Artizán Blues Rádió

Loading ...
Winamp, iTunes Windows Media Player Real Player QuickTime Stream Proxy
A fenti kis ikonok egyikére kattintva lejátszó lista tölthető le. A blog további böngészéséhez új ablak nyitását ajánlom, hogy a rádió zavartalanul tovább működhessen. Köszönöm.

Mugomix: az összhangra hangoltan

Megfigyeltem, hogy a slágerek (hitek) mitől slágerek. Először is a szerelemről szóljon a dal. Ha be nem teljesült nem baj, de legyen benne egy szikra remény.
A másik, hogy a dallama legyen egyszerű, fülbe mászó, magával ragadó. És a harmadik, hogy ne legyen a zenei kíséret se agyon bonyolítva. Lehet több hangszer benne, de az viszont dinamikusan legyen bedolgozva.
Ha latin slágert is hallunk, a szokásos csilingelő, kongó s mindenféle perkuciós hadsereggel benne, meg lehet figyelni, hogy nem egyszerre szól benne minden, hanem rendre.
Tulajdonképpen a slágerekben rengeteg profi dolog van, de beosztva szépen, hogy ne egy nagy zagyvalék legyen a nagy igyekezet ellenére.
Megmondom őszintén nem vagyok a komplikált zenék híve. A jó hangzást szeretem. A zenének úgy kell hatnia az emberre, mint egy hatalmas ablak nyitás az égre, a napra, a boldogságra, a felszabadulásra, a reményre. Lehet füstös, dohos pincében csikorgó fogakkal s megfeszült izmokkal filózni a hangszerek által, de ez egy magába zárkózó stílus, hangulat. Túlfelől a színpados ledöbbenős hatásvadászat, ahol minden a hangerő, nem számít, hogy a zene nem érthető.
Igaz, egyik esetben sem számít a lényeg, hanem mit vesz meg a tömeg. A tömeg pedig nincs felvilágosítva mit is kéne halljon. Elfogadja azt, amit műsorra tűztek.
Nézegetem a dobosokat a jutubon, s őszintén nem hatnak meg a borzasztó technikás dobosok. Nehezen építhetők be az összhangba. Filó zenének elmegy.
Ha viszont arról a zenéről beszélünk, amely képes generációkat nevelni a szépre, szerelemre, hitre, kitartásra, fel nem adásra, akkor annak mindenképpen kell lennie egy érthető összhangnak, melyet akár ezerszer is meg lehet hallgatni.
Az esti Bojtorján koncerten újra ezt a macsóságot éreztem ki a hangzásból. Mindegy ki a hibás, azt vettem észre ebben a műfajban, hogy a lúdasság középen van mindig. A hangosító sem enged az övéből, a hangszeres is veri az asztalt. Már a hangolásnál hallani lehetett a hibás hozzáállást. Például a kísérő bádog gitárnak akkor basszust nyomott a keverős, hogy ahhoz már minden kellett csak basszus gitár nem. A basszus gitár mikor megszólalt, mintha napfogyatkozás lett volna a Földön, csak basszusilag. Természetesen a keverős dead metálra van szakosodva, életében nem hallotta a Bojtorjánt. De akkor is. Nem tudom honnan ez a mánia, hogy minden hangszerre ráhangolják a magast, mélyet, s kiszívják a közepet. Döng minden. De brutálisan. Hogy a kísérő gitárnak miért kell rengetni a hangfalakat, nem tudom. Egyszerűen csak annyit kéne tenni, hogy minden hangszernek megadni a természeteshez legközelebb álló hangját. Élőben a kísérő gitár nem zengeti a gyomor beleket. Sőt, a kísérő gitárnak inkább egy briliáns hangzást kéne adni, mintha ott se lenne, csak szólna. Mert a lábdob s basszusgitár erre hivatott, hogy rengessen. A Bojtorján esetében a közép, front hangzást az elektromos illetve a steel gitár felváltott, feleselő játéka tölti ki, az ének a dallam vonalát követve.
Sok keverős azt hiszi, hogy ha minden hangszerbe ad apait anyait, azaz mélyeket s magasokat, attól lesz a tökös hangzás. De nem, attól lesz a zavaros összhang. Mintha egyszerre szeretne beszélni mindenki egy csoportban. És itt a zenész lúdassága is, mert a saját hangszerét is döngve akarja hallani, nehogy lemaradjon valamiről.
MUGOMIX: az összhangra hangoltan
Szerintem a dinamikus hangzás, ahol szépen kiérzik a ritmus, basszus játék, fent a térben a gitárok, s középen a hangok, hangoláskor lájtosnak tűnő beállítások, koncert közben nagyobb lenne a hatás, az érthetőség.
De ki tudja, miért tartják ehhez a rocker hagyományhoz kötődő iskolákhoz magukat ezek a hangosítók, meg koncert zenészek, talán van ennek egy speciális marketingje, a tömegek kielégítésére, vagy legalábbis meghökkentésére, minél kevesebbet értenek, annál többet gondolhatnak hozzá a sajátjukból, nem számít, hogy hamis az egész reláció. Működik. Mint a sok oda nem illő politikai színezetű mellébeszélés.
Olyan világban élünk, hogy te tudod, hogy fal az egész, én tudom, hogy fal az egész, mindenki tudja, hogy fal az egész, mégis hűségesen falazunk itt.
Ha Isten éltet s akarja, meg szeretném mutatni egyszer miről beszélek.