Artizán Blues Rádió

Loading ...
Winamp, iTunes Windows Media Player Real Player QuickTime Stream Proxy
A fenti kis ikonok egyikére kattintva lejátszó lista tölthető le. A blog további böngészéséhez új ablak nyitását ajánlom, hogy a rádió zavartalanul tovább működhessen. Köszönöm.

Középre pofozva

Könnyű mondani: amihez nem értek, nem mászok bele. Aki így bölcsel, annak valószínű van alternatívája tartalékban. Vagy képes lemondani arról, amihez érteni kellene de nem ért.
Ez a bevezető, a pozitív változata a negatív bevezetőnek. Mert magamtól úgy akartam a bevezetőt, hogy: sajnos, én is csak akkor fogok neki valaminek megjavítani, ha már az eltörött, elszakadt, leégett, szétesett.
Ilyenkor, ha nem is értek hozzá, de sajnálom és vádolom magam, hogy utána kellett volna nézzek.
Hogy mitől rángat úgy a motor ha hidegen indítom? De nem hogy csak úgy filozófikusan rángatózik, hanem mintha csak két hengerben akarna indulni, és amíg ki nem rángatózza magát, nem pörög jobban. Aztán egyszer csak lecsendesedik és szépen brummog. Benzines motor még így nem csinálta nálam, és ha valakinek volt sok régi benzines motra, az én vagyok. Félhomálynál bármit lecseréltem a Dácsiánál, platinát is reszeltem, de ez a VW golf, ez egy nagyon firkás motor. Azt sem tudom, mit nézzek. Valamiért szent meggyőződésem, hogy villanyos probléma, van neki egy mindent figyelő villanyos rendszere és annak a függvényében valamit buverál. Igaz, hogy miután felmelegszik, úgy pörög, mint új korában. Ereje is van, minden. De hidegen szakad meg a szívem, úgy rángat a motor. Mondom, így benzines nem csinált nálam.
Kaptam egy szerelő bácsi telefonszámát, ha megemberelem magam, elmegyek hozzá. Amiért irtózom a szerelőktől, hogy általában ők is kezdik elölről a filót, amiket én már kiiktattam (gyertya, elosztó, blabla) és harmadszorra mikor visszamennék, kiderülne, hogy tulajdonképpen öreg az autó. A Dácsiákkal is mindig így volt. Van már ebben tapasztalatom. S akkor variálok, hogy őszig kihúznám e így? Úgyis másikat kell vegyek, mert ez a kötelező vizsgán már nem megy át. Beleölni pénzt már nem érdemes. Ebben is van tapasztalatom.

Egy nemrég vásárolt márkás gamer fülhallgató megjavítása már más kategória. Ezeknek a drága cuccoknak mind vannak valami gyenge láncszemük. Valószínű nem véletlen. Négy-öt ilyen fülest javítottam már, hogy mikor pro fülest nézünk a fiammal, már tudjuk mi az a nyolc fiziko-technikai szempont a hangminőségen túl. És mindig van új, első látásra felismerhetetlen gyenge láncszem. Ezért inkább elkezdtem javítani őket. Utóbbi egy nagyon kemény füles volt, kristály tiszta mikrofonnal, plusz bassz hangszórókkal, meg valszeg saját előerősítője, mert mikor szétszedtem tele volt elektronikával, meg valóban volt a basszusnak még egy pár szóró, nemcsak ilyen filteres döppinges. Mondjuk az lenyűgözött, hogy valóban történt valami a basszus tartományban, nemcsak elborult minden. Csakhogy a kábel valahol szakadozott, pedig a fiam nagyon finoman bánik a cuccaival. (megjegyzem, sosem mondtam neki, de például az ajtókat olyan finoman nyitja-zárja, hogy meg se hallja az ember, holott más gyermekek csapkodnak mindent, mintha gyűlölnék azokat a mindeneket).
Kibontom a fülest, és kilenc hajszálvékony drótot kellett leforrasszak, levágjak majd vissza forrasztanom. Őszintén, egy hetet kibelezve volt az asztalomon, mikor megláttam azt a “nano” technológiát, először lelki erőt kellett gyűjtsek. De aztán egyszercsak vettem egy levegőt, meg nagyító szemüveget s mellé nagyítót, egy fél óra alatt a műtét megvolt, és nagy meglepetésemre még működött is azután. Nem észleltem megszakadt drótot, viszont minden működik azóta.

