Fürj farm fejlemény

A fürjekkel egy új fejezetet akarok kezdeni. Hol is tartok? Az első keltetésből, május elseje körül kikelt 19 fürjecske, abból kettő Pufinak a bendőjébe ment szőröstől bőröstől, mert az egyik nem tudott lábra állni, a másik később valamiért elaludt. Gyanítom, hogy nem jött rá az itató működésére, mert csak bambult az itatóra de nem próbálkozott. Szomjan halt szerintem. Aztán jött a drága speciel fürj táp, mert olvasva a nagy román profikat az ember ne etesse bármilyen szarral a fürjeket, hanem csakis speciel kajával, na erre nem is ették a lisztfinomra őrölt bármit, és totál leálltak tojni. De úgy, hogy egy tojást nem tojtak amíg el nem fogyott a speciel kaja. És abbahagyták a tojást, éppen mikor gyűjtöttem az új adagot a keltetésre. Alig jött össze húsz tojás, amiből aztán május huszadika körül kikelt 12 fürjecske, amiből egy ugyancsak Pufi bendőjébe ment, mert aludt el szegény. Kézbe vettem, nem volt semmi ereje, nehezen lélegzett, megsajnáltam és Pufinak adtam...
Aztán vettem a csirkefarm csirke tápját, ami olcsóbb is mint a speciel kaja és látom, hogy több minden van összevegyítve. Őrölt formában található kukorica, napraforgó mag, búzát is felfedeztem, meg talán még szója is van benne, minden esetre csak tudnak valamit ezek, mert eszik is a madarak és tojnak is becsületesen tőle, szép nagy egészséges tojásokat.
Az este töltöttem tele a keltetőt újabb tojásokkal, ezennel 74 tojást gyűlt össze, válogatott családokból és nagyságokból. Ha kijön 50 fürj, akkor jó. Na ez lenne az első nagyobbacska dobás és kihívás.
Az első 17 fürj, mára már egy hónaposak, de akkorák, mint a felnőtt fürjek. Gondolkoztam, mi legyen továbbá a fürj tartással? Újabb ketrecek? Mert én ötvenet nem teszek egy ketrecbe. Tizenhetet sem teszek egy ketrecbe. S akkor jött a forradalmi gondolat. A tyúkokhoz hasonló kerteket készítek, mert hely van hála Istennek. És ennek a 17 madárnak csinálok egy háromszor három méteres elkerített részt, ahova készítek egy lábon álló alvó és tojó ládát, terveim szerint szigetelem és beteszek egy kisebb égőt télire, hogy legyen legalább egy kis meleg forrás nekik. Mert jó, hogy zárt az emeleti része a csarnoknak, de ha kint mínusz tizenöt van, biza lemehet nulla fokra is a hőmérséklet. És, hogy megközelítse a természetes módot, a földre szalmát fogok tenni és mindig ráteszek újabb és újabb szalmát a szükség szerint, legfeljebb egy évben egyszer fogom takarítani. A tyúkoknál láttam, hogy jó ez a módszer, szoktam zöldeket is adni nekik, amit kigyomlálok a kertből, ami nem tetszik nekik, elszárad, összevegyül ott a mindennel, olyan, mintha föld kezdene kialakulni. A pórban a tyúkok imádnak fürödni. Teszek be nekik homokot is, a szalmával teljesen száraz marad a föld, és a szagot is nagyon jól felszívja.
Megfigyeléseim szerint így jobb lesz a fürjeimnek, mert azt látom, hogy kell nekik a hely, leszarják ők a higiéniát, ha van szalma és hely, nekik az tökéletesen megfelel. Mert hiába rácsos ketrec, valamennyire beválik az, hogy a szalma közt a rácson át kihullik a kaka, még mindig nem az igazi. Nem szeretik a fürjek az állandó tisztogatást, irtó bogaras fajták, megvannak a megrögzött ideáik, ha feszt zavarod őket, veszélyeztetve érzik magukat.
Na egybevetve az eddigi tapasztalatokat, a következő terv az udvaros ketrec. Most ennek a 17 fürjnek, aztán a többinek, ha minden jól megy és kikelnek a mostaniak.
Mára kicsi nagy, van összesen hatvan fürj. Magamban az volt, hogy ha év végére lesz száz fürjem, vagyok valaki. Úgy néz ki ez a szám hamarabb kikerekedik. De nem ez a fontos, hanem az, hogy napról napra többet tapasztalok, fantasztikus érzés életre segíteni állatot, növényt, azt akarom, hogy jól érezzék magukat nálam. Hogy ez mennyire lesz hasznos, majd eldől.
Egyelőre csináljuk. Ahogy Péter bácsi szokta mondani...

9 megjegyzés:

 1. A frissen kelt csibékhez,talán a fürjekhez is, rakj be száraz finom homokot.
  A madaraknak először a zúzájába valami kell, amivel emészteni tudnak.
  Csirkéknél mindig száraz homok volt az első, aztán másnap nyers tojás amit adtam. Utána jöhet a kaja. Én a csirkéknél napraforgót, kukoricát és búzát darálok frissen, nem használok tápot.
  Van egy nagy régi vajling, amiben homokkal kevert fahamu van, abban nagyon szeretnek fürödni és nincsenek tetvek sem.
  Később rakok be nekik apró sódert.

  Sajna mindig lesznek életképtelen egyedek, ez benne van az élet paklijában.
  Hiszem, ha nem erőltetem ezeket az egyedeket az életre,azzal csak az állományom erősödik.
  A csirkéknél télen én sem almozok ki, csak új szalmát rakok be. Azt olvastam, hogy a trágyában komposztálódó szalma melege, télen melegíti az ólat. Persze nem szabad hagyni, hogy nedves legyen a felszíne és nagy legyen az ammóniaszag.

