Artizán Blues Rádió

Loading ...
Winamp, iTunes Windows Media Player Real Player QuickTime Stream Proxy
A fenti kis ikonok egyikére kattintva lejátszó lista tölthető le. A blog további böngészéséhez új ablak nyitását ajánlom, hogy a rádió zavartalanul tovább működhessen. Köszönöm.

Lesz még idő

"Sose nőj fel" címmel össze akarom szedni gyermek vonatkoztatású élményeimet, naiv karikatúráimmal ötvözve. Arra is gondoltam, hogy színezetlenül is mellékelhetem rajzaimat, utólagos színezés lehetőségeként. Nem tudom kiket célzok meg velük, de azt hiszem ez nem is az én dolgom. Viszont nem rejtett vágyam, hogy ha más nem, de ez a sorozatom nyomdavilágot lásson, ha nem más magán kiadásban. Amennyire gyomrom és jókedvem engedte, utána nézelődtem a neten, de lehangoló és kilátástalan a nyomtatás lehetősége. A kiadók zárt körökben élnek, bonyolult és szakmailag önként lehetetlen helyzetbe páholyozták magukat, a fantáziátlanság szülte stupid érveivel övezve fel magukat.
Van még a fiókomban megírva pár történetecske és hosszú a megírandók listája. Csak hát nyugodt lélek kell hozzá, aminek éléskamrája most egérbűzös és penészes... de reménykedem egy új bőség kosárban...
Mivel sem stílusomon, sem kifejezésben nem tudok változtatni, nem is akarok, ha valaki mégis segíteni akar, tegye meg. Érdekel minden vélemény. Fiamnak már volt pár PC jellegű véleménye, de eldöntöttem, hogy bevállalom azt is, ha valakinek nem political correct... merem hinni, hogy legalább írásban lehet szabadon fogalmazni...)


Lesz még idő

Még elemi iskolás korában történt Mugoval, hogy iskolából kijövet felajánlotta Andrisnak, hogy szívesen elkíséri őt a stop lámpákig. Andris nagymamája is megjött, így hármasban mentek. Azonban olyan jól elbeszélgettek, hogy Mugo hazáig kísérte Andrist a nagymamájával, egészen a sétatérig. Sőt, Andris felajánlotta Mugonak, hogy ha bemegy a hozzájuk, megmutatja a játékait neki. Nagymamája beleegyezett, de csak hogy megmutassa.
Mugonak nagyon megtetszett Andrisék háza, azokkal a nagy, világos ablakokkal, fényes recsegő tölgyfa parkettával, tágas szobákkal. Miközben rendre mutogatta Andris a játékait Mugonak, kedvük kerekedett játszani is.
Nagymamája egyre unszolta Andrist, hogy ideje lenne abba hagyni, mert ebédelni kéne és utána pedig leckézni. De még csak ezt megnézik, meg azt megnézik, míg egyszer a nagymama kifakadt, hogy: “mindjárt jön anyukád és tudod, hogy baj lesz ha nem úgy csinálod, ahogy kell!” Ettől megijedt Andris és megváltozott hangulattal elkezdte rögtön helyére rakni játékait és bizonygatta Mugonak, hogy nem szereti az anyukája, ha rendetlen a szobája és nem leckézik időben.
Így Mugot kitessékelte Andris nagymamája, hogy menjen szépen haza, mert biztos várják már őt is. Békítőleg mondta a nagymama, hogy “lesz még idő a játékra”
Azután pár nap után elment Mugo újból Andrisékhoz, de a kapu telefonon nem válaszolt senki. Az ablakuk alatt próbálta Andrist szólítani, sikertelenül.
Egy hét múlva ismét elment hozzájuk, már vakáció volt, gondolta hátha már nincsenek szigorú törvények Andrisra nézve. Miután többször kiáltotta, hogy: “Andriiiiis!”, kidugta Andris a fejét az ablakon és vissza kiáltotta, hogy: “menj el, mert nem engednek ki, azt mondta anyukám, hogy lesz még idő”.
Aztán elköltöztek Andrisék külföldre, és nem lett többé idő a játszásra.
Azóta sem érti Mugo, hogy miért mind mondják a felnőttek, hogy lesz még idő, amikor az idő mindig hamar elmúlik?


