Adós
vagyok rég ezzel a csízburgeres recepttel, Zsozsónak ígértem
volt, igaz rég, akkor még valamiért olvasott, van az úgy az
életben, hogy az ember ha borzad is valamitől azért odanéz.
Lehet, hogy párszor csak kíváncsiságból nézett be, az ember
egyszer kétszer benéz kíváncsiságból helyekre. Eléggé
elterjedt ez a ne légy kíváncsi dolog, majdnem a bűn kategóriába
sorlódott az emberiség tudatában a kíváncsiság, de szerintem ez
ellen a legjobb megoldás, ha az ember eleget tesz kíváncsiságának,
legfeljebb abból is tanul.
Mert
hallásból úgy tudja az ember, hogy a Mc' Donald rossz dolog.
Olyanok is mondják, akik sosem voltak egy mekibe kajálni. Persze
ezek a namastések, akik úgy gyúrják a katolikusságot a keleti
süketségekkel, mint valamikor a legendás üknagyanyáink a
tésztát. Ezek képesek fényt enni két saláta közé téve, ja persze nem tésztát gyúrni.
Ennek az ellentéte a márkás ember, akinek dukál hetente egyszer
kajáldába menni és hitelkártyáról fizetni, ne már pénzt
hordjon magánál, ez ma már nem divat. Miért is ne álljon az
ember az ilyen kártyások után perceket a kasszánál, amíg a
bankok a lassú internet miatt visszajelzik, hogy az átutalás
megtörtént?
Na,
egy gyermeknek nem elég azt mondani, hogy pfúj, a mekibe a kaja
méreg. Az iskolába járó gyermek, ha otthon nincs szektás
diktatúra alatt, átveszi simán ezeket a márkás dolgokat, a
szülőnek komoly érvekkel kell előálljanak. Az, hogy valami szar,
az nem érv. És hiába nézeted meg vele a mekiellenes reklámokat,
melyek eléggé undorítóak, ilyen jehovista stílusban adják
magukat, mert nem érsz el vele semmit. Sőt.
Engem
a mekiben nem az bosszantott, hogy nem felelt meg budha
szellemiségének és a yoga rajongóinak a dolog, hanem az, hogy
olyan kicsik és drágák azok az adagok. És flancolni megy oda az
ember. És mi a francnak nem tudunk mi egy olyan tisztán tartott
vendéglőt létrehozni, olyan alulfizetett emberekkel olyan kiváló
kiszolgálást biztosítani? Mert balfaszok vagyunk. Mert sosem a
praktikus oldalait nézzük az életnek. A márkanév felkapása
ellen harcoltam én ezzel a mekivel, tulajdonképpen nem is a mekivel
van nekem bajom, hanem ezzel a sok süket népekkel, kik odavannak
érte. Még ezzel a sok süket néppel sem igazán törődnék, ha
nem azon dolgoznának az iskolával karöltve, hogy ezt a reklámozott
márkaközpontú életstílust felvegye.
S
akkor innen ez, hogy házi hamburger. Házi csízburger.
A
legjobb valamit bebizonyítani, hogy bebizonyítod. Hogy mitől jobb
a házi burger, azt úgy lehet bebizonyítani, hogy elkészíted a
házi burgert.
Mi
most már túl vagyunk a tizenvalahányadik burgersütésen. Azóta
nincs meki sem. Mondhatom, hogy a rendszerinti, heti házi burgerezés
nálunk már hagyomány. Egy nap félretesszük a szalámit, nem
villogtatjuk auránkat a márkanév világában, hanem idézve AL
Bundyt: „húst, igazi húst” eszünk.
Persze
ez az akció csak egy része a magunk világának a megváltásában.
Most ennyire telik, megint csak nagyot idézve, Czakó Gábortól:
„mindenki tegye meg azt, amennyi magától telik...”
Szóval.
A lényeg. Fontos a hús. Mi vegyes darálthúsból készítjük a
burgert, disznó és marha keverékéből. Ideális piacról venni,
ahol előtted darálják le az általad kiválasztott húsokat.