nem értem a lámpám mitől verődött vissza?
A Motu hangkártyám is egy este megszakadt a már megszokott modorán, de már hiába vártam, hogy újra induljon, nem indult. Lekapcsoltam, kihűlt, de újraindítva sem akart kapcsolódni. Na gondoltam, itt a vége ennek is.
Már nézegettem az új hangkártyát, találtam is egy cuki keverő kártyát, nem is annyira drága, de ahhoz sincs most keret. Visszaraktam a Scarlettet, azzal keverni lehet, de dobot felvenni nem, mert csak két csatornája van. A dobhoz meg a minimál szett is hét mikrofont számlál.
Elmentem alkatrészes üzletbe, azt hittem a szakik csak hamrább megrendelik a kis stabilizátort, amit hibásnak gyanítottam. Negyed órát kerestek a számítógépen, azt mondták fix olyan nincs amit keresek, és ha lenne is, két hét mire elhozzák. Itthon elsőre kiadott a gugli egy lengyel forgalmazó céget, öt féléből válogathattam, bejelöltem hármat a legdrágább texas instrumentsből, és három nap alatt hozta a futár. Lengyelből. Hihetetlen. Utánfizetéssel. Megjegyzem több volt a szállítás mint a három ic. Hármat vettem, mert úgy filóztam: egy ic nem ic, ha mégis elbaszok egyet legyen még egy, de ha mégis, legyen egy harmadik.
Kétellyel vágtam, neki a műtétnek, hagytam is három nap szagfelvevést a dolognak, aztán egy megvilágosodott pillanatban lecseréltem az icét. Nem volt olyan veszélyes, mint gondoltam. A régi ic szó szerint szétporladt, pedig alig melegítettem. Mondhatni könnyű művelet volt. Újból csodálkoztam, amikor bekapcsolva simán működött. Kétszer is három órát működtettem, full terheléssel, felvétellel, gyönyörűen működik. “Megvagyok”, ahogy mondta volt egy fórumos srác a menemszol.hu-ról.
Hozzáfűzném a dologhoz, hogy ez is melegszik, de a Motu első perctől, hogy -igaz használtan- megvettem, melegedett, szerintem valami alul van becsülve benne, vagy a fogyasztás van alábecsülve, -gyárilag persze- vagy valami a processzoros rendszerben van, nem tudom, de szerintem nem kéne így melegednie, egy sima kisáramú elektronikának. Minden esetre a rögtönzött hűtőt visszafogtam, na azzal éppenhogy meleg, azaz nem forró. De működik szépen, szakadás, torzítás nélkül. Most ez nagy felszusszanás. Mert mehetnek a projektek tovább.

Elkezdtem hallgatni az “Apu azért iszik mert te sírsz”-ben a Farkas Attila Márton, Puzsér Robert és Kassai Lajos beszélgetését, mert érdekesnek találtam ezt a kapcsolódást. Így ebben a kínálatban értem Kassait és elfogadom. Kellemesen meglepett az a megállapítása, hogy polarizálódott a társadalom, és a pólusok közt nincs kommunikáció, csak mocskolódás. És ő, Lajos, keresi ezt a kommunikációs csatornát. Szóval ez jó, szerintem. Mert fekete fehéren beállítva a dolgot és azon pontokból köpködni egymást értelmetlen. Szerintem a dolgok akkor normalizálódnak, amikor elfogadom tőle, hogy a jéghideg tavat akarja átúszatni a fiatalokkal az önismeret címén, ha tőlem is elfogadja, hogy szeretem a blúzt és a szvinget. Mert egyébként ő sem több vagy felvilágosultabb mint más, csak nagyobb önhittel adja elő azt. Kassai vallomása szerint az íjjal már gyermek korában volt misztikus találkozása, majd a magával hozott valami a lóra ültette, meg vidék, s ilyenek. Ahogy mesélte, elgondolkoztam, hogy tulajdonképpen mindannyiunknak volt ilyen az életben, hogy találkozott azzal amit magával hozott, volt aki fel tudta venni azt, volt aki nem. Nem hiszem, hogy emberi jellem gyengeségén vagy erősségén múlott, hogy felvette azt, hanem inkább a lehetőség kérdése volt. Mert ki nem szeretne a belső hangjára hallgatni?
Nekem is az asztalosság egy misztikus döntés volt, meg azóta sem bántam meg. Hogy a piaci viszonyok elkeserítenek, az is talán annak a sorsjele, hogy még tovább kell lépnem ahhoz, amit hoztam magammal. Ehhez a blúz meg a szving meg a kertészkedési vágy úgy kötődik, mint Kassainál a ló, a tanya, meg a hideg tó átúszása. Ezzel mind rendben volnánk, de ahhoz, hogy az ember szabadon csinálhassa azt ami Ő valójában, ahhoz kibaszott liberalizmus és valljuk be kapitalizmus is kell, mert úgy látszik a magán szféra kibontakozását csak e két dolog tudja elviselni, minden más rendszer üldözi ezt az emberben. Mert nem hiszem, hogy Kassai úgy látja a dolgokat, hogy lassan minden magyarnak lóra kell pattanni és íjat fogni a széna bálára. Majd ezt nemzeti törvényekbe iktatva erővel sulykolják a gyerekekbe. A beszélgetés megnyugtatott, hogy nem így gondolja. És ez jó nekem, mert akkor van mindenre remény. És így a biodiverzitás jegyében nagyon is elférhetünk egymással. Egyik kocsmában népi táncot ropnak, másikban a szvingre bólogatnak, de nem esnek egymásnak mint Kutyfalván a hétvégi diszkóban az alsó kutyfalviak a felső kutyfalviak ellen, egy állítólagos Marisért.

