Artizán Blues Rádió

Loading ...
Winamp, iTunes Windows Media Player Real Player QuickTime Stream Proxy
A fenti kis ikonok egyikére kattintva lejátszó lista tölthető le. A blog további böngészéséhez új ablak nyitását ajánlom, hogy a rádió zavartalanul tovább működhessen. Köszönöm.

Ledes cső bekötése

fejtörő szelfi
Csinálván itt a dob stúdiót, becenevén "bunker", elkezdtek bennem kapirgálni a világmentési lelki dolgok, egyike azon dolgoknak, melyek a "hadd menjen" listán vannak, mint önpusztító drog. Ez a lelki putypurutty, elkezdett bennem kapirgálni, s minduntalan beleszólt a bunkeres kreativitásomba, mint egy üveg, melyben félig pálinka van s az ember visszafogná magát, de árassza a bűzét. Persze nem vagyok piás, de csak példaként hoztam, hogy a helyzet drámaiságát illusztráljam.
Mert azt mondja, hogy az afrikaiak ladikokban mentik az életüket ott a tengereken, míg én itt dobstúdiót építek. Mellesleg én is tele adóssággal. Szóval ez minden szempontból felháborító. S én itt jó nagy nyugodtan építem a bunkert.
Elgondoltam azért, mit is tehetnék én ezekért az afrikaiakért? Alapítványokba még egy sms-nyi két eurót is sajnálok, megmondom őszintén, nem hiszem, hogy az a pénz a ladikokba megy. De gondoltam írok ezeknek a minisztereseknek, hogy befogadok egy afrikai családot, semmint a ladikban ringatózzanak, legyenek itt. De sosem szoktak ezek a miniszteresek válaszolni. Még a választásra feliratkozó mini miniszterek sem. Egy utcavégi jelölt sem szokott válaszolni semmire, mert ezek már mikor elkezdenek ebben gondolkodni, ezek már egy új tudat állapotba kerülnek.
dobstúdió megvilágítása (zúg)
Elgondoltam mit is fognak ezek itt a következő szekundumban csinálni? Mármint ez az afrikai család. Mert ha elkezdeném itt nekik sorolni, hogy mennyi munka lenne, kert, fűnyírás s ezekhez hasonlók, azt mondanák legott szerencsétlenségükben, hogy á, de nem erre gondoltak. Nem ezért hagyták ott vérző szívvel hazájukat, hogy füvet nyírjanak s ilyenek. S az lenne, hogy nekem kell majd az épület mellé tornyosuló szarokat s szemeteket rendszeresen összeszedni. Dolog, melyet nem egyszer csináltam mások után.
Na szóval a rend s tisztaság ügyében én még mindig ilyen kicsinyes és csökönyös vagyok. S ezzel valahogy el is szállingózott a világmentési kedvem.
kipukkant driver
Na de közben ráfigyeltem, hogy zúg a neon fojtó tekercse. A bunkerben. Gondoltam ez nem jó dolog. Nem szeretném a felvételeken visszahallani a zúgó fojtó tekercset. Eldöntöttem, hogy lecserélem a neon csövet ledesre. El is mentem informálódni, szépen megkérdeztem az eladót, lehet e ledest tenni s mik a feltételek. Persze, biztatott, semmi más dolgod nincs mint kivenni a startert s kész. De azért utána néztem a neten is, két órát kerestem, már kifogytam a helyes kérdés generálásában, és nem tudtam határozott, konkrét leírást kapni, hogy pontosan mit kell tenni és mi történik, ha nem. Ez is egy titok, mint a harangöntés titka.
kiégett sporlós lámpa driver
Közben egy helyen találtam egy képet, de semmi leírás nem volt hozzá, gondoltam kamu. Mert fejemben volt, hogy ha az ember azt mondta csak a startert kell kivenni, úgy éreztem, hogy ki tudja miféle ledes csövek vannak piacon, talán szükséges a fojtó tekercs mégis.
Nosza kivettem a startert, betettem a ledes csövet, meg is gyulladt, fél perc után csak egy pukkanás hallatszott s kész. Kialudtak a ledek.
Nemhogy elmentem volna vissza az üzletbe s cirkuszoltam volna, nem én szétszedtem a csövet. Angol oldalakon rájöttem, hogy azt a vezérlő elektronikát drivernek mondják. Kipukkant egy ellenállás féle, inkább biztosítéknak nézem, s egy kondenzátor. Mindjárt a bemeneten. Rájöttem, a fojtó tekercs lehet benne a ludas. Mégsem kell a fojtó tekercs. Nem tudtam, hogy a ledes csöveknek meghajtójuk is van. Most már tudom, és tudja meg mindenki.
megjavított ledes cső driver
Aludtam egyet a lelki összeroppanásra, a mélységes csalódásomra az elektronikai vívmányokkal szemben, hogy hiába tart ezer évet a led, egy banális ellenállás bármikor kipukkanhat, s az ember dobhatja el a ledet. Aztán az alvás jó tanácsadóként működött, mert eszembe jutott, hogy ismeretlen, irracionális okokból gyűjtögetem a kiégett sporlós égőket, s azoknak mind vannak drájvereik. S úgy is lett, fogtam onnan egy ellenállást a bemenetről, beforrasztottam a ledes cső kiégett ellenállása helyett, a kondit elhanyagoltam, viszont a leégett kondit lecsíptem, nem forrasztottam le, mert a nyomtatott áramkörű lapon mindkét oldalán vezetékek vannak, ezek alul, felül forrasztással is kommunikálnak. Ezelőtt harminc évvel én is dolgoztam ilyen dupla nyákokkal s nagyon okos találmánynak tartottam. Mert érzékeny előerősítők esetében árnyékolásnak használtam.
Nagy meglepetésemre meggyúlt a ledes sor, hagytam pár órát, minden rendben.
Gondoltam megosztom ezt az ekszperianszot is, ha már az afrikaiak sorsán nem tudok segíteni...
Az alábbiakban két rajzot osztok meg. A hagyományos neon cső bekötési rajzát és a ledes cső bekötési rajzát. Tehát a startert meg kell szüntetni, akár le is lehet vágni a drótokat, a fojtó tekercset is ki kell iktatni. Simán be kell vezetni a 220 voltot a csőre. Pontosan az alsó rajz szerint.
Neon cső bekötési rajza
   
