Fórum kerestetik


Jó párszor nekiestem a guglit faggatni, az este is, hátha mégis van egy erdélyi magyar fórum, ahol vallás és politika mentesen lehetne az erdélyi itthon maradásról kicsit hidegebb fejjel, inkább a gazdasági oldalról beszélgetni. Nem adott releváns találatot. Politikailag elkötelezett úgynevezett újságokat adott, melyek nem ismeretlenek, de azok messze nem érdekeltek ilyen témában. A “disputa” volt valami ilyen fórum, ahol én is aktív voltam, amíg a trollkodó hozzászólóktól ki nem undorodtam onnan. De az este oda is bementem, gondoltam talán kifejlődte, kinőtte a troll nemzettséget. Hihetetlen, hogy 2011 óta semmilyen aktivitás nem történt ott.
Mi történt? Mi történik?
Annyira nincs igény a kommunikációra?
Egy facebook ismerősöm azt mondta, ott a facebook. Persze, de ott sem találni megfelelő fórumot. Legyen az bár asztalos fórum, ott is a harmadik kommentnél eljutunk az orbánizáláshoz, és rögtön elválik a szar a májtól, hogy ki az igaz magyar és ki a geci magyar. Innen tovább már esélytelen bármilyen disputa. És ez megy minden platformon. Olyan ez a fórum keresésem, mintha a higanyt szeretném késélen táncoltatni: lehetetlen.
De csak belegondolva is mekkora szörnyűség ez. S akkor rinyálunk, hogy az idegenek gyarmatosítanak minket. Hát hogyne tennék, ha ennyire töketlen és jellemtelenek vagyunk, hogy egy szar fórumot nem tudunk civilizáltan fenntartani, mely mellesleg egy árva kibaszott baniba nem kerül!
Hihetetlen, hogy bármiféle gazdasági ötlete van az embernek, azt nincs hol megbeszélni, esetleg értelmes ellenérvekkel korrigálni. Nincs. Egyszerűen nincs.
Nincs, mert mindenki, de mindenki elfogadta, feltétel nélkül, mintegy boldogan kapitulálva, hogy az ami van, az bőven jó, bőven sok.
Bírom ezt a sok marhát, hogy majd Orbánék megvédik a mittommit. Erdélyben? Mit védenek meg? Az Erdélybe települő Bosch gyárakat? Akik munkaerő híján lassan Vietnámból hoznak vendégmunkásokat? Csak Hunyad megyében több hasonló betelepült gyár van, akik naponta váltják a munkásokat, mint az egyhasználatú bugyikat. Ez jó, bazmeg? Itt a dicsőséges nyugat, mi?
Olvasom, hogy Marosvásárhelyen 40 millió euróból egy hatalmas mallt akarnak építeni. Fel tudja valaki fogni, hogy mit jelent ez? Hát nem. Nem is tudják kiszámítani mennyi az a 40 millió euró. Az emberek nem tudják mi a gyarmatosítás. Ez önként feladott forradalom, kapituláció. Legyen mallunk. Hadd dögöljön meg minden létező kisvállalkozó is. Mert tudjuk mi, milyen becstelenek azok!
Így aprózódunk fel rendre. És fórumunk sincs, ahol legalább beszéljünk ezekről.
Az érthető, hogy másoknak kellünk mint piac, és szépen kiszámolta, hogy befektetése éppen elegendő ahhoz, hogy kihajtsa profitját, amíg teljesen lerongyolódunk. Olyan ez mint a drágalátos, istenített Ikea, aki gépsorokat is hoz, természetesen lízingbe, és a gyár szart is eszik szó szerint, csakhogy az ikea címkével ellátott erdejét, múltját és jövőjét, a szekond gépekbe ölje bele, mert senki ne gondolja, hogy azok leamortizálása után marad több haszon, mint az ócskavas, és az új szerződés mellé újabb lejárt gépsor fogja ezer éves múltunkat bedarálni, éhbérért tartott rabszolgákkal. Ehhez sem kell nekünk fórum. Mert mi fasza nagy mellű szekler nép vagyunk, aki baszta a magyart valamikor.
Részben meg tudom érteni, hogy ez a facebookos világ elvette az népek szép eszét, de valahogy nem tudom lenyelni, hogy nem furakodott belénk egy szemernyi igény másra. Annyira le vagyunk nyűgöztetve a nagyvilág eseményeitől, hogy másra sem tudunk figyelni, mint a migrációra, a genderizmusra, a gátlástalan tőke gyarmatosítására, mindeközben tárt karokkal wilkommenezzük a tőke nyomulását.
Amint fiatal barátommal erről beszélgettem, többször is, nem is igazán érti ennek a fórumnak a létjogosultságát, értelmét. Mindenki elvan a világában, ha valamit keres, megtalálhatja, ami kizárólag csak őt érinti. Nem érzi hiányát az erdélyi gazdaságról kisiparilag fórumozni, holott neki is érdeke, mert ő is vállalkozó, de szerinte azért van ott a reklámipar és a hirdető portálok.
Szóval az egész olyan mint az érzelem nélküli szex. Nem tudom milyen, de sejtem, és szerintem találó a hasonlat. Mindenre jó lehet, csak nem boldogságra.
De lehet, hogy mindennek ez az oka, hogy már nem tudjuk hol keressük a boldogságot. Már nem cucc a család, a saját kertes ház álma, az együttlét, a közösség. Boldogulni lehet egy londoni gruppen albérletben valami gettófélében, nem kell ehhez honi fűzfa, fenyőfa, nárciszok a kertben. Persze erre tudom a választ: mit ér mindez, ha a bevásárló kosár telerakásától néhány cent választ el...
Mindent csak nagy általánosságban sejtünk, de nem tudjuk konkrétan, hogy hol vannak lerobbant, olcsón megvehető, bérelhető épületeink, földjeink, szakembereink, akik életük utolsó éveiben frusztráltan élik meg, hogy minden hiába volt. Hiába építettünk, hiába reméltünk, minden az enyészeté lesz. Ha lenne is valaki, akit érdekelne ezekből bármi, ahogy a nyilas bácsi mondta: még alternatíva sincs. Mert nincs egy szerencsétlen, agyon trolkodott fórum oldalunk sem.
Hát asszem hogy ideje létrehoznom, hogy legyen ilyen. A sikertelensége legyen pedig bizonyítéka, hogy valóban nincs rá igény vagy nincs is rá szükség. Mert minden ami van az jó és minden ami kihal, arra nincs szükség. Na lássuk.

