Artizán Blues Rádió

Loading ...
Winamp, iTunes Windows Media Player Real Player QuickTime Stream Proxy
A fenti kis ikonok egyikére kattintva lejátszó lista tölthető le. A blog további böngészéséhez új ablak nyitását ajánlom, hogy a rádió zavartalanul tovább működhessen. Köszönöm.

Igétlenek


Én már úgy vagyok ezekkel a dolgokkal, hogy semmin sem csodálkoznék. Egyszer meghatározták a hang sebességét, aztán rájöttek (beszélek az emberekről), hogy nem volt pontos a számítás, aztán rájöttek, hogy nem mindig ugyanannyi, s mind így mind jövünk rá dolgokra. Nekem volt több kutyám is és nem merem a kezemet a szívemen tartva állítani, hogy az állatok lelketlen, tudattalan lények. Legfeljebb azt, hogy többet fektettünk a hangsebesség bemérésére, mint megérteni az állatokat. A múltkor a hírekben úgy mondtak be valami állatos hírt, hogy a "lelketlenek" (marhákat importáltak keletre valami borzasztó körülmények közt). Románul mondták: "necuvantatoare", amit ha jól saccolok a bibliai "igétlenek" a megfelelő. Na ebben nem vagyok biztos, hogy kik a lelketlenek... 

4 megjegyzés:

  1. Én szinte biztos vagyok abban, nem a szállított marhák a lelketlenek.
    Anno, még tanuló koromban, egyszer részt vettem egy beteg marha kényszervágásán. Pont a szemébe néztem amikor a hentes emelte a taglót. ... Én marha hogy oda néztem! Lelke ült a szemében! Tudta mi jön.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudtam levágni a fürjeimet, ezért feladtam a fürj tartást. Első látásra csak kapirgáló buta madarak, de két év tartás után, megfigyeltem őket, és néha elirigyeltem a filozófiájukat. Ha megfogtam valamelyiket, úgy nézett rám, hogy ok, itt a vég, de nem örjöngött, ha eleresztettem, kapirgált tovább békésen. Nem kezdett traumázni. Rájöttem, hogy nekik a halál természetes dolog. Mi viszont traumázunk.

      Törlés
  2. ...és elérkeztünk a sarkalatos ponthoz: van-e lelke az állatoknak.Mikor azt mondtam valakinek, hogy : meghalt a kutyám, rám támadt, hogy ekkora idióta vagyok.
    Megdöglött, elpusztult- oktatott. Csak az ember hal meg - mondta...Pedig én tudom, hogy Burkus kutyámból akkor elszállt a lélek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha már szeretjük hangoztatni kresztény világprogramunkat, a Bibliában olvastam, hogy mindennek van lelke, az ószövetségben sűrűn van szó mindenféle szakmák lelkéről. Az állat lelkéről is ír, csak olyan bibliásan, amit nagy előszeretettel szeretnek félreértelmezni, azaz a maguk értelmére fordítani a sorokat, miszerint az állat vérét, ha életét kiontod, ne idd meg, mert abban van a lelke. Én úgy értelmezem, mint egy isteni alkudozást, hogy ha már mindenképp ölni akarsz, akkor bazmeg ne csúfolkodj vele, legalább a vérét öntsd el, mert az az élete, lelke. Nem emlékszem, hogy a Biblia tagadná az állat lelkét. De akkor is, én hiszem, hogy mindennek van lelke. Üsse kő, ha tévhitben fogok meghalni. Ez lesz az utolsó problémám.
      Sajnos én is eszem állat husából, mert így szoktam meg, de ha nekem kéne leölni az állatot, valószínű megelégednék a sült tökkel.

      Törlés