Artizán Blues Rádió

Loading ...
Winamp, iTunes Windows Media Player Real Player QuickTime Stream Proxy
A fenti kis ikonok egyikére kattintva lejátszó lista tölthető le. A blog további böngészéséhez új ablak nyitását ajánlom, hogy a rádió zavartalanul tovább működhessen. Köszönöm.

Laposföld utazás

 

Az iskola, a társadalom, a mendemonda bennem mindig is tiszteletet ébresztett a tudósok iránt, noha sohasem érdekelt mit is mondanak a tudósok, mert az én csináld magad ezermesterségem mindig lekötött valami haszontalansággal. Gyermek korom óta szeretek babrálni anyagokkal. A tudósokról volt egy misztikus képem: laborok, kémcsövek, stb. Aztán egy barátom rávett, hogy olvassam el Stephen Hawking Az idő rövid történetét, hogy az majd felvilágosít, hogy miként működik a Világ. A könyv rövid, pár óra alatt el is olvastam és ledöbbentem. Azt hittem a fizika a számtanhoz hasonlóan egy egzakt tudomány, és a tudósok minden állításukat konkrét mérésekkel (labor, lézer, mittudomén) bebizonyították. Ez a könyv, gyakorlatilag a mesék meséje, az üveghegyes meg óperenciás mesék ehhez képest valóság. Egyik elmélet a másik elméletre építve Stephen elkalandozik olyan helyekre, ahol az elme rémálmaiban sem képes. Ha én azt állítom, hogy szerdán elviszek egy konyhabútort és mégsem viszem, én vagyok a legundokabb, legkomolytalanabb szélhámos a világon. Ez a csávó mesét mesére halmoz és rajta csüng az egész világ és ámul rajta, csodálja, hogy mekkora elme. Ekkor döbbentem rá, hogy tulajdonképpen az én Isten hitem, ezerszer kézzel foghatóbb "elmélet", mint ez az egész tudományos elméleti fizika.


Egy reggeli műsorban (valami RTLes szarság) Székely Sándor (laposföld hívő társaság elnöke) példásan viselkedik, a műsorvezetők mint valami őrült szektások, infantilis idióták (szekunder szégyenérzetem van). A geológust nem engedték hozzászólni, egyetlen megjegyzése a focilabda példázata volt. Be serious!

Mint szkeptikus embert, laposföld hívőnek bélyegeztek, mert folyton megkérdőjelezem a hatalmak szándékát az emberiséggel kapcsolatban. Gondoltam, ha már így bekategorizáltak, utánajárok mi ez a laposföld téma. Két hete olvasok ezt az, nézek pár videót, és azt mondtam, ha találok egy épkézláb argumentációt arról, hogy miért nem lehet lapos a Föld, elfogadom úgy, ahogy eddig hittem. Engem tényleg nem érdekel, hogy milyen Földön élünk, de ez a tudományhiányos lejáratás, ez a hisztérikus nevetés bennem a csakazértis utánajárok ingert fokozza.


Hihetetlenül állok a kovid jelenséggel szemben, hogy egy ekkora átverést a Föld lakosságának legnagyobb része simán bevesz. Két hét laposföld kutatás után a mosoly a képemre ragadt attól a felfedezéstől, hogy a mai tudomány a mi fejünkben tulajdonképpen hit alapján van. Elhittük, hogy amit mondott a rendszer és általa a kiszolgálók az igaz. És lám, két hete kutakodom, és épkézláb ellen argumentációt nem találtam a lapos Föld elméletekkel szemben, hacsak az infantilis gúny nem annak számít.

Nekem elég volna csak egy pár bizonyíték is, hogy a Föld nem lapos, nincs igényem ezerre. De lehetőleg ne focilabdás példázatokkal. Mert annyi nekem is megjárta a fejemet (Igaz, limitált képességű) hogy ha a gravitáció érvényes a Balaton két végső partján, akkor az a tó közepén is érvényes. Ha tegyük fel a Balaton vize alatt egyenes lap van, amint a geológus feltételezte, a víz csak nem dacol a gravitáció törvényeivel, és "behúzza hasát" csakhogy megvicceljen minket. De sajnos a gúnyoláson kívül nem találtam egyelőre sehol érdemleges, tudományos alapú választ a lapos Föld elméletekkel szemben. Igaz, hogy csupán két hete érdekel a téma, de most már annyira feltűnt nekem ez hit alapú tudományos világ, azaz elhisszük a hivatalos tudományt, mert miért ne, hogy most már tudni akarom: mi a helyzet?


Csalódottan veszem tudomásul, hogy legtöbb ismerősöm, aki kovidoltáspárti, hitként tesz bizonyságot róla és büszkén kijelenti, hogy nem olvas semmiféle konteót, mint valami gerincesség jelképeként. Ugyanazok az emberek, akik ezelőtt két évvel megkérdőjelezték a világi hatalmak igazságosságát, most teljesen elfogadják hitük alapjaként. Megjegyzem, sok marhaság is elhangzik a konteókban, de azért vagyunk gondolkodó emberek, hogy tudjuk mérlegelni a dolgokat. Csupán elkötelezésből nem megismerni a másik véleményt is, bármennyire szeretem embertársaimat, de be kell látnom, hogy elfogultságról tesznek bizonyságtételt.


