Artizán Blues Rádió

Loading ...
Winamp, iTunes Windows Media Player Real Player QuickTime Stream Proxy
A fenti kis ikonok egyikére kattintva lejátszó lista tölthető le. A blog további böngészéséhez új ablak nyitását ajánlom, hogy a rádió zavartalanul tovább működhessen. Köszönöm.

Poorbook.org


Felhívás szerűség.

Kikerestem, a poorbook.org domain név még nem foglalt. Ezen a néven létre szeretném hozni „a szegényekhez vezető infrastruktúrát”. Egy virtuális háló rendszerben gondolkodom, ami alapjában már nagyon széles körben elterjedt és talán legtöbb internetező tagként regisztrálta magát egyik vagy másik hálóra, mint az iwiw, facebook, stb.

Amitől a poorbook más lenne, az a missziójában rejlik.

Nincs végleges, kiforrott tervem, csupán elképzelésem a poorbook működéséről. Nincs szakmai gyakorlatom sem ebben, csupán mint felhasználó „látok” valamit ebből a hálóból.

Egy nagyon egyszerű dologra gondolok, nem túl sok funkcióra, hogy ne tévedjen el az ember benne és ne kelljen órákat csüngjön rajta, mert nem egy szórakoztató ágazat lenne.

Konkrétan mire is gondolok? Például bárki regisztrálhatja magát, ott né, minimális adatokat közöl magáról, amennyit éppen akar, és két irányban tevékenykedhet: az egyik irány, felkutatni a valós életben a valós szegényeket, akiket személyesen megismer, ismervén gondjaikat, hiányaikat, azokat megnevezvén, akár nevükben mint szponzoráltat beregisztrál a rendszerbe, ezáltal minden tag tudomására juthat. A másik irány a felesleges, adományozásra szánt javak felkutatása, azok bejegyzése a poorbook adatbankjába, ahonnan az adakozó a saját belátása szerint megítél annak, akinek akarja, a poorbook csupán mint adatbank működne, nem mint raktár. Azért is nevezem infrastruktúrának.

A poorbooknak tagja lehetne bárki. Nincs feltétel, mert az is segítség, ha valaki csak átadja ismerősének az infót, hogy van ilyen. És persze ennek nyoma lenne, mint bármilyen más szocializálódásra hivatkozó hálóban.

Ennek a hálónak a motivációs oldalát most nem részletezem. Minden jóérzésű ember tudja, hogy segíteni jó és kell másokon. De röhej, hogy néha egyszerűen nem tudjuk, konkrétan azzal amink van, kiknek segíthetünk? Időnk meg nincs utána járni, és legtöbbször vagy eldobjuk, eltüzeljük, vagy fizetünk érte, hogy csak elvigyék felesleges dolgainkat, amik talán máshol, valakiknek létfontosságú is lehetne. Alkalmam volt emberekkel találkozni, akik szívesen adományoztak volna, ha konkrétan tudják mire és kire megy adományuk. Azt hiszem ezzel legtöbben így vagyunk. Ezért lenne jó ez a poorbook.

Jelen felhívásom arról szólna, hogy miként lehetne ezt létrehozni? Nagyon szeretném, ha valaki felvilágosítana ennek a technikai hátteréről, esetleg az anyagi oldaláról. A hatósági dolgokról. Mivel járna egy ilyen honlap fentartása? Kellene moderálni? Egyáltalán van benne fantázia?

Nagyon szeretném, ha kapnék egy pár tippet, tanácsot és miért ne társulási ajánlatokat. A „részvények” még nincsenek kiosztva. :-)

5 megjegyzés:

  1. A szegénységről...
    Kedves Attila!
    Magam körül csak azt látok- testit és lelkit egyaránt.
    Munkám /nagy szó lenne, hogy hivatásom/ során a szegénység döbbenetes bugyrai tárulnak elém.
    Miért kell 5-6 éves gyerekeknek tudni drogról, italról, pornóról, lopásról, gyilkosságról?
    Közel 30 évet pipálhatok ki hamarosan szomorú tapasztalatom - sem anno, sem most nincs erőteljes elmozdulás a szegénység, különösen a gyermekszegénység felszámolására.
    Magányos segítők, és segítő kis csoportok léteznek, de igazi összefogás, még a csekély áldozatot igénylő kariratív tevékenységben nincs.
    Jó lenne, nagyon társakat találni...

    VálaszTörlés
  2. Kedves Márta,
    köszönöm, hogy ilyen hamar reagáltál. Ezelőtt hét, nyolc évvel, mikor ide Dévára költöztem, a Böjte Csaba vezette alapítványáért tettem, azt reméltem, hogy nekem itt a helyem, egy olyan ember mellett, aki mondhatnám elkötelezte magát a szegények oldalán állni. Reményeim nem váltak be, teljesen félreértettek, és voltak sokan, akik segítettek, sőt mindent elkövettek, hogy ez a félreértés biztos legyen.
    Szociális beállítottságom azért megmaradt.
    Igen, abban igazad van, hogy az emberek nagyon kényelmesek lettek és a legkisebb erőfeszítéstől is irtóznak. Ezért agyalok már rég, hogy mégis, mit lehetne tenni? Azt nem merem elhinni, hogy egy kényelmes, bár jóérzésű ember megtagadna egy harmincadik honlapra történő regisztrációját, ami történetesen a szegénységről szólna. Nem merem elhinni, mert ha ennyi is nehezére esik valakinek, akkor nagy baj van.
    Első lépcsőben nekem az lenne a fő vágyam, hogy legalább száz embert lássak feliratkozva egy ilyen hálóra. Erre keresem a lehetőséget. Sajnos annyira nem látom át a honlapszerkesztés titkait, mert belevágnék magam, ahogy eddig sok mindenbe belekezdtem, kell egy kis segítség, infókra van szükségem.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Attila! Szeretnék most valami nagyon szépet mondani,de szerintem nem a dícséretért kezdeményezed a szegények támogatását. Ami rajtam múlik,azt szívesen megteszem,a szegénység nem ritka fogalom mifelénk sem,de sokszor nem vagyunk tisztába a segítés hogyanjával.
    Egyelőre türelmetlenül várom a fejleményeket!
    Őszinte tisztelettel! Szentes Teréz.

    VálaszTörlés
  4. Elkezdtem keresgélni a gugel segítségével, első látásra van ingyenes közösségi oldal létrehozási lehetőség. Keresem a legingyenesebbet és a legjobbat.

    VálaszTörlés
  5. Valaha úgy kezeltem munkámat, mint missziót, mára - talán a korral is jár- elfogyott a lendület nagy része.
    Ehhez persze hozzájárul, hogy a falak, amibe ütköztem sok energiát elvittek.
    Azért még találok tennivalót - Karácsonyi játszóház szervezése, bögrés karácsony /apró ajándékozás/, nos ez utóbbit tavaly szerveztem először, a gyerekek örültek, remélem nagyobb körben lesz folytatása..

    Százhalombattán van egy önkéntes csoport Vig Ágnes a vezetője, sokat fáradozik, keresgélj a facebook-on. Bizos megtalálod!

    VálaszTörlés