Egeres megvilágosodás


A következetesség hiánya belőlem oda vezet, hogy mindig szubjektíven ítélkezem.
Például, most egy kipusztuló egér borította fel Világomat. Jó, persze, nem kéne ezt annyira dramatizálni, de van, hogy az ember egy akkorát botlik egy kavicson, hogy hasra esik és betöri fejét. Erre én mindig is képes voltam.
A CinExit akciómmal, valahogy egy egér bent maradt a műhelyben, helye volt ezer is ahova elbújjon, csak harmadnapra valószínű megéhezett, megszomjazott és elpusztult. A csiszológép alatt találtam kihűlt testére. Előbb egy nappal még le akartam ütni, mert szemtelenül cikázott a műhelyben. Aztán egyre gyengült, nem bántottam.
Annyi ragasztott egeret dobtam az elmúlt tíz évben a kazánba, hogy megundorodtam már. Azt mondtam, inkább átrakom a szekér fát a küszöb miatt, semmint az egér genocídiumot műveljem. Sehogy sem tudom meggyőzni az egereket arról, hogy utálom, ha mindent leszarnak és lepisilnek. Bármit találtam ki, hogy asztalomon ne mászkáljanak, szerszámaimat ne piszkolják, mindig leleményesebbek voltak nálam, a dühöm csúcsa akkor fakadt ki, amikor a csavarjaimba is került egérszar, ceruzám végét rágták.
Az egerekkel elleni háborút jobbnak láttam teljes határzárral elkerülni. Kicsit kényelmetlen lesz, viszont a változtatás elkerülhetetlenné vált.
Amíg harcban álltam az egerekkel, a kipusztított ellenség, ha furdalta is lelkiismeretemet, de úgy éreztem jogosan jártam el. Viszont ez az utóbbi, éhen pusztult egér más kategória.


Ülök a kávézó teraszán, autót vettem, és vártam, hogy jöjjön a régi tulaj valami papírral. Ahogy ott iszom a kávét és várok, elgondolkodtam ezen, hogy a teremtett Világban hogy garázdálkodunk mi itt emberek. Hogy nagy teher ez az embernek, aki valamiért úgy érzi, hogy a tápláléklánc csúcsa. És magamban így fogalmaztam: Isten nem támaszthat morális igényt egy olyan Világban, ahol egymás felfalása az egzisztencia.
Ezt a megfogalmazást többször átrágtam, amíg ez lett belőle. Mintha egy matek példát több megközelítésből próbáltam volna megoldani.


Sokszor hallom, hogy az abortusz áldozataira mondják, hogy esélyt kéne adni az Életnek, hogy megélje annak szépségeit. Sosem lehet tudni, mondta egy volt barátom, lehetett volna belőle egy Kossuth, egy Petőfi. Aztán ott van az a több százezer gyermek rabszolga, kit szexre használnak. Ezekkel szemben morálisan hogy áll Isten? Ez nekik ama fenséges Élettapasztalat? Az a sok mocsok hazugság és tolvajlás az Isten nevében és segítségével. Hol itt a morál?
Pár szerencsétlen, kik magukra veszik a Világ bűneit, mely mint kukac fúrja a lelküket, bocsánatért esdekelnek. De mire is? Hogy Isten egy olyan világba kényszerít minket, ahol az élet tétje az egymás zabálása? Olyan ez, mintha gyermekeknek éles késeket adunk játékszer gyanánt.
Én már rosszul vagyok a sok egér pusztítástól, de úgy látszik Istennek nincsenek inhibíciói a naponta történő gyermek gyilkosságok láttán. De cuki kis angyalkák, szokták mondani az emberek. Egy angyal ment fel az égbe, ha kinyírnak egy gyereket. De valószínű az Élet Urának van valami titkos terve a gyilkosaival szemben. A kis angyalnak nincs szüksége üdvözülésre, de a gyilkosnak igen, nosza rehabilitáljuk, préseljük át még egy pár gyilkosságon keresztül, háha meglágyul és megundorodik végre saját magától. És akkor mi? Elkezdi isteníteni az Istent? Ez a cél?


