Artizán Blues Rádió

Loading ...
Winamp, iTunes Windows Media Player Real Player QuickTime Stream Proxy
A fenti kis ikonok egyikére kattintva lejátszó lista tölthető le. A blog további böngészéséhez új ablak nyitását ajánlom, hogy a rádió zavartalanul tovább működhessen. Köszönöm.

Visszatérő álmok

Anyukám anyukája néhány évig nálunk lakott, szipirtyó volt nagyon, sok szart kevert, mégis igyekeztem tisztelettel viselkedni vele szemben. Mindig odaállt a szobaajtó küszöbére és minket suhancokat nézett, és ha zene szólt, mindig azt mondta: „micunáj...”. Persze undorral nézett minket. Hogy micsa bűnös zenét hallgatunk, ez a „micunáj” valami refrén lehetett „me tonight...” vagy valami ilyesmi. Az öreglány baptista volt ő is, de közben lottózott szenvedélyesen, álmot fejtett, meg nagyon szerette a szerelmes regényeket. Neki is fogott írni egy ilyen szerelmes regényt, itt van nálam, érdekes, hogy a mi családunk volt az egész nagy famíliából a legbalfaszabb, az élhetetlen, mégis hozzánk kerültek az iratok, emlékek, cetlik, képek. Azóta mindenki elvándorolt, talán két unokatestvérem él népes családjával Kolozsváron, kikkel nem szívesen tartottam kapcsolatot, mert alkoholisták. És mikor hozzánk jöttek, valami mindig eltűnt a házból.
Na ez a nagymamám kérdezte mindig, hogy na mit álmodtál. Erotikus álmaimat fix hogy nem mondtam el neki, de volt néhány számomra érthetetlen álom, melyek elég sokszor visszatértek. Na ezeket elmondtam nagyanyámnak. Megfejtései mindig érdekesek voltak. De honnan, honnan nem szedte ki őket, nyomta a szöveget, mintha olvasná. S akkor minden álomfejtés után, volt neki egy ilyen rózsaszínű műanyag bonbon szelencéje, és abba bele volt vágva egy csomó egy szer egy centis cetlicske és azon mindegyiken volt egy bibliai igevers, na onnan kellett húznom egy sors igeverset. S akkor az az ige, mint az Úr üzenete nekem arra az álomfejtésre.
Na így szocializáltam én az öregasszonnyal, noha hülyeségnek találtam már akkor is az ilyesmiket, néhány dolgot azért próbáltam megérteni. Nem azt próbáltam megérteni, hogy mi az igazság a dolgokban, hanem mi hajtja éppen azt a baromságot? Hol a gyökere, hol a motivációja és mi akar lenni az eredménye?
Egyszer mondom ennek a nagyanyámnak, hogy mély vízről álmodtam, a tó feneke tisztán látszott, tele volt szeméttel, a víz teljesen tiszta volt, szédültem a látványtól. Mivel ez az álom elég gyakran jött vissza, gondoltam elmondom neki.
Igen, mondta a nagyanyám. Átlátsz a zavaroson, meglátod a hatalmas igazságot, hogy még te is beleszédülsz tőle. Ez az álom megfejtése. Kihúzunk egy cetlit, mely odavezet, hogy ne félj fiam, mert az Úr mindvégig kísérni fogja lépteidet.
Na volt egy pár ilyen sztori.
Miért jut ez ma eszembe?
Mert meg szeretném kérdezni nagyanyámtól, hogy mit jelentenek a lépcsők, az olyan lépcsők, melyek vékony lécekből vannak csinálva, inognak, recsegnek, félelmetes magasságokba vezetnek, muszáj nekem azokon felmenni, senki sem fél csak én? Meg utána venni a bonbonos szelencét és húzni belőle egy „neféljfiam” cetlit.
Ezek az álmok visszatérőek. Az épület mindig régi, erős, kemény falakkal, de a lépcsők, a lépcsőházak mind új lécekből vannak eszkabálva és borzalmasan veszélyesek. Mások vígan szaladnak rajtuk, inog, mozog minden, nem törődnek, de engem a frász öl még álomban is.
Erotikus álmaimat megértem, sosincs finalitása a dolgoknak, de lehet, hogy jó ez, mert a lépcsős álmoknak sincs végük, sosem esek le azokról a lépcsőkről.
Valamit valamiért.

14 megjegyzés:

  1. Gondoltam, írok valami szépet, miért olvaslak már egy ideje nagy élvezettel, de minden túl banális lett volna. Egyszerűen csak köszönöm, így lesz a legjobb.

