Artizán Blues Rádió

Loading ...
Winamp, iTunes Windows Media Player Real Player QuickTime Stream Proxy
A fenti kis ikonok egyikére kattintva lejátszó lista tölthető le. A blog további böngészéséhez új ablak nyitását ajánlom, hogy a rádió zavartalanul tovább működhessen. Köszönöm.

Megint úr vagyok...

Miután piaci ácsnak könyvelt el a német román, sőt azt mondta, ha piaci ácsra lett volna szüksége, elment volna a piacra, szóval még piaci ácsnak sem tartott, mégis aszonta, hogy a székeket legalább fejezzem be. Biztos arra gondolt, mit veszíthet? Miután elvittem neki a székeket, rimánkodott, hogy találjak ki valamit a politúros bútorjaira is, mert nem talál sehol bútorjavítót. Megint Attila úrnak szólított. Elfelejtette a piaci ácsságot említeni.
Jött a köves Laci, hogy faragott kandalló maszkot szeretne a polgármester kandallójához, de hónapok óta szaladgál és nincs faragó mester sehol, a tölgyfa keretet is aranyárban mérik, mi tudna tenni ezesetben? Mondtam neki, miért nem csináltat egy kazettás rendszerű maszkot, eléggé puccos az is, ha nincs faragáshoz lehetősége. Hogy az milyen? És ki csinálja meg? Hát én, például. Hálálkodva vitte el, hogy megmentettem az életét. Ja, egyébként kösz Laci, hogy utolsó megoldásként jöttél hozzám...(lám így lesznek az utolsók az elsők...)
Kidolgozási részlet. A kazettás rendszerű megoldásokat nagyon szeretem, mert szerintem az asztalosság a szerkezetnél kezdődik. A másik pedig, hogy a fa nemigen van feszültségnek kitéve, gyakorlatilag a mozgása alig korlátozott és esztétikailag sem okoz botrányokat, ha pár millimétert szuszog időnként.

5 megjegyzés:

  1. Ez a kazettás megoldás azt jelenti, hogy a fafelületek csatlakozása egy sínbe tolt laposabb résszel megy? Mondjuk a parketta módjára? MErt akkor csak a külső keretet kell összeragasztani és belül a rés határáig dagadhat a betolt rész, és összehúzódásra pedig úgy kell tervezni, hogy ne bújhasson ki. Igaz?

    VálaszTörlés
  2. Igen, igaz. Van a keret vagy keretrendszer, azokat szépen összecsapozom, a betéteket nem nút féder szerint dolgozom össze, hanem falcot vágok, hátulról léccel zárom, és hogy ne látszódjon ha éppen összeszárad egy picit, a betéteket előre lelakkozom, vagy pácolom. Így csak akkor teszem be a betéteket, amikor minden kész. Ebben az esetben a kliens festi le, azért tettem be a betéteket, a saját anyagja lévén, vállalta az esetleges anyaghúzódást, amit előre biztosítok neki, mert elég az, ha a műhelyemben 16 fok van és ő a házban 22-re fűt. Hiába tök száraz a fája. Viszont ha vár egy pár hónapot, amíg a fa valamennyire kidolgozza magát, talán nem fog annyira látszódni.

    VálaszTörlés
  3. A munkáid, vagy inkább alkotásaid, nagyon szépek. A romántól meg nincs mit várni, csak azt adta ami a lényege. Szörnyű ez a kiszolgáltatott munkavállalói állapot, Európa szerte. Itt is így van ez, csak nem románnal.( bár éppen a szomszédom egy román nő, aki erdélyből jövő szorgalmas magyar embereket ugráltat, napi 12 órában)

    VálaszTörlés
  4. A román nem szeret dolgozni, de összetartanak. A magyar szeret dolgozni, de nem tartanak össze. Így osztotta a Sors a javakat...

    VálaszTörlés
  5. Na ugye! Én meg mindig is tudtam, úr vagy! :)

    VálaszTörlés