Artizán Blues Rádió

Loading ...
Winamp, iTunes Windows Media Player Real Player QuickTime Stream Proxy
A fenti kis ikonok egyikére kattintva lejátszó lista tölthető le. A blog további böngészéséhez új ablak nyitását ajánlom, hogy a rádió zavartalanul tovább működhessen. Köszönöm.

A kicsi, a nagy,Gézuka és a nagyfőnök.

Ha valaki önkielégül, (hogy ne kezdjem ezt az asztalos szakirodalom nyelvén leírni), azt mondják rá, hogy egy rohadt perverz. Találkoztam én egy ennél nagyobb perverzitással. Van a talpraesettségben egy olyan viselkedési forma, amely agresszív. Az ilyenre nem azt mondják, hogy egy rohadt gazember, egy vadállat, aki nem ismer sem gátlást, sem határt, hanem azt mondják rá irigy csodálattal, hogy talpraesett ember. Aki tudja, mit akar. És igen, kemény világban élünk, és igenis jogos ez a hogyishíjják: agresszív marketing.
Amiben én a perverzitást látom, nem a gazember gazembersége, hanem a gazember szeretne lenni fajtákban ezt a csodálatot. És lassan ezek átpártolnak a gazemberekhez és úgy ünnepelnek minden gazemberséget, mint a keresztes hadjárat katonái kik Jézus nevében ártatlan embereket mészároltak.
Volt egyszer egy afférom egy ilyen idolizált gazemberrel és provokált. És rájöttem, hogy provokált, mire a csúcsra jutott volna, mert látszott rajta, hogy gonoszságában majdnem elélvez, visszaléptem, és azt mondtam neki, testvér, ne haragudj, tévedtem, bocsáss meg. Azt a pofát le kellett volna fényképezni. Azt a csalódott pofát. Hogy nem kapunk hajba. Nem kaptunk hajba, mert valami megérintette a szívemet és eszemet. És elkullogott nagy csalódottan.
Sokszor eszembe jutott Jézusnak az a tanácsa, hogy szelídeknek kell lenni. Ha mérlegre teszem az elért eredményeket, a szelídséggel elért sikerek többet nyomnak, mint az asztalveréssel. Habár néha nagyon elnáspágolnám ezeket a gazember fajtákat. És itt nem az alkoholista fajta átverőkről írok, hanem igenis a megalapozott, tiszteletben tartott polgárokról, akik vad marketinggel érték el azt amit elértek.
Nézzük csak példaképpen azt a hírt, ami a székelyudvarhelyi sátorlakókról szól. Direkt megnéztem a videót, hogy milyen színű a bőrük. Mert általában ezekkel szoktak rögtön kiugrani a nagymagyarok, hogy igen bezzeg, mert cigányok. Nos ezek nem látszanak cigányoknak, a gyermekek is szép fehérek. Mégsem születtek hozzászólások a témában. Nem írtak, mert nincs akit szidni. Meg egy olyan téma, ami kiesik a felkapottságból. Meg mit írhatnának hozzá? Hogy netán álljunk össze és segítsük őket? Mint nagy nemzet segítsünk egy sajátunkon? Áááá. Ez nem esik a talpraesettségbe. Ez az élet, szónokolhatják a nagyok, a nagy megeszi a kicsit, amint az oroszlán is az őzet. Valószínű ez a család azért lett kilakoltatva, mert bambultak, mint az őzek. És jöttek a talpraesett, életrevaló farkasok, és hamm bekapták őket.
A valamit jelentő elit, amely gazdaságilag és erkölcsileg úgymond megalapozott, azt tanácsolja a fiataloknak, hogy törtessenek. Jézus csendes, alázatos szemlélete ezektől a nagy titánoktól árnyékba esik, holott keresztény jelszavakkal törtetnek előre. Hogy a fiatalok szőjenek nagy álmokat, akarjanak nagyokat, hogy vállalkozzanak. Csak éppenséggel mindenki leragad a motivációs dumánál. Senki nem magyarázza el, hogyan vállalkozzon, hogyan törtessen? Senki nem magyarázza el ezeknek a fiataloknak az állami és az egyházi mechanizmusokat, hogy milyen cselekedet mivel jár? Senki nem világosítja fel a fiatalokat arról, hogy milyen hurkot kötnek a nyakukba, amikor céget alapítanak. Mindenki csak annyit mond, hogy ma már nem probléma egy cég alapítása. Nem. Valóban nem probléma. Nem beszélünk a pénzről. Az iskolában is van egy rakás semmirevaló tantárgy. A fiatal kilép az életbe, nem tud egy kérvényt megírni, nem tudja a jogait, a felelősségeit, nem tud a pénzzel bánni, nem tud abszolút semmit az élet praktikus oldaláról, viszont agyon van traktálva motivációkkal, előlegbe kapott szidásokkal és egy hatalmas bizalmatlansággal.
Én amondó lennék, hogy ráérnek azok a marha egyenletek, képletek ahelyett sokkal több praktikai dolgot kellene bevezetni a tantervbe. És hagyjuk már a süket meséket, hogy nem mi döntjük el a tantervet. Hát ki a fene? A gazember talpraesettek? Azok döntenek helyettünk?
Én mondom, nagy perverzitás ezt elnézni és elnézésre kényszeríteni a gyermekeinket is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése