezentúl bele fogok tenni. Ez az egyik.

A másik, hogy az angol nyelvhez felolvasót nem tudok megfizetni, (magyart sem, de Andor azt is bevállalta nagyon jutányos áron... alig várom, mint gyermek a krisztmeszt..) viszont szembe jött nekem ez a Speechelo robot felolvasó szettje, amiben találtam egy férfi és egy női hangot, melyeket apró szócserélési trükkökkel egészen jól meg tudtam szólaltatni.

Mivel szeretek zenei háttereket is használni a felolvasáshoz, szembesültem a szerzői jogok kérdésével, így elkezdtem úgymond saját zenét szerkeszteni a stúdiómban. Itt is tulajdonképpen egy átverési trükköt alkalmazok, meglévő midifájlokból kiindulva átírom a dallamokat, teljesen megváltoztatom a hangszereket, és ahol van elképzelésem, költök hozzá. Van olyan, amelyet a felismerhetetlenségig alakítottam, mert végül sablonként használtam valamire ami az enyém lett. A lényeg, hogy az internetes figyelő nem ismerte fel az így átszerkesztett dalokat. De nem takarom, nem bölcsködök, valószínű plagizálásnak mondják ezt, nem érdekel, ha már annyira infantilissá vált a szerzői jogok miatt a zene felhasználása. Amilyen az AdjIsten, olyan a Fogadj is.

Az én morális harcom az, hogy trükkökkel, gépekkel helyén van az, hogy megszólaltassam a Muskóczit?

Tovább megyek, a túlnépesedés címen, melyik gyerek méltóbb a meg nem születésre? A sokadik kicsi nigger? Vagy az egyke sápadt? Kinek van joga s kinek nincs megszületni erre a Világra?

Én azt mondom, hogy az Életnek mindenképp kell követnie az útját.

Mindegy, hogy nigger vagy sápadt, hogy sablonzene vagy robothang. A kérdés inkább az, mit kezdünk vele?

Én megteremtem Muskóczit.