Artizán Blues Rádió

Loading ...
Winamp, iTunes Windows Media Player Real Player QuickTime Stream Proxy
A fenti kis ikonok egyikére kattintva lejátszó lista tölthető le. A blog további böngészéséhez új ablak nyitását ajánlom, hogy a rádió zavartalanul tovább működhessen. Köszönöm.

Az én Hamvasom


Jézus személye, példázatai megérintettek engem fiatalon. És szívesen olvasgatom ma is, elmémben, szívemben forgatom őket. Amit viszont az egyházak produkáltak belőle, az egyenesen undorító számomra. Ismétlem: számomra. Mert sokak számára fontosabb az egyházi intézmény mint maga Jézus személye, üzenete. Nálam az ember a fontos. Nem az intézmény.
Valamikor sokat boncolgattam a bibliai verseket, a vallásfelekezeti különbségeket próbáltam megérteni, legalább magamnak kideríteni, mi az igaz az egészből? A mai kereső ember előbb utóbb eljut Hamvasig. Én is eljutottam. Ami engem érintett tőle, elolvastam. Ha ki is fogtok ábrándulni belőlem a következő megállapítás miatt, előre bocsánatot kérek. Az én úgynevezett Hamvasom mai napig Rejtő Jenő marad.
Nem kétlem, hogy Jézus sokat szenvedett. Apám sokkal többet szenvedett, sokkal többet volt meghurcolva, bebörtönözve, igazságtalanul lejáratva, barátaitól elhagyatva, mint Jézus a Krisztus. Ezért találom undorítónak az önként vállalt kereszthalálára épített vallásokat. Fiatalon meghalni egy eszméért szebb halál, mint ágyhoz ragadva évekig szenvedve kívánd a saját halálod.
A vallások üzenete az, hogy ez a Föld, ez az életünk egy fabatkát sem ér. Lám Jézus is kinyíratta magát, hogy az ó életből átmenjen az új életbe. Azt még nem egészen értettem meg, ha az istenek szemében ez a földi élet megvetendő, akkor minek kínlódtak a megteremtésével? Minek áldozzák fiaikat az istenek, ha ez a földi élet romlandó? És miért követelnek további ember áldozatokat?
Galamb, Rejtőnek egyik főhőse, kevesebbért akart meghalni, mint az emberiség megváltása. Egy életbiztosítást hagyott valami kedves rokonára, aki egy zálogosított házban lakott. Hogy ez a rokona ne maradjon az utcán, mindent elkövetett, hogy a biztosítása szerinti halálban valahogy meghaljon. Nem aranyos ez a Rejtő? Hogy miket ki nem talált? Most én nem azt mondom, hogy Galamb áldozatának van valami köze Jézus áldozatához. Jézus az emberiségért áldozta fel magát, Galamb csak egy zálog miatt. Lehetetlen, hogy Rejtő Galamb által ne parodizálná az emberiség áldozat kultuszát. És nem véletlen, hogy ezekben az időkben Rejtő főhőseiben keresek lelki és szellemi menedéket. Amíg más gondolkodók elmerülnek Hamvas gondolataiba, gondolom táplálékot merítve belőlük, az én pozitív lelki és szellemi forrásom Rejtő regényei.
A mai élet, benne majdnem mindenki és minden úgy össze vissza van kuszálva, hogy egy jó darabig nem lesz itt rend. Ennek a nagy rendetlenségnek a fő gyökere, szerintem a hiúság. Annak is a legrondább faja. Hiányzik az emberekből az alázat. És amikor alázatról beszélek, nem arról az idióta vallásos alázatról beszélek, hanem arról az alázatról, amely képes a másik személyt meghallgatni, odafigyelni, megszeretni.
Nem a bankok a hibásak, a gazdasági összeroppanásért, hanem a mi hiúságunk. Mert semmibe vettük az emberi kapcsolatainkat, felcseréltük a pénzzel. Inkább hiteleket vettünk fel, semmint segítsünk egymáson. Semmint rizikózzunk a becsület, a megadott szó terén. A függetlenség címen elzárkóztunk egymástól. És nagyon úgy néz ki, hogy egyelőre az értelmes szónak nincs hatása.
Ezért az én Hamvasom Rejtő Jenő. Talán ebben a nagy zűrzavarban többünknek kéne Rejtővel foglalkoznunk. Ránk fér egy kis optimizmus, egy kis pozitív szemlélet, és főképpen ideje lenne a nagy eszméket egy kicsit bagatellizálni, a pártoskodásokat, a nemzetieskedéseket, a mindenféle fanatizmusokat. Jobb lenne most ilyen földi, semmi dolgokkal foglalkozni, mint enni, kirándulni, nevetni, zenét hallgatni, összebújni. Netán egymásra figyelni. Habár ez is idiótán hangzik. Manapság.

3 megjegyzés:

  1. :) az én Hamvasom Hamvas Béla, de sokat olvastam Rejtőtől is.
    Emlékszem, a Csontbrigád volt az a regény, ahol észrevettem, hogy Rejtőnél a poénok mögött helyenként ott van a kőkemény valóság. Kb. az, amiről írsz.

    VálaszTörlés
  2. Jobb lenne. De nem lesz már olyan világ tán sohasem.

    VálaszTörlés
  3. Mind ez az ember természetéből adódik. A hiúságból, meg a kapzsiságból. Ez olyan eredendő bűn, amit nem lehet semlegesíteni. Ezért jó, hogy nem élünk matuzsálemi kort. Ezért van kitalálva a végső megoldás, a halál.

    VálaszTörlés