    VálaszTörlés
  2. Különös, nekem is visszatérő álmom a lépcső... rendszeresen álmodom, hogy új házba költözünk, ami mindig nagy és többemeletes és vagy nincs lépcső egyáltalán az emeletek közt, vagy vékony üvegből van, vagy hiányos, törött, álmodtam már kötélhágcsós és létrás házról is (bezzeg liftet nem tudtam még álmodni soha :D).
    Én is sokat gondolkodtam rajta hogy mit jelenthet ez, de nincs álomfejtő a családban - elég földhözragadt fajtám van :)))

    VálaszTörlés
  3. Most hogy mondod, utánaolvastam a neten, de ahány írás annyiféle ... lehet hogy hülyeség az egész :)

    http://www.naturanet.info/2012/11/mit-jelent-az-alomban-lepcso.html
    http://hugi.uw.hu/alom/beturendbenl.html?betu=l#hiv75

    VálaszTörlés
  4. Pedig milyen jó lenne, ha élne a nagyanyád, és megfejtené az én visszatérő rémálmomat is: hegynek felfelé szedem a szép virágokat, de mindig szebbek és szebbek jönnek, a kezem már tele van, eldobni nem akarom, a többit pedig leszedném, szakad a víz rólam, amikor felébredek.Valószínű nyanyád annyit mondana : nagyravágyó vagy te jányom Panna. Nem szakíthasz le minden virágot! És igaza is lenne.

    VálaszTörlés
  5. Nem véletlen az, hogy az írások, emlékek, képek hozzád kerültek!

    VálaszTörlés
  6. Józsi, nem véletlen biza, hogy hozzám kerültek az iratok, mert mikor volt a honosítási kérelem hirtelen megtaláltak a halotti bizonyítványokért. De végül nem vették igénybe. Valószínű rájöttek, hogy hiába vagy magyar állampolgár vagy hiába van magyar útleveled, elmehetsz ugyan Angliába dolgozni, de ott dolgozni kell.

    VálaszTörlés
  7. Lidérc, örvendek, ha gondolataim nem hiábavalók. Úgy látszik nem az egész emberiségnek ártok velük...:-)

    VálaszTörlés
  8. Te Szil, én azt hiszem meg tudom fejteni a magam álmát. Hatalmas dologba vágtam, mely elavult, de romjai nyomasztanak, köteleznek, hajtanak, viszont a felfele ívelő út veszélyesnek, törékenynek tűnik. Nem merek felmenni a töredező lépcsőn, visszaút nincs, előre kéne felmenjek.
    (jó lenne egy lottószámot megálmodni, nem ilyen lelki putypuruttyokat...)

    VálaszTörlés
  9. Panna, azért egy dolgot megtehetsz nagyanyám nélkül is: csapd fel a Bibliát valahol és olvasd el az első igét, amire teszed az ujjad...
    Én erről a praktikáról le kellett mondjak már akkoriban, mert hogy, hogy nem mindig az jött ki nekem, hogy "öld meg...pusztítsd ki házanépével együtt, kutyát se hagyj meg....stb)

    VálaszTörlés
  10. "lelki puttypurutty" :D

    Ha már az álmoknál tartunk: a másik visszatérő álmom hogy látom széttört az akvárium, kifolyt a víz, a halak meg vígan úszkálnak a levegőben. Én meg azon agyalok - gondolom félálomban- hogy 1/ miért nem esnek le a földre, 2/ hogy nem döglenek meg víz nélkül? Utána rájövök, hogy már megint hülyeséget álmodtam és felébredek.

    Hátha öröklődött valami álomfejtő genetika rád, ezt fejtsd meg nekem :)

    VálaszTörlés
  11. Nekem amúgy esélytelen lett volna a nagyanyámat álomfejtésre bírni. A válasza valószínűleg ez lett volna:

    " Este má' ne egyé' nehezet! Minden vackot összeesző'... " :D

    Szép estét és köszönöm hogy megnevettettél :D

    VálaszTörlés
  12. Mostanában nem álmmodom semmit. Bizots olyan fázisban ébredek, amikor nincs álom, ami előbb történt, az meg kitörlődött.
    Visszatérő álmaim inkább személyek, akik valamiért fontosak voltak az életemben. A dédnagyanyám, az első szerelmem, apám, akik érintését csak rövid ideig élvezhettem. Akik ölelése talán ma is jól esne, de nem emlékszem különösebben sarokba szorított vadállati énre.
    Az álmokban is inkább a hangjuk van jelen, és a lényük, alakjuk nem jelenik meg. Inkább csak sugallnak valamit.
    Ebből is látszik, mennyire hasonlók vagyuk. :-)

    VálaszTörlés
  13. Magam is álmodom néha, és sokszor időbe telik, mire leesik, mi is volt az álom sugallata. Az is előfordult már, hogy az álmok párban jöttek: ketten két, teljesen érthetetlen álom-felet kaptunk, s míg egymás között az értelmüket fejtegettük, kiderült: ugyanannak a sugallatnak az összetartozó két képét láttuk. A két történetnek csak összerakva volt értelme, de akkor szinte azonnal.

    VálaszTörlés
  14. Ritkán álmodom.
    Jó volt olvasgatni itt.

    VálaszTörlés