Artizán Blues Rádió

Loading ...
Winamp, iTunes Windows Media Player Real Player QuickTime Stream Proxy
A fenti kis ikonok egyikére kattintva lejátszó lista tölthető le. A blog további böngészéséhez új ablak nyitását ajánlom, hogy a rádió zavartalanul tovább működhessen. Köszönöm.

A fehér sem mindig hó

Nem szép dolog a rugdosás, én mégis első percben éreztem, hogy valami nem stimmel ezzel a Petra kamerás csajjal, aki menekülőket rugdosott. Az egyik, hogy az ellenzéki média hisztérikusan felkapta. Mert ugye odaát Magyarországon most menekült áradat van. S vannak akik pánikba estek s vannak akik bármit követ el a kormány, nem jó, kritizálnak csak a kritika kedvéért. De megoldást nem ad senki, még legalább egy teadélutános beszélgetés erejéig sem. Azt vettem észre, hogy három értékes napot elcsesztek az ellenzéki médiások ezzel a Petrával, holott kétszer is hivatalosan megbánta tettét. Tehát az ellenzéki média bekapta a témát, elcsúszott, magyarán egy tál lencséért eladta örökségét. Ilyenkor arra gondolok, hogy ez a Petra meg volt bízva egy ilyen diverzióra: kezdjél el rugdosni, s az ott tébláboló megannyi filmező, fotós meg szétrobbantja a médiát veled...Mondjuk az is nevetséges volt, ahogy a menekülők szanaszét futkostak és szemmel láthatóan több volt a stáb, mint a menekült.
De ami mondjuk inkább megkapott engem, hogy valamiért átéreztem ezt a rúghatnékot, pedig mint kiderült életpályámból, egy fürjet sem vagyok képes levágni, nemhogy embert bántsak, mégis volt az életben pár helyzetem, amikor rúghatnékom támadt. Hogy nem rúgtam, az azért volt, mert nem voltam elég gyors.
Akkori barátomnak volt egy ilyen heppje, hogy a cigány telepre segélyeket szokott vinni. Hogy kísérjem el. Szóval az ember gondolná, hogy a jótett szép dolog s az ember végre látni fog néhány mosolygós cigányt is, nemcsak mindig sírost. Mikor kinyitotta a hátsó ajtót, a cigány hadsereg engem szabályosan félre lökött, a barátomra meg rátelepedtek és szó szerint kirabolták az autót, s mint később kiderült, a zsebeit is szépen kiürítették.
Bennem természetesen indulatok kavarogtak, s ha valaki mondja, nem hiszem el. Csalódtam az ilyen segítséges formákban, és abban a formában is, hogy cigánynak taníts szakmát, mert a hálája az volt, hogy kirabolták a szerszámaimat. Lehet, hogy néhány seggberúgás szétosztása hasznosabb lett volna mindenkinek. Tehát ezt az érzést valamiért át tudtam érezni s nem találtam éppen olyan égbekiáltó bűnnek, hogy a csaj ott elkezdett rugdosni. A helyzet szerencsétlensége, hogy gyermekeket talált el. Ez ama luciferi gondoskodás, ha az ember esik, züllik, akkor legyen botrányos.
De valljuk be, hány szülőről tudjuk, láttuk, hogy verik, rugdossák a gyerekeiket, házastársaikat s nem teszünk se panaszt, de szóvá se tesszük senkinek, úgy könyveljük el, hogy a szülő privát dolga. Igen az ő dolga, de a gyerek nem tulajdona, a társadalom, különösen egy zárt közösség felel a tagjaiért, neki kutya kötelessége szólni érte. De nem, általában az ilyen evolúciós és genetikai szemét ott van a társadalom élén és noha fogcsikorgatva, de a nép imádja. Mert általában az ilyen mindenben agresszív és rugdosva, bántalmazva törtet, gázol, erős, vagyonos lesz és mint a meggazdagodás ikonját bálványozzák.
A filmekben van ilyen, hogy a feleség azt mondja a férjének: aranyos vagy, jó szerető, jó apa, szereted a házi munkát, mindenben ott vagy, segítesz, kiviszed a szemetet, a gyermekekkel foglalkozol, feláldozod önmagad, és igen, a szomszéd egy szarházi, neked az ellentéte, veri a családját..... viszont nézd meg, hogy van pénze, sikeres.
Azért mondom, hogy ízléstelennek tartom ezt a hirtelen nagy szakmai gerincességet, hogy lám a csaj rugdosta a szegény menekülőket.

