Artizán Blues Rádió

Loading ...
Winamp, iTunes Windows Media Player Real Player QuickTime Stream Proxy
A fenti kis ikonok egyikére kattintva lejátszó lista tölthető le. A blog további böngészéséhez új ablak nyitását ajánlom, hogy a rádió zavartalanul tovább működhessen. Köszönöm.

Lajos bácsi alkotmánya

Persze, mondhatja bárki, felfordult a világ. Minden takony két perc alatt nyit egy blogot és írhat bármit. Két éve rendszeresen blogolok, ami nemcsak azt jelenti, hogy leírok mindent ami eszembe jut, hanem azt is, hogy keresem az értékes blogokat, bloggereket.
Amikor felfedeztem ezt a lehetőséget, azt hittem öcsém ez egy forradalmi valami, lesz aztán itt változás ne félj. Ahogy Lajos bácsi szokja mondani: „helyrebillen az alkotmány, ne félj..” Arra őszintén nem gondoltam, hogy az értelmiség ennyire, de ennyire fog lapulni. Valószínű ők is olyasféle alkotmány helyrebillenésre gondolnak, mint Lajos bácsi, azaz a pálinka szint helyrebillenésére. Mert Lajos bácsinak az alkotmány helyéből való kibillenése az a pálinka hiánya, aztán ha eleget iszik, akkor szerinte helyrebillen az alkotmány. Lajos bácsit meg tudom érteni. Amit neki meg kellett tennie az életben, megtette. Mióta elment a párja, és lassan a gyermekei is mind elszállnak otthonról, más alkotmánynak nem kell neki helyrebillennie, mint a saját alkotmánya. Sajnálja a földjeit, a gyümölcsösét, a pajtáját, szekerét, lovát, a tehenét, arról már letett, hogy ez a fajta alkotmány még helyre fog billenni. Azt mondta, mutatta nekem, hogy azon a domb oldalon, ott né, ahonnan azt a sok akácot ki kéne vágni, szépen kipucolni, hej de szeretné ott a dió. Szép déli oldal. Hogy ő mondta a vejeinek. Na, de haddelna, majd helyrebillen az alkotmány.
Szóval két éves bloggerségem óta ezt a Lajos bácsit találtam, a legélethűbb bloggert, aki az élet blogjába ír naponta. Hiába lesem, keresem naponta a blogokat, hiába gyűjtöm a fészbukkos skalpokat, értelmiségi és értelmes blogokat nem találok. Azok amik vannak, azok nyilvános veszekedések. Egymást mossák a neten. Már divat a politikusok szájából is, hogy azt mondják, „amint a blogomban is megírtam” S aztán mit írt meg? Semmit. Duma János.
Senki nem áll elő tervekkel. Senkinek nincs elképzelése. Mindenki abból indul ki, hogy a jelen hatalom által, hogyan lehet még hatalmasabb lenni? Nincsenek mozgalmak. Hogy mentsük meg Verespatakot. Vagy szedjük össze a kutyákat. Ezek nem mozgalmak. Nem azok, ahhoz képest, amire szükségünk lenne.
Elnézem ezt az ellenzéki USL mifélét, a szocialisták meg liberálisok gittegyletét. Tiszta egy kacagás az egész. Amit az Rmdsz is lebonyolít ezzel a narancsosokkal, egyenesen undorító. S aztán ezek az összes tévések, újságírók, a nagy erdélyi magyar szánki entelektuel elit, szopik ide vagy oda, az ég adta világon senki de senki, noha sokan írnak, de nem mondanak semmit. Táthatom én a számat itt reggeltől estig, semmi érdemest, semmi követnivalót nem találok az elitjeinkben. El kellett könyveljem magamban nemcsak a gazdasági krízist, hanem az értelmiségi krízist is. A mai értelmiség lapul. Már viccelni is elfelejtett. Még viccből sem mond valamit. Hallgat, mint szar a fűben. Nincs elképzelése sem, mihez kéne nekünk parasztoknak fogni, ha már így alakultak a helyzetek.
Várhatjuk sokáig még az értelmiség ébredését, egyelőre nem jön semmi. A tanult emberek lapulnak.
Én megmondom minek kéne jönnie. Ebben a nagy elkeseredésben, és abban ami még ránk vár, mert ugye azt mondják a krízis mélypontja csak most jön, az asztrológusok is azt mondják, hogy lezárul egy ciklus, jön egy másik, ami majd kiszed a szarból, de ez a másik azt mondja, hogy teljesen új emberekkel, új rendszerben, új megoldásokkal, szóval ebben a helyzetben a megoldás az, ami jelenleg nincs: a szövetkezés és a semmiből való újra építkezés. Ennek kéne jönnie.