Szóval ezek az apró dolgok megnyugtatnak, hogy van azért remény.
A remény kezdete a párbeszéd kezdete. Az őszinte párbeszéd.
Az a kijelentése Kassainak, hogy a bal oldal jobbra pofozta őt, ezzel nem tudom mit kezdjek. Így akkor én is mondhatom, hogy a jobbos faragatlanság engem balra űzött, de én nem tartom magam balosnak. Hogy egy ember nem tudja magát csupán igazság és béke szeretőnek elfogadni, muszáj neki balra vagy jobbra tartózni, ez nem tudom mi, én nem tartom ezt fontosnak. Ettől nem vagyok pro migrációs. De őszintén, nem tudom gyűlölni a migránst. Egy jelenség és sajnos folyamat. És minden egyes kiemigrált fiatallal nagyobb teret és legitimitást adunk más népek beköltözéséhez. Ez világosabb mint az, hogy sötétek az ilyen vagy olyan migránsok.
Hogy Európa kereszténységből levizsgázott előttem, az szent. Nem érdekel engem a kultúrára való hivatkozás, mindaddig amíg Isten nevére esküdve féltik azt az úgynevezett kresztény kultúrát. Isten hatalmassága, mindenhatósága és létezése van téten. Ha csak kultúra a kereszténység, akkor nincs miről beszéljünk. És az egyértelművé vált nekem, hogy Isten, mint olyan, nem létezik. Sem európai, sem más kultúrában. Alibiként használt, Bibliából kiollózott szövegekre épülő gengszter szervezetek nevezik magukat keresztényeknek és még arra sem minősíthetők, hogy az égről lehozott tűzzel mütyülnek, ezek csupán közönséges gengszterek. Jól kiépült struktúrával, meg kell adni.

Itt vagyok az Istvánoknak, a Csabáknak, minden magyarnak, itt van a megvilágosult műhelyem, hatalmas frontot alakítva az állam ellenes harchoz, hatalmas kihívásokkal a gyaurok elleni harcban, és sorolhatnám...

De lelket, fényt nem adhatok senkinek. Azt magával kell hozza, neki kell felfedeznie. Neki kell akarni átúszni a befagyott tavon, gyaluval, vésővel megcélozni a fát, és a megmunkálatlanból a megmunkáltat faragni.
Ehhez viszont nemhogy támogatást nem kapok sem én sem más, de minden ízével azzal van mindenki, hogy ellehetetlenedjen minden. A fő bűnös pedig a konzumságba beletörődött polgár. Ezért van egyelőre minden veszve.

Mennek százezren tüntetni, de másnap szalad mindenki adót fizetni. Hű de jó móka volt telefont villogtatni a téren. Na ilyenek ezek a forradalmak.

2 megjegyzés:

  1. Meg egy kis kulimaszt kenjel az IC tetejere, ami a mellette levo ICn is van. Akkor jobb a hutes. Van feher es ezustos. 1-200Ft. Ott sem lehet dragabb, de a hoelvezetesben csodat tesz.
    Ha regi beszaradt van csak, akkor Autosil (szilikon spray) fellazitja, kenheto lesz ujra,

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. régi tévéből majszoltam ki ilyen pasztát, fura, hogy annyi idő után is kenhető volt...

      Törlés