  Attila

  VálaszTörlés
 2. Attila, köszi. Megfogadom a tanácsokat. Majd én is rá akarok térni a saját termelésű kaját bedarálni a madaraknak, de ez még egy hosszútávú terv. Jelenleg alig van időm velük foglalkozni, lassanként veszem a dolgokat...

  VálaszTörlés
 3. Attila, segíts, ha csak írásban is! Keltetőgépben a fürjek, már két napja letelt a 17 nap - azaz a 19.-nél tartunk, és hajnalban észleltem, hogy a tojások zöme feltörve, azonban mind a mai napig - azaz estig - egyetlen fürjecske sem született meg. Sokszor rájuk néztem, és láttam is mozgást, a kitört tojásokon ki-kilátszottak a csőröcskék, azonban egyéb élet nem volt. Már szinte le is mondtam róluk...benn szorultak a tojásban..Mi lehet a gond? Oszd meg velem, légy szíves a keltetésed történetét!

  VálaszTörlés
 4. Szia Zsuzsa. Nálam érdekes volt a keltetés, mert a 16-ik naptól már kezdtek kibújni, amikor én le akartam állni a forgatással. Normálisan az utolsó három nap nem kell forgatni őket, hanem többször napjában vízzel permetezni a tojásokat, hogy puhuljon a felülete, könnyebb legyen nekik kitörni belülről. Volt olyan eset, hogy láttam egy egész napot törte szegény belülről, nagyon óvatosan segítettem neki, aztán valahogy kibújt. Amikor látszik a csőre, és egy nap után sem búj ti, szerintem segíteni kell, mert egyébként elég hamar kiszabadítják magukat.
  Azt olvastam, hogy sokat függ a tojók táplálkozásától is, hogy mennyire erősek lesznek a picik. Fene érti a dolgot, minden vélemény arra mutat, hogy igenis a rácsos tartás a legjobb nekik, sőt az engedélyeztetést nem is adják meg ha nem rácsosban tartja az ember.
  Azt hiszem, hogy két nap után segítened kell nekik kibújni...

  VálaszTörlés
 5. Szia Zsuzsi!

  Csirke keltetésnél ez nedvesség hiány+ szellőzési rendellenességre utal.

  A kelés idején, ahogy Attila is írta permetezni kell a tojásokat, hogy könnyen szétrepedjenek a burok.

  Ugyanekkor megjelenik az önhő. Ez emeli a keltető hőmérsékletét, tehát csökkenteni kell a kelés ideje előtt pár nnappal a hőmérsékletet.

  A másik nagyon fontos a szellőztetés. Az utolsó héten a tojásban lévő csirke, már komoly széndioxid termelő, amit ki kell szellőztetni. A széndioxidtól dús levegőben a csirke nem tud akkora erőt kifejteni és bennfullad a tojásban.

  Azért írtam le a csirkekeltetést, mert ezt ismerem és analóg, gondolom én a fürjekkel is, csak a kelés idő más, ott 21 nap.

  VálaszTörlés
 6. Kedves Attila! Kezdő fürjtartó vagyok és nem igazán tudom mikor kellene nekik tojni. 6 hetesek és 25-en vannak.
  Én is vettem nekik 1kg nagyon drága fürjtápot, ma adtam az első adagot nekik.Lehet hogy többet nem is kéne adnom?! Hol lehet beszerezni az a tápot amit ön használ?
  Köszönettel: Emese

  VálaszTörlés
 7. Szia Emese, csak most fedeztem fel a megjegyzésedet.
  Nálam a fürjek már másfél hónaposan el kezdtek tojogatni, most két hónaposak és minden nőstény rendesen tojik. A tápot én a helyi csirkefarm malmától veszem, amit a tojó tyúkoknak dolgoztak ki, tökéletesen bevált a fürjeimnek. Hogy mennyire tökéletesen bio ez a táp nem tudom, de de arról én lemondtam, hogy minden bio legyen, szerintem lehetetlen. A drága fürj tápokkal nekem nem jött be a dolog, azt viszont észre vettem, hogy akik azzal a táppal szoktatták meg a fürjeket, a madarak borzasztóan büdösek, mind amellett, hogy rácsos ketrecekben tartják őket, elméletileg sterilebbek, mint a szalmás ketrecek, ahol napokig, hetekig gyűl a gané.
  Nem tudom, hol élsz, tanácsokat csak itt Romániában, pontosabban Hunyad környékén tudok adni a tápokkal kapcsolatban.
  Szerintem kb 20-30 gramm tápot számolj minden fürjre, de én legújabban vettem olyan nagy csirkeetetőt több napos autonómiát biztosít, nem számolom, mennyit esznek.
  Hálás madarak, hamar rájösz, mit kell tenned velük.

  VálaszTörlés
 8. Milyen engedejek szuksegesek furj nagyba valo tenyesztesere?

  VálaszTörlés
 9. Őszintén megmondom nem tudom, milyen engedélyek kellenek. Amíg az ember saját maga piacra viszi az árut és ott árulja, elég neki a sima mezőgazdasági termelői bizonyítvány, ami azt mondják nem nagy ügy. De ha üzletbe akarsz beadni tojást, mindenféle engedély kell, úgynevezett autorizált engedélyed kell legyen. Pontosan nem tudom mit tartalmaz, de csak sejtem. Éspedig azt sejtem, hogy rémesen sokba kerül rengeteg hivatalos papírt be kell szerezni, mindegyik jön és megvizsgál és megmondja mik a feltételei, szóval ha nincs biztos külföldi partner aki átveszi a napi többezer tojást, semmi értelme alulról építkezni, mint én azt naivan elgondoltam...

  VálaszTörlés