9 megjegyzés:

  1. Vannak blogok, ahol adományt lehet felajánlani a blog írójának. Ez teljesen egyéni, és az adomány nem köthető ahhoz, hogy az írót bármiben befolyásolja (tartalom pl.) A könyvkiadáshoz is gyűjthetsz támogatókat, próbáld meg, hátha. Nem tudom, mekkora összegről lehet szó, de az internet korában sokkal könnyebb elérni sok jó embert, lehet, hogy működik. Örülök, hogy eljutottál addig a gondolatig, hogy nyomtatásban is lásd az esszéidet:)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi a gondolatot. Nem anyagi támogatásra gondolok, inkább útmutatásra, hogy a történetet ilyen vagy olyan irányba kéne/lehetne/ajánlatos terelni. Továbbá, ha van valakinek kiadós tapasztalata. Mert amiket találtam mind olyan furák, érthetetlenek, elérhetetlenek. Szóval lírai, szakmai tanácsokra reménykedem. Majd mikorra összeáll a csomag, majd lesz időm a pénzről is gondoskodni.

      Törlés
  2. A MEK Magyar Elektronikus könyvtár is befogad könyvet PDF, DJVU formában, ha jól tudom. Ez még nem papír, de sok emberhez eljuthat. Pontosan nem ismerem a bejutást, de majd utána nézek.

    VálaszTörlés
  3. DOKUMENTUMOT KÜLDŐK RÉSZÉRE:

    A MEK gyűjteményébe örömmel veszünk elektronikus publikációkat vagy digitalizált dokumentumokat, amennyiben azok megfelelnek a gyűjtőkörnek (magyar nyelvű vagy magyar vonatkozású, kulturális, oktatási vagy tudományos célra alkalmas, teljes művek), a támogatott formátumoknak (HTML, XML, Word, RTF, ODT, PDF, DjVu), a minőségi és terjedelmi követelményeknek (nyelvhelyesség és helyesírás, legalább 30 nyomtatott oldalnyi/100 ezer karakternyi szöveg), és a copyright sem tiltja a nyilvános terjesztésüket (élő vagy közel kortárs szerzők esetében írott vagy e-mailben küldött hozzájárulás szükséges a jogtulajdonostól ill. a kiadótól, vagy pedig választhatnak egyet a Creative Commons licencek közül). Formai ajánlás és az írásos hozzájáruláshoz szükséges "Felhasználási engedély" az Irattárban található. Utóbbit kitöltve, nyomtatva és aláírva az "Országos Széchényi Könyvtár, E-könyvtári Szolgáltatások Osztály, 1827 Budapest, Budavári Palota F. épület" postacímre vagy a (36)-1-202-0804 fax-számra lehet elküldeni. A felhasználási engedélyen illetve az alábbi űrlapon megadott személyes adatokat más célra nem használjuk fel és harmadik fél részére nem továbbítjuk. Az OSZK adatkezelési elveiről részletesebben itt tájékozódhat: http://www.oszk.hu/adatvedelem.

    A felajánlott dokumentumok anonim FTP-vel feltehetők az ftp://mek.oszk.hu/pub/incoming/ területre (utána kérünk egy értesítést az info@mek.oszk.hu címre), vagy feltölthetők az alábbi űrlap segítségével is ugyanide (ez esetben az értesítés automatikus). Az űrlappal egyszerre csak egy dokumentumot lehet elküldeni, ami legfeljebb 3 db. file-ból állhat. Ha ennél több része van, akkor előbb érdemes becsomagolni (lehetőleg valami ZIP tömörítővel). A maximális file-méret kb. 100 megabyte, ennél nagyobb állományokat csak anonim FTP-vel lehet feltölteni. Kérjük, hogy - amennyiben van - a nyomtatott kiadás fontosabb adatait (kiadó, évszám) is adja meg. A felküldött állományok utólag már nem törölhetők (és a könyvárosokon kívül mások nem is tölthetik le őket), így ha esetleg megszakadt az átvitel vagy egyéb okból hibás a file, akkor egy másik néven (pl. egy sorszámot hozzáírva) újra fel kell tölteni. Ha speciálisan formázott (tehát nem a MEK-ben általánosan használt külalakú) dokumentumot szeretne feltölteni, akkor azt PDF-be érdemes konvertálni elküldés előtt.