Konkrétan hiányolom a normális párbeszédet. Egy este megnéztem egy akármilyen "Dave" filmjét, amit előhozott a jutub algo, és végig gúnyolódott a laposföldeseken, a kommenteket olvasva (ezerszám) elszomorodtam, hogy mennyi sületlenség létezik, hisz a gömbecesek is csupán hit alapján hiszik, hogy a Föld gömb alakú, ők sem látták soha. Vannak úgy általában feltevések pro és kontra, keringenek a neten, mindenki csak gúnyolja a másikat, de sosem láttam eredményt. Vannak hitelesnek látszó filmek a Föld kerekségéről, viszont vannak egyértelműen érdekes felvetések a laposföldesek részéről is. Én azt hittem, hogy akad normális tudós, aki kézzel fogható magyarázatokat ad a laposföldesek feltevéseire, és onnan lezárhatunk egy ügyet. De bárhogy írom be a gugliba, sehol semmit nem találtam arra nézve, hogy épkézláb ember, gúnyolódás helyett elmagyarázza: mi a hiba a laposföldes teóriákban?

És ez az a tény, indított el abba az irányba, hogy akkor hogyan is állunk? Megjegyzem, Istenhívő ember vagyok, szeretem a tudományt, a technológiát, nem riadok vissza az öntanuló számítógépes technológiától (amíg nem kezdünk embert frenkonstájolni) sem, éppen ezért igényem van arra, hogy a tudós ne gúnyolódjon, hanem konkrétan argumentáljon. Szerintem, ha vannak ellenérveik, el tudják azt szépen is mondani. Várom továbbra is a tudományos megfejtéseket. Kösz!

Nem az elméleti tudományról beszélek, ahol egyik fantáziálás a másikra épül (lásd Stephen Hawking és társai), hanem arra, amely a faekét a vasra cserélte.

Egyébként Jézus szerintem nem a varázslás útján gyógyított, hanem valószínű valamilyen általunk ismeretlen módon. Valamit tud, amit mi nem, tehát tudománnyal, nem tudomány nélkül.


A legfelsőbb tudás az, ha tudjuk, hogy Isten ott van életünkben, de ez a tudás is úgy valósul meg, hogy megtapasztalod Isten jelenlétét az életedben. Hogy most a Föld lapos, vagy gömb, ezt tudni szerintem nem fontos, nálam nem fog számítani az Istennel való kapcsolatomban. Mint ahogy más tudomány sem. Legfeljebb egy kicsit elidőzök szórakozásképp, hogy mik vannak. De mindig az van előttem, hogy addig amíg tőlem függ és egy embertársam megengedi közeledésem, abba a relációba fektetem hitemet és tudásomat. Csak azt tapasztalom, hogy az embereknek valamiért tetszik a magány, nem kívánják a barátságot, emberséget.

Ne is beszéljünk ezekről a spirituális mozgalmakról, amik egyenesen társ ellenesek, mindent az egoba fektetnek. Ezzel a járvány hisztériával meg a társas élet olyan elképesztő és visszataszító formáit tapasztalom, hogy ki vagyok akadva. Nagymama nem megy az unokához, ha taknyol az. Az apa fél a fiához bemenni, mert az taknyol. Egy helyen dolgozók civakodnak egymással, ha az egyik nem hord maszkot, vagy túl közel megy hozzá. Nem tudom, mi ez? Túl sok tudomány? Vagy annak a hiánya? Szóval van amin rágódjunk.



Nem igazán értem az úgynevezett űrbeli kutatások célját, értem én, hogy a Nasa-n keresztül hatalmas pénzeket szívnak el a Föld lakosságának gazdaságából, de mi átlag emberek tényleg bevesszük azt a dumát, hogy egy új lakható világot keresünk?


Lehet, hogy vallási nézetet sértek meg vele, de tényleg bevesszük, hogy a pápa Isten földi helytartója? Miért van szükségünk mindkét oldalról a hülyeségre?


Ha valaki megnézi "A család" dokumentum jellegű filmjét, láthatja, hogyan van Jézus értelmezve a világ vezetői által: Jézus az erősekért jött, nem a gyengékért. Nézzünk szét a környezetünkben élő komolyabb vallás líderek közt és felismerhető ez a nézetet: a bamba őzet megeszi a farkas, nosza imádjuk ez életerős, nembalfasz farkast.


A neoprotestánsok zöme azt vallja, hogy Jézus (azaz Isten) segít a sikerben. Kérni kell, imádkozni kell és megadja.


Valahogy azt kellene megértsük mi emberek ezen egyetlen botív alatt, hogy nekünk csak ez van, amiben élünk, legyen az gömb vagy lapos, és felesleges pénzkiadásokba ne verjük magunkat.

Találjuk ki, hogyan moshatunk kevesebb vízzel és energiával, hogyan élhetünk, kevesebb állat feláldozásával, és hagyjuk a francba az űrkutatásokat meg vallások finanszírozását.


(idáig a laposföld kutatás első állomása...)

UI: Kis magyarázat a képes mémhez: a mythbuszteres csapat készített egy filmet egy katonai repülőből, hogy bebizonyítsa: a Föl gömb alakú. Ilyenkor általában azt hiszem "halszem" effektusos lencsét használnak, hogy a torzításnak markánsabb karaktere legyen. A kép felső részén látszik a Föld görbülete, viszont a kép alsó részén a Föld horizont egyértelműen laposnak látszik. Valószínű a kamera látja azt is így, de gondoltam vicces mémnek elmegy. De két hét kutakodás után mondom, a mémes vigyor a képemre ragadt.