Artizán Blues Rádió

Loading ...
Winamp, iTunes Windows Media Player Real Player QuickTime Stream Proxy
A fenti kis ikonok egyikére kattintva lejátszó lista tölthető le. A blog további böngészéséhez új ablak nyitását ajánlom, hogy a rádió zavartalanul tovább működhessen. Köszönöm.

Magyar Napok

Megvoltak a Magyar napok itt Hunyad megyében. Rengeteg esemény volt. A fiammal csak kettőt vállaltunk be, mert még egyéb tennivalóm is volt. Az egyik a cserkész délután, a másik a Bikini koncert volt.
Na vegyük csak sorba.
Annak örvendtem, úgy belül, magamban amikor megláttam a kétnyelvű tájékoztató füzetecskét a hunyadi Magyar Napokról. A rengeteg program mögött még több szervező és támogató neve ott volt. Ezúttal minden elismerésem az rmdsz (gondolom nekik köszönhetjük) fiatalabb tagjainak. Ez egy sikeres kezdeményezés, ami már a második alkalommal történik itt Hunyad megyében. Tényleg, én aki mindig bíráltam az rmdsz politikáját, erre a rendezvény sorozatra nincs mit mondanom. Ahogy mondani szokták, elvágták a hangomat. Ha ez a lendület kiterjed majd az élet minden ágazatára, akkor még visszanyerheti az rmdsz a hitelét a magyarság körében.
Én a helyükben, kiterjesztenék egy ágazatot, ami a hunyadi magyar vállalkozókat, (mindegy milyen szinten vállalkozók) gyűjtené össze, akár egy közös füzetecske, honlap formájában. Ez egy jó stratégia lenne, ami pluszt hozna a jövő évi Magyar Napokra.
Nekem az az érzésem, hogy az erdélyi magyarság politikai élete valahogy úgy működik, hogy van egy pár ember aki odatolakodott a mikrofon elé és elkezdte osztani a süketségeit. A többi úgymond jobb érzésű ember elszégyellte magát a sok hülyeség hallatán és hazament. Igen ám, csak mivel a süketségnek nem volt konkurenciája, nyomult előre a süketség. És a nép pedig ráadta a voksát a karaokés társaságra. Mert így történik, ha a piacon csak egy valaki árul uborkát, mind eladja. Most megrugdosták egymás fenekét a párton belül, hogy megjelent a piacon több uborkás? Meglehet. De ez nem rossz.
Mostanában divat ez az autonómia dolog. Szép lenne. Bizony szép lenne. De valamiért megint csak egy karaokés társaságra tippelek. Megmondom miért. Azért, mert semmilyen tervet, gazdasági programot nem látok sehol. Próbáltam fórumokon, a fészbukkon is rákérdezni, hogy oké fiúk, ha holnaptól Székelyföld egy autonóm terület lesz, mik a tervek? Ki lesz a főnök? Mit fog csinálni? Mi az a más, ami több és jobb lesz, mint a mostani helyzet? Mintha fel sem tettem volna a kérdést, az ég adta világán senki nem reagált. Mintha nem lenne semmi ilyen elképzelés. Nem reagálta le senki, mert szerintem nincs is semmiféle terv. Szerintem sokan nem is hisznek valójában az autonómia lehetőségében, és a többség meg megy az új karaokés csapat után. Nincsenek csak érzelmi feldobódások, hogy de jó lenne megint egy kalap alatt, de ezen felül nincs semmiféle terv az autonómiát követő első napra. Valószínű lesz egy ilyen keverék kormányzás, amiben az egyházak hatalmas szerepet fognak kapni, és tiszta szívemből nem szeretnék most ebbe a rémálomba belebonyolódni.
Az autonómiát követő első napján nem fogják a külföldi üzleteket bezárni és nem fogják a kistermelőt és a saját termelést támogatni, nem fogják létrehozni a magyar termékek értékesítését, nem fogják megszüntetni az erdők kiirtását, mert alapjában véve nem történik semmilyen változás. Sem a karaokésok társasága sem fog megváltozni, sem a választó polgárok. A választó polgároknak jó néha egy Bikini koncert alatt békésen sörözni egyet és a Trianonról énekelni.
Hiányolom a párhuzamot ebben az autonómiás törekvésben, lelkesedésben. Az erdélyi magyarság ügye úgy néz ki, hogy a székelység körül forog, és lassan már nem is titkolják, hogy minden mi nem székely, talán nem is magyar. Hanem egy keverék, egy zsoldos hazaáruló, egy fizetett janicsár. Egy szégyenfoltja az autentikus magyarnak.
Ebben az értelmezésben értékelem a hunyadi fiatal magyarokat, akik megalkották ezeket a szép Magyar napokat. Ha sikerülne nekik valahogy bevonni a Hunyad megyei magyar vállalkozókedvet is politikájukba, én mondom, hogy nagy segítséget fognak kapni. Viszont az is igaz, senki nem garantálja, hogy a karaokés mikrofon elé nem tesznek más kottát majd, mert a vállalkozó embert nehéz beetetni holmi dalocskákkal.
Mindegy milyen idők jönnek. Hogy lesz e autonómia, nem lesz, hogy ki lesz kormányon és ki nem lesz, hogy támogatnak e, vagy sem, nekem az a véleményem, hogy a mi belső erőinket kell legelőször kihasználjuk. Mindent meg kell tenni a házunk táján és csak azután nézzünk kifele.
Nem feledkezem meg sem a cserkészekről, sem a Bikini koncertről. Következik.