    Ha olyan könyvet szeretne a MEK-ben archiválni, amely már elérhető online a weben, akkor elég ezt az űrlapot kitöltenie: https://spreadsheets.google.com/viewform?formkey=dGZ6NjEtNjZ4a2NNV0JFTXpDS1RQQUE6MQ

    VálaszTörlés
  4. Megfordult nekem is a fejemben az elektronikus kiadás, de én a mai napig nem tudok, nem szeretek könyvet olvasni képernyőn. Ha eljutok a sorozat végére, papír nyomtatásban szeretném látni.

    VálaszTörlés
  5. A Heraldika kiadó kis példányszámot is megjelentet. Kelenföd határán van egy lakásban a tulaj. Voltam nála, amikor Fejes Pál könyveit vettem, meg a sumér szótárat.
    Nufi azt mondja, hogy az Amazon is nyomtat könyvet, csak tudni kell hozzá angolul. Ők úgy is nyomtatnak, hogy aki kifizeti, annak egy példányban legyártják, és postázzák. Gondolom, elektronikusan kell beküldeni. Árakat nem tudok, azt Neked kell egyeztetned.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Apám régi írógépen írta verseit, azokat a lapokat gondosan összefűzte és talán a testvérem, még nyomdász idejében borítóval beköttette, így lett az egyetlen magán kiadást megélt könyve egyetlen példányban. Ez a birtokomban van.
      Kós Károly is adott ki kézzel írott könyvet.
      Ma is érvényes az ősi eljárás, hogy ha nem tudsz megfelelni az idők szellemi divatjának, nem huppansz át a grillteszten, magad kell kiadnod a saját szellemi termékedet, mert a kiadók nem vállalják az adekválatlan szenny irodalmat. Még a saját költségemre sem.
      Mert az egy, hogy az ember a saját költségére kinyomtat valamit, de a kiadók nem forgalmazzák a rendszerükben, ha nem ők patronálják, azaz nem megy át a cenzúra szkennelésükön. Amint utána kerestem, a kiadók előtt térdelnek a megannyi sorukra váró írók, akik teljesen megfelelnek a követelményeknek, úgy van ez, hogy hiába volt meg a CD olvasó elve már tíz éve a fiókokban, nem lehetett piacra dobni, amíg a nagy korong ki nem hozta a profitját, azaz amíg vannak kegynyertes írók, addig nincs több nyomtatás.
      Azzal én is tisztában vagyok, hogy bármiféle nyomdai elképzelésemet magam kell végig vinnem, és ha értékesíteni akarom, akkor saját honlapról kell tennem azt.

      Törlés
  6. Attila, ne foglalkozz a PC-vel. Az nem te vagy. Azért (is) olvassuk a blogodat, mert nem PC hanem MA.

    Többször is vettem már olyan könyvet, ami magánkiadásban jelent meg: a szerző előre elkérte a könyv árát, abból nyomtattatta ki, aztán rá pár hónapra megkaptuk. Igen, ez bizalmi kérdés, de hát ez van... (én pl. kifizetném előre).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi a biztatást. Nem fogok előre pénzt kérni senkitől, tudom, hogy részben fejetlenség könyvbe fektetni, többnyire egy fixa ideám a kiadás.
      Ha ki fogom nyomtatni, inkább magam fogom értékesíteni. Már a kis városunkban is van egy kávézó, ahol vesznek be eladásra szánt új könyveket, helyi íróktól. Igaz, hogy románul, de hát a történeteim és a rajzaim nincsenek nemzethez kötve. de reménykedem, hogy majd magyarul is megkapom a csatornákat.

      Törlés