Hogy legyen mire derüljön...

Az emberre rájön a rossz nap, mint mikor fekete felhőkkel beborul az ég. Olyan ez, mint a fájós láb, emlékeztet az egészséges lábra. Ilyenkor nálam a legjobb terápia a munkamicin. Annak is a legalsóbb fajtája. Kimentem a kertbe tegnap hajnalban és gyomláltam. Meg kaszáltam. Kigyomláltam a kardvirágos ágyásokat, amiket csakazértis megvettem attól a nénitől a piacon. Mind kihajtott. És hagytam, hogy távozzon a negatív belőlem az izzadságon át. Én mondom, nem kell ide piszológus, hanem fájós láb, fájós derék és sok gyom. Ezért van az, hogy a kert nyugtat, mert sok a munka vele, igaz túl sok értelem nem kell hozzá, de éppen ezért nyugtat, mert a munkának van látszata. Volt gyom, nincs gyom.
Kell e a gyomot irtani? Kell. Mert ellenkezőleg a hasznos növénynek esélye sincs. Olyan kert, ahol csak a jó győz, olyan csak a keresztény agyában van. Az életben a jó csak akkor győz, ha a gyom kiirtódik. Viszont ha nincs gyom, nincs mi napvilágra kerüljön. Ha nincs rossz nap, nem látszik a jó nap mitől jó. Ha nincs bűn, nincs megtérés. Ez a folyamat égeti az ember zsírját, mozgatja a testét, fejleszti szellemét, emeli lelkét. Bűnben fogantattunk, mert ennek más folyamata nincs. Van aki odaragad, van aki elszáll. Az egészséges élethez kell egy kis földönjárás, kell egy kis repdesés, kell a rossz nap, hogy jöjjön a jobb nap.
A gondok felhőjére jól jön egy kis napos relax. Persze, attól a gyom ugyanúgy elkezd hajtani, nagyobb iramban mint a hasznos növény. Résen kell lenni a gyommal. Hamar szaporodik és mindent elnyom maga mellől, elveszi mástól a létteret. Imádkozhat a növény, ha nincs a kertész, aki kinyírja a gyomot.
Kié a Világ? A gyomé? És a jó hont akar benne foglalni? Miért van ez így Istentől fabrikálva? Ki tudja? De azt látom, hogy ettől pezsdül az élet. A jó is levágja a nyuszit, fürjet, akár a gonosz, mert a jósághoz gonosznak is kell lenni. Az egyik kézzel adsz, a másikkal elveszel? Ma elmész otthonról, hogy holnap visszamehess?
Ki tudja miért van ez?
Nincs végleges összefoglaló eredmény, csak részleges, a mai. A kert egy része tiszta, a madarak alól a gané kihordva, a hely felsöpörve. A Világ ma nem annyira sötét. Mint a fájdalom. Most éles, aztán alább hagy. Jólesően alábbhagy. Én ennek is örvendek.
Talán megedződünk. Arra is, hogy banális életünket elfogadjuk. Azt mondta valaki nekem, hogy a konzerválás idejét éljük. Talán nem is tudja, hogy próféta szólt belőle. Mert én megértettem az Égi üzenetet, hogy ma a konzerválás, a megmaradás, a túlélés idejét éljük, és ehhez viszonyítsunk, ne a fejlődéshez. Az legyen a fejlődés, amit meg tudunk menteni, őrizni.
Na hallám mit hoz a mai nap...

10 megjegyzés:

 1. A gondolataiddal indítom a mai napot én is. Köszönöm!(-: :-)

  VálaszTörlés
 2. Egy prózai tanács a gyomokkal kapcsolatban: ha kaszálékot szórsz az ágyásokra (a haszonnövények, virágok mellé), kb. 3 cm vastagon, elnyomja a gyomokat és nedvesen tartja a talajt.
  Bármi jó: lekaszált/lenyírt fű, szalma, stb. Be kell borítani, mint egy takaróval, amiből csak a "hasznos dolgok" állnak ki. Persze csak akkor alkalmazható, ha a "hasznos dolgok" már kibújtak, addig azokat is elnyomná.
  A megspórolt idő más, lélekedző, derékfájdító munkára fordítandó :)

  VálaszTörlés
 3. Azért sem hallgattam el ezt a bejegyzést, mert tudtam, hogy neked is hasznodra válik Kornélia...

  VálaszTörlés
 4. Névtelen, erre én is rájöttem, tiszta véletlenül még a múlt évben, amikor a paradicsom alatt térden csúszva gyomláltam, s hogy ne fájjon a térdem, alá tettem minden kiszedett gyomot és ott is maradt, mert közben rohannom kellett máshova, nem volt időm össze szedni.
  Valóban nedvesen tartotta a sorközt a talajt és nem bújt ki más gyom, legalábbis nem annyi.
  A tegnap meg a kitisztított uborka közé szórtam a madarak alól a ganés szalmát, remélem segít.
  A gyom egy részét viszont a nyulaknak, tyúkoknak adom, elrágcsálják, csipegetik...

  VálaszTörlés
 5. szarazsagban van hogy a gyom is jo, es arnyekot tart a foldnek, es meglepo de a fold ott nedvesebb, mint ahol a kert teljesen tiszta es gyomnak nyoma sincs

  VálaszTörlés
 6. Azért szoktam csak akkor gyomlálni, ha látom, hogy túlzásba viszi, jelenléte már zavarja a hasznos növényt.

  VálaszTörlés
 7. Szia Attila!
  A héten én is visszatérek Komjátiba, és meglátogatom a gyomokat.
  A lábaddal meg együtt tudok érezni. mert én a múlt héten hajoltam egy olyat, hogy nem volt visszaút, csak négykézláb a földön a futópadig. Azon lehetett kilengetni. Utána pedig az olvasás hozott némi enyhet, mert akkor oda kell figyelni, s amíg nem mozdultam, addig észre sem vettem.
  Persze egy kapával nem kell 90 fokot hajolni, és talán felállni is segít. :-)

  VálaszTörlés
 8. Imre, az első gyomhullámon átmentünk, igaz a feleségem és Csabi segítségével. A paszulyt is kikaróztuk, következik a paradicsom és uborka.

  VálaszTörlés
 9. Kedves Attila!

  Gondolataidat olvasva egy hasonlo temaju cikk jutott eszembe, amit a minap olvastam. Remelem nem haragszol meg, hogy ide belinkelem.
  https://m.facebook.com/pages/Felel%C5%91s-Sz%C3%BCl%C5%91k-Iskol%C3%A1ja/124802130951119?id=124802130951119&_rdr#!/photo.php?fbid=416560405108622&id=124802130951119&set=a.124813114283354.22103.124802130951119&__user=100001924063182
  Hu, kisse hosszu link, remelem meg tudod nezni.Minden jot!

  VálaszTörlés
 10. Imola, erre a honlapra gondoltál?
  http://www.felelosszulokiskolaja.hu/

  VálaszTörlés