Nem... itt valami nagyon el van baszva. Csupán attól, mert hatalmas az Isten, nem biztos, hogy morálisan igaza van. Melyik az a nagy fasz, aki szánt szándékkal szenvedésre ítéli gyermekét és elvárja, hogy tisztán jöjjön ki belőle?
Ezen a mesén, hogy felkészít minket egy ennél gazdagabb életre, ezen már túlrágtam magam, egyértelmű, hogy ez az ágazat ki van merítve bennem. A következő szintek mindig nehezebbek. Sosem könnyebbek.


És hogy, hogy nem, de a szörnyeteg embereknek a legnagyobb a szájuk, hogy Isten milyen jó és igazságos. Mint a vak igazságosztó.

7 megjegyzés:

 1. A vallásokból nekem az jön le, hogy a kornak megfelelő nyelven megtanítja az embert a saját fajának túlélésére. Kit a harcra, kit a szeretetre, kit a megvárjuk, mi lesz-re tanít.
  Az egereid sem filóznak a felhasználhatatlanná pisált munkadarabodon, hogy Te fogsz éhen halni, ha nem adod át, pláne elfogadható időben a munkád.
  A bibliát pedig emberek írták, és ők logikázzák ki egy-egy filozófia lényegét. Ők reszelték-csiszolták-polírozták addig a történetet, amíg egy felületes hallgató szájtátva nem hallgathatja. Egy skandáló ütemre nem mondhatja, és egy elmeakrobata nem pirulettezhet pástján vagy drótkötelén.
  Ahogy Ady verseit olvasva egészen mást kapunk, mint az élvhajhász életét megismerve, a biblia is értéket őriz, ha külön-külön értelmezed a részeit. Ha tudsz belőle istent is alkotni, akkor azért, ha nem tudsz, akkor azért. Nekem ez az apa-fiú kapcsolat is értelmezhető, hiszen 5 éves voltam, amikor apám elment, és nem tért vissza. Anyám pedig felnevelt. Egy anya nem taszítja le szenvedni a fiát egy eszméért. Apáról már elképzelhető.... Nekem. Te más családi környezetből jöttél. Mást nem tudsz elképzelni.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Több szempontból próbálom látni és értelmezni ezeket a dolgokat. Sokminden megjárja eszemet, talán nem kéne mindent leírnom. De Arnold Schwarzenegger sem lett csupa izom egy nap alatt... A közönség csak a fényes, olajozott dudorokat látja... Hogy min ment át addig, még sejteni sem képesek...

   Törlés
  2. Nekem jó, ha mindent leírsz, mert már rég leszoktam volna az írásról, ha nem dobnál magas labdákat.
   Beleolvastam a Komjáti blogom elejébe. Ég és föld a mostanihoz képest.
   Ha a Te keserveid és hurráid nem volnának, nálam már csak a csík volna a Menő Manó mögött.
   (Badumbadum)

   Törlés
  3. A szánalmas vergődéseimet tudatosan publikálom, egyben vigaszként, ha hasonló vívódással járnak erre emberek, hogy példa legyek nekik: van náluk rosszabb eset is... Mert nagyon érdekes, enhem nem a nagy okosok, a szépek, az erősek inspiráltak, hanem az elesettek, a buták, a szerencsétlenek. Ez nem valamiféle perverzió, hanem halandóságunk felismerése, és egyben hála az Élettel szemben, hogy azt is amit megéltem, megélhettem.

   Törlés
 2. Milyen autót? :-) Kifúr a kíváncsiság.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Vettem egy Ford Focust. 2005-ös. Ismerőstől vettem 1800 euróért. Így, hogy most két autóm van, ráérek szerelni őket. A Golfom már nem menne át a műszakin decemberben, de ha még időben megszervízelem, talán átpréselem.
   Ne is mondjam, a hitel kártyák most már maximálisan izzanak... De ezt meg kellett lépnem... Majd írok róla... egyelőre élvezem, hogy van fékem és fűtés az új autóban...

   Törlés
 3. Ha nem ijedsz meg a villás és csőkulcsoktól, itt az oktató videoja a cégnek, és a legolcsóbb alkatrészforrás is. A Hondához is tőlük rendeltem.
  https://youtu.be/RxS84uqOOHE

  VálaszTörlés