Ledes cső bekötési rajza

2 megjegyzés:

  1. Megszenvedsz a madzagfaragással, úgy látom. Pedig elmondták a megoldást. Simán a 220-240V-ot megkapja a fényforrás, és úgy világít, mint a villanykörte.
    Az a fojtó úgy működik, mint egy rugó. Ha nagyot belerúg a hálózati áram, visszarúg. Mivel a hálózat erősebb, mint a ledes féynforrás, a lámpádból nyúlik ki valaki, és hirdetheted a K.O.-t.

    VálaszTörlés
  2. Lehet nem voltam eléggé világos, a fojtó tekercsről nem mondtak semmit csak a starterről. Szerintem az eladónak sem volt gőze arról amit mondott. A neten is csak az alsó rajzot találtam semmiféle magyarázattal. Viszont sok lehetetlen bekötési rajzot találtam, ami simán rövidre zárta a startert, azaz rövid zárlat keletkezett volna. De sehol nem találtam konkrét leírást, ami ne a ledet dicsőítse, hanem a bekötést mutatta volna. Azért is osztottam meg a madzagfaragást, hátha más is ilyen helyzetbe kerül.
    Mert az orchideák átültetését is egy blogban találtam meg embernek elmagyarázva, míg a nagy szaklapokból az ember nem tud meg sosem semmit.
    De biztos a te hozzászólásoddal többen fogják érteni miért nem jó a fojtó tekercset is megtartani....

    VálaszTörlés