Artizán Blues Rádió

Loading ...
Winamp, iTunes Windows Media Player Real Player QuickTime Stream Proxy
A fenti kis ikonok egyikére kattintva lejátszó lista tölthető le. A blog további böngészéséhez új ablak nyitását ajánlom, hogy a rádió zavartalanul tovább működhessen. Köszönöm.

Nincs kérdés, nem kell válaszolni


Én gondolkoztam. Lehet, hogy kifordítottan közelítem meg a dolgokat, mert önképző voltam mindenben. Ha bármilyen mesterhez mentem, hogy mester taníts, elzavart magától. Mert hogy belőlem sosem lesz semmi. El nem tudom képzelni, hogy miféle aura vesz engem körbe, amitől megrémülnek a mesterek.
Itt most a mester szó megint egy gyűjtő szó, mert lett lévén szó asztalos, építész, dobos, hangtechnikus, festő avagy lelkész mester, ezek mind 'en block' nemhogy nem láttak bennem fantáziát, hanem egyenesen megrémültek tőlem.
Pedig szubjektív alkatom mindig is hajlamos volt isteníteni ezeket, azaz követni őket, míg az ásó, kapa nagyharang s ilyensmik. Igen, én az voltam, aki építeni szeretett volna egy házat Jézusnak azon a hegyen, ahol a megdicsőült arcát mutatta meg.
Úgyhogy árván a cselekvésben, mivel ellopni nem volt lehetőségem semmiféle szakmát, kitaláltam, avagy kikövetkeztettem abból amit látok. Megtanultam a kereszt metszetben látni, anélkül, hogy elvágjam a darabot. Aztán kitalálni, mivel lehet azt létrehozni.
Így voltam Jézussal is. Annyira hülye kérdéseket tettem fel hitmöstereknek, hogy azok rögtön köveket ragadtak volna, de egyszerűbb volt engem kivetni, azon a címen, hogy nincs Muzsi, nincs probléma. Esküszöm, sosem tudtam, miben vétkeztem? Mert próbáltam komolyan venni Istent?

Most már nemtom hányadszorra feszülök neki fórumokat keresni a 2019-es Messiás sorozatra, és ha netán valamit találok, nagyon gyatrák a vélemények. Nagyjából mindegyik a fő kritikai sodrás mentén szedi össze a morzsákat, önálló meglátásra még nem bukkantam.
Ugyanez a helyzet a Ray Donovan sorozattal is, senki sehol nem ír róla, holott ezek a filmek olyan kérdés sorozatokkal bombáznak, ami elől nem kéne elállni.
Például a Messiás sorozat fő témája, szerintem, nem az, hogy kéne egy új megváltó, hogy az emberiség megérett egy új megváltásra, amit nem értek honnan szedtek össze a kritikusok és a morzsaszedők, mert a film nem erről szól, hanem inkább arról, hogy mikor kezdjük el komolyan venni Istent?
Én egyszerűen nem értem, egy olyan filmet, mely eleve fikciónak mutatja be magát, hogyan lehet úgy elemezni, hogy a Jézus a sorozatból nem is Jézus? A sorozat nem tesz említést Jézusról. A film nem Jézusról szól. Honnan ez a hiszti?
A film végig hozza a különféle emberi hozzáállást a filmbeli Messiáshoz, ami persze kikövetkeztethető, hogy talán így fogadták Jézust is. Minden nép, minden vallás azt hiszi, hogy az ő Messiása jött el ebben a Messiásban. Mondja is amikor vízen jár a csávó, hogy: „én egy kivetítése vagyok annak, amit ti láttok bennem”.
Ha megértjük a filmbeli fiktív alaknak az üzenetét, rájövünk, hogy kérdésekben bombáz meg minket, hogy ugyan biza, mikor kezdjük komolyan venni Istent? Nemcsak kulturális szertartásként kezeljük, hanem a Teremtőként?
A két zsidó cinikus beszélgetése sok mindent a felszínre hoz, a vallató csávó és a CIA ügynök csaj egy adott pillanatban egy bárban iszogatnak és hüledeznek, hogy Uramatyám, vizenjárás, gyógyítás, s ilyen bullsitt szélhámosságok, hogy mikor lesz ennek vége? Hát nem cuki? Ezeknek az embereknek, ha lejönne maga az Atya megdicsőült testben, akkor sem hinnének. A film ezt annyira jól hozza, hogy minden ember a maga képére formálná Istent. És noha látja vízen járni a Messiást, akiről az emberek mondják, hogy ő messiás (ő nem mondja ezt magáról), szóval, mindjárt arra gondol az ember, hogy ezt hogyan tudná a maga hasznára hajtani?
Az isteni terv, a szeretet, abszolúte senkit nem érdekel.

Ezért mondom, hogy csodálkozom, hogy a kritikusok nem tudnak tovább lépni a CIA ügynök látásán, amely annyira szubjektív és elfogult, hogy egyenesen megrögzött gyűlöletbe vált át, mely érzelem csomag gyakorlatilag tönkre tette életét. Holott a film hozza a CIA-os csajnak a rejtett szobájú borzalmas lelkiismeret furdalását, hozza azt is, hogy nem fog engedni a belátásnak, még azért sem. Az ember elvárná, hogy egy ilyen képzett ember objektív legyen, és noha nagyon objektíven viselkedik, lelkében borzalmasan szubjektív.

Én most már másodszorra néztem meg a sorozatot, és semmi kivetnivalót nem látok benne, nagyon is elgondolkodtató, érdemes mindenkinek elgondolkodni a kérdéseken, amik felmerülnek, mert valahogy jobban képbe kerül az ember általuk, ha nem más, legalább magával szemben, hogy a hite vagy nem hite miről is szól?
De hát akkora az ellenkezés minden sávon, hogy a legobjektívebb emberek is szubjektívekké válnak, ha erről a filmről van szó.
Rájöttem, hogy senki nem akar szembe nézni ezekkel a kérdésekkel.
Nincs kérdés, nem kell válaszolni...