Mondjuk azt sem értem, hogy ha háborús övezetet Isten vagy Allah segítségével el tudtad hagyni, nem fulladtál bele a tengerbe két kiskorú gyermekeddel, akkor az első szabad országban miért nem hagyod magad regisztráltatni? Ezt se értem. Ez a hisztérikus szajkózás, hogy meg se áll Svájcig, Dániáig, mert ott van az ígéret földje. Mert ott mi? Onnan már nem rúgnak seggbe? Ha úgy neki veselkedett a nyugati világnak, mert ott a szabadság s gazdagság vár rá, miért nem mutatja ezt kulturált viselkedésével? Miért nem megy a hivatalos útvonalon? Nekem eszembe nem jutna pattogni, csapkodni, hanem örvendenék, hogy számba vettek, s nem vagyok többé űzött vad. De úgy látszik itt nagyobb a tét, mint kikerülni a háborús övezetből és biztonságos országba jutni.
Lehet ez csupán fanatizmus, irreális begerjedés, egy átgondolatlan, gyermekes vágy. Viszont egy biztos, bármi ez, a makacsság a menekültek részéről, felettébb gyanús.

Érdekes viszont a dolgok menete. Erre is felfigyeltem.
A budapesti keleti pályaudvaron felgyűlt több ezres menekültsereg mint egy vezényszóra erőltetett menetelésbe vágott. Volt ugyan ennek egy előjátéka, a focis szurkolók hőzöngtek, de szerintem nem az ettől való félelem borzolta meg a darázsrajt. Inkább olyannak hatott, mintha ez lett volna a jel.
A második fontos dolog amire felfigyeltem, mert amíg ezek a dolgok zajlottak, kerestem a híreket, hogy vajon Amerika és Orosz mit csinál, mit mond? Semmi. Nagy csend. Aztán abban a pillanatban, hogy Magyarország lezárta a határt, hirtelen megszólalt az amerikai is, meg az orosz, hogy hirtelen helyzet van, nem tudnak kiegyezni, kié legyen az iszlám állam. Mármint kinyírásilag. Mintha lenne egy ilyen, hogy be kell várni bizonyos fázisokat, s akkor lépünk tovább.

Mit értsen ebből a mintiai asztalos? Vagy az angolba emigrált magyar, ki kipécézte a három gyermek utáni segélyt, míg a vitéz férj valahol tolja a taligát, vagy éppen alagsorban mosogat?
Azt kéne értse ebből a mindenkori búslakodó magyar, hogy soha jobb alkalom és motiváció nincs az összhang keresésére. Mert akkora a széthúzás, az egymás ellen hergelés, hogy ez lesz hamarabb a vesztünk, nem a világ etnikai vagy vallási átrendeződése.
Viszont pont ebbe az irányba nincs senkinek semmiféle ötlete és úgy látszik igény sem megfogalmazódva.
Marad az evolúció, a természet törvénye, túlél az erősebbje. Mert ahol nincs ész, ott van gyökér. S a gyomok irtó életképesek s termékenyek.

A röhej csúcsa meg az, hogy ez a migráció nemcsak szemmel láthatóan el akarja kerülni ezt a balkáni blokkot, de esze ágában sincs letelepedni benne. Ez pedig egy mennyei áldás, úgy kéne tekintsünk rá, mint előny, hogy szépen elkezdjünk építkezni. A kiment hazai okosok szépen hazajönnek, s nincs más, mint itthon kitalálni valamit. Kiharcolni, elűzni a beteges, korrupt politikusokat s egy új gazdasági koncepciót kitalálni.
Fiókokban biztos vannak elképzelések.
De amíg rugdosó Petrákkal van elfoglalva a média s általa manipulálva a tömeg, azok a fiókok egyhamar nem nyílnak meg.