4 megjegyzés:

 1. Az a fórum nekem olyasmi, mint a forgácstáborod. Vagyis az ott megfogott gyerekekből kellett volna építkezned, hogy mára legyen 10 követőd. Ha ma újra teremtesz egy érdek nélküli kis közösséget, és van a közösségben új közösség létrehozására alkalmas fiatal, életképes az ötleted.
  Egyébként pedig szerencse dolga.
  ... és miért ne legyen szerencséd!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Értékelem baráti biztatásod. Annyira negatív visszajelzés van minden felől, hogy nincs, nincs, nincs, nem lehet, nem lehet, nincs értelme, nincs kivel, meg ilyenek, hogy egyenesen provokatív a dolog.
   Éppen most olvasok egy csehszlovák magyar írótól, aki a két világháború közt élt, megragadtak az alábbi sorok:
   "Az új, fiatal, friss indogermán magyarban felülkerekedtek ősi ösztönei. Egyedül maradtam, kollektív cél nélkül. Nem létezett többé magyar délibáb, magyar kényelem. Ahány kisebbség van a világon, cipszer, erdélyi szász, német, lengyel, cseh, zsidó és macedón, valamennyi hatványozott mértékben kénytelen a megélhetéssel törődni. Ha meg kívánja tartani nemzetiségét, mindenekelőtt az anyagi függetlenséget kell kivívnia. Az önálló pénzkeresés parancsa kilendített a pesszimizmusból, célt adott, növelte a vitalizmust. Ez volt az első fordulópont. Az állam és a föld nem tartott el, az egyenjogúság, sőt a többjogúság megszűnt, a pénzkeresés, ami előbb a magyar glóbuszon másodlagos fontosságú volt, előtérbe ugrott. Új alapokra volt szükség. Ekkor gondoltam először a szlovenszkói magyar mentalitásra." így Szvatkó Pál.
   Érdekes a párhuzam. Főleg azért kezd gyanús lenni nekem a dolog, mert az ugyanebben a korban élt Mollináry Gizella regényeiből is ugyanez a hangulat árad. Rémesen sok közös vonást vélek felfedezni az akkori és mai helyzet közt. Száz év után is egy helyben töpörgünk.
   Előbb utóbb, meg kell szülessen valami radikálisabb hozzáállás, nem lehetünk saját őseink gyilkosa. Főleg azoktól lehetne elvárni, akik örököltek életükben. Én mindenképp szeretném összekötve látni az ünneplést a cselekedettel. A mai ünneplések nem szólnak másról, mint kesergésről, hogy milyen jól elnyomtak minket és a továbbiakban is majdnem elvárjuk, hogy elnyomjanak minket, hogy értelme legyen ünnepeinknek. A csakazértis teremtés hiányzik belőlünk. Mindent lazán hagyunk elveszni.
   Létezik, hogy nem csúsztunk le eléggé?

   Törlés
  2. Létrejött már az a fórum? Engem is érdekel a dolog. A facebookon is lehetne csinálni egy zárt fórumot, lenne szabályzata is, amiben szépen le lenne írva, hogy mit lehet és mit nem, hogy politikát nem keverünk bele, próbálunk konstruktívak lenni, nem anyázunk, stb. Aztán következne a tagok toborzása, ami már megint egy nehéz téma, mert nem lenne jó boldog boldogtalant behívni elsőre. Mert először kellene egy törzsbázis, ami megszabja a hangulatot, viselkedésmintát ad. És mi legyen a fórum neve? Milyen témát, témákat akarunk megbeszélni, kibeszélni és mi lenne az eredménye?

   Én régóta szeretnék egy olyan oldalt, ahol problémákra lehetne megoldási ötleteket adni és megbeszélni, az ötleteket értékelni is lehetne, hogy látszódjon, melyik hozzászólás/ötlet a legelfogadottabb a résztvevők szerint.
   Szerintem ez kicsit kapcsolódik a te elképzelésedhez is.

   Törlés
  3. Nem jött létre, mert el vagyok bátortalanodva. Észrevettem, hogy a legmoderáltabb csoportok is szétzüllenek, a jóhiszeműek húznak el legelőször.
   Mert vannak az atyáskodók, akik mindent tudnak és szerintük mindenki hülye, és vannak a kommentelő barbárok, akik semmit se hoznak csak rontanak.
   Nyitott vagyok, de nem biztos, hogy moderálni szeretnék egy ilyen oldalt. Túl szubjektív vagyok.

   Törlés