Próbáltam csak marhából készíteni, de nem igazi az íze, a
vegyes a legjobb, a fő, hogy ne legyen túl sok kövérség benne.
Ezt a darált húst egy korondi tálban szoktam elkeverni, kb 1
kg-ot, két tyúktojással, a szépidőkben tíz fürjtojással, egy
nagy fő apróra vágott veres hagymával, teszek bele három négy
cikk apróra vágott fokhagymát, két evőkanál mustárt, egy kis
kecsupot is.
Amíg
összeáll egy kicsit ez a massza, előkészítem a cipókat a
zöldségeket, meg a sajtfélét. Közben persze zene szólhat,
szoktuk ilyenkor a Nóta vagy Muzsika tévét a háttérben
hallgatni, de egy ideje áttértünk a nyolcvanas évek külföldi slágereit hallgatni ilyen
zenés tévéadóról, mert a magyar zenés tévék végig azt
szuggerálták nekem, hogy a magyar nép és könnyűzene az kezdődik
a cigánycsávóval és végződik a feketehajú cigánylánnyal,
mely tényt mereven elutasítok. Még talán a húsban is kárt tehet
a zene szellemisége.
Pár
perc ez az előkészület, egy tányérra aztán megformázom egy
kanállal a fasírtszerű gömböcöket, egy kicsit nagyobbra
méretezem az adagot, mint egy fasírtot szoktak, megsózom és fehér borsóport
is hintek rájuk. Odateszek egy ilyen sütő tálat vagy minek
nevezik, amibe a rántottát meg állítólag a palacsintát is
szoktak sütni az aragáz tűzhelyére, olajat neki, mikor az forró,
belehelyezem a gömböchúst, meg van egy ilyen lyukacsos sültkrumpli
kiszedő -féle kanál vagy lapát, nem tudom mi a neve, na azzal
lassan ellapítom a forró olajban a gömböcöt, hogy ugyanakkora
legyen átmérőben, mint a cipó. Aztán persze megfordítom, a
másik oldalát is megsütöm, megjegyzem, nem szoktam addig várni,
amíg szénné ég. Nem szeretem a kőkemény fasírtokat sem.
Uborkát
és paradicsomot szoktam papírszelet vékonyra vágni, azt teszem a
kerek, rendszerint szezám magos cipó alsó felére, erre a forró
húst, majd a lapos sajtot és rá a cipó kalapját. Három négy
perc után fogyasztható, bármilyen farkaséhes legyen az ember, két
cipónyi csízburgertől jóllakik.
Általában
az egy kiló húsból kijön bőven 12 csízburger. Másnapra is
kijön a reggeli. Hidegen is nagyon finom, de a legigazibb melegen,
rögtön sütés után.
Ahol
kölykök vannak a háznál, az ilyen dolgokat biztosan értékelni
tudják. A fiam teljesen meg van arról győződve, hogy a mi
csízburgerünk százszorta jobb a mekijénél, mert többször
ettünk mekiben is, de mostanra az egyenleg már a mi oldalunkon áll,
többször ettünk itthon burgert, mint a mekiben.
Tudom,
az emberiség életében ez kis harc, de nekünk itthon nagy
nyereség.
Na jó étvágyat, mert nekem már megint csurog a nyálam...
Egyetértek! Évtizedekkel ezelőtt voltam utoljára mekiben. Felakadt a szemem mikor kézbe kaptam! Szemben a pékségben, nagyobb volt a töpörtyűs pogácsa. Akkor megfogadtam, ez volt az utolsó hogy én átléptem a küszöböt. Maga az elgondolás és az ízhatás viszont remek. Azóta ha megkívánom, idehaza készítünk mi is! Méretre, beltartalomra, ízre, illatra megfelelőt! :)
VálaszTörlésMi utcai bodegánál ettünk hamburgert, de megkaptam: inkább te csinálj legközelebb, az jobb :)
VálaszTörlés