Artizán Blues Rádió

Loading ...
Winamp, iTunes Windows Media Player Real Player QuickTime Stream Proxy
A fenti kis ikonok egyikére kattintva lejátszó lista tölthető le. A blog további böngészéséhez új ablak nyitását ajánlom, hogy a rádió zavartalanul tovább működhessen. Köszönöm.

Mugohall

Mugohall

Tulajdonképpen impulzus hatására álltam neki locsolás napján a gitár láda szereléshez.
Éppen csodálkoztam is magamon, hogy nekiállok. Gondoltam a dolgok elé megyek és megkérdem Áront van e cucca a közelgő koncertjére. Messen váltottunk néhány mondatot. Én bővebben, ő szűkebben. Rákérdezett arra a basszus kombóra. Esetleg arra szüksége lenne. A gitárládára értette. Igaz, stúdió szinten basszust is lehet rajta szólaltatni decens hangerőn.
Elég volt ez nekem ahhoz, hogy nekigyürkőzzek.
Vettem volt egy vásárhelyi gitárostól, Ivántól egy átalakított régi csöves erősítőt és három hangszórót. Szerintem olcsón. Nem a szuper profi kategória, de én mondok valamit erről. A cuccok attól profik -állítólag- hogy nagy hangerőn is jól szólnak. Olyan ez mint amikor kis embertől elvárják hogy nagyot ordítson. Biztos vannak egyéni esetek, amikor ez összejön, olyankor körülcsodálják a mukleszt és élvezik ahogy torkaszakadtából valóban nagyot ordít. Szerintem az átlagember is ha nagyobbacska is, de erőlködés nélkül nagyot tud ordítani, sőt, már csak a megemelt hangnem is eléggé hangos.
Ha az ember nagy hangerőre vágyik vegyen több nagy hangszórót és nagyobb erősítőt, azt majdnem alapjáratban használva egészen élvezetes. Sosem értettem minek kell egy cuccot lángba borítani.
Így fogtam én neki ennek a gitár kombónak, melyet elektromos gitárnak szántam, illetve alkalmilag basszusnak is. Megjegyzem saját használatra.

A ládát még a múlt nyáron eszkabáltam a stúdió monitorokkal együtt, melyeket azóta többen megmosolyogtak, de meghallgatására senki nem ajánlotta magát. Kár. A préselt lemez amiből csináltam a ládákat még a szocialista időkből visszamaradt ágyhátakból vágtam ki, melyeknek sűrűsége messze túlhaladja a mai lemezekét.
A csöves erősítő két előfok csövére árnyékoló házat eszkabáltam vékony alumínium fóliából, valami régi neon visszaverő lemezéből vágtam ki őket. Mást nem csináltam az erősítőn. Az én értékrendszeremben tökéletesen működik. Nem azért, hogy felvágjak, de fejem sokat volt fiatalságomban hangszórókba dugva, míg a gitárerősítőket eszkabáltam. És én mondom, szebb alapzaja mint a csöves erősítőknek nincs. Olyan mint egy szíves asszony szerelmes lehelete. Mély és tiszta.
Amit hiányolok az erősítőn, hogy nem tettek rá gain potmétert. Ami az erősítés mértéket változtatja a tiszta megszólalástól a torzításig. Gitár erősítőknél ez nagy erény pedig. De van erre más mód is, a gitárból le lehet húzni egy kicsit a jelet és feldobni a hangerőt az erősítőn, majdnem ugyanaz. Nem éppen, de ki lehet alkudni a jó hangzást.

Én meg vagyok vele elégedve tökéletesen. Szoktam mondani: nem ettől nem leszek egy Beatles. Elbőgtem magam egy kicsit a basszuson, élvezem. Bimm-bumm. Mennyi jó van ezen a világon, de nincs mindenre idő. Sajnos. De bitang jól szól.
Jött is Áron, valami bugifélét lenyomott a ládán a basszussal, nem mondott semmit. Csak annyit, hogy végül megoldotta a cucc kérdést. Kapott keverőt, ládát, mikrofont, megy rajta minden. Na az jó, mondtam, akkor erre nincs is szükség.
Persze én hülye fejemmel már ajánlani akartam, hogy felveszem élete első koncertjét, csináljunk egy cédét belőle. De nem alakult kommunikáció köztünk. Aztán a szavakban szűk adakozókkal szemben van nekem egy kis viszolygásom, mert az az érzésem, hogy szerzői jogokra tartják fent gondolataik megosztását, és isten őrizz attól hogy ily intim szférát meghágjak.

Voltam aztán a fent említett koncerten és valóban volt komplex hangosítás. Ez viszont eszembe juttatta azt az esetet, amikor egy cipőgyár kiküldött két ügynököt Afrikába cipőt eladni. Az egyik vissza sürgönyzött, hogy nem érdemes Afrikába cipőt vinni, mert senki nem hord cipőt. A másik is vissza sürgönyzött, hogy Afrikában senki nem hord cipőt, sürgősen küldjenek cipőt. Rájöttem, hogy a mai fiatal zenésztehetségek cucc analfabéták. És igen, helyem lenne ezen a piacon beavatni őket a cucc mennyországba. De kérdés, hogy akarnak e cipőben járni? Ahhoz nekem is túl nagy az egom, hogy bekönyörögjem magam köreikbe.

De mindennek ellenére meglett a Mugohall kombóm. Ez a márkanév a Mugo és a Marshall kombinációjából állt össze. Természetesen a karikatúra jegyében. Amilyen az erősítő, olyan a gazdája is. Beképzelt tákoló.
Valószínű használni is fogom, mert olyan fajta művész vagyok, aki egy könyvet és egy dalt is megírt életében. Aztán hogy azt tíz évig rágta, az már csak ilyen művészi allűr.

1 megjegyzés:

  1. Megelőztél. Azzal akartam kezdeni a magyarázatkérést, hogy amit Mars hall, a hadak istene, az igazi mély dübörgés lehet, a villámok hangja, és amit Mugo hall, az a szerény dobszóló csak Földi Mása, a kis Kárpátalji ruszin asszonyka.